Αποχετευτικό Λάρνακας : Offshore εταιρείες και τραπεζικοί λογαριασμοί στο μικροσκόπιο

Οδηγίες για περαιτέρω έρευνα από τον Γενικό Εισαγγελέα για το αποχετευτικό Λάρνακας

Του Τάσου Περδίου

 

Ακόμα βαθύτερα σε συναλλαγές που σχετίζονται με την ανάθεση συμβολαίων του αποχετευτικού συστήματος Λάρνακας από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων θα εισέλθουν οι ποινικοί ανακριτές. Όπως αποκάλυψε από τον περασμένο Αύγουστο η «Χ», η ποινική έρευνα κατέληξε σε ογκωδέστατο φάκελο, ο οποίος παραδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα από τις 31 Ιουλίου 2017, ώστε να μελετηθεί και ν’ αποφασίσει ο ίδιος εάν θα καταχωριστεί υπόθεση στο δικαστήριο.  Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, όμως, μολονότι η Αστυνομία εισηγείται μέσα από το φάκελο την ποινική δίωξη συγκεκριμένων φυσικών και νομικών προσώπων, ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε επιπρόσθετη διερεύνηση επί συγκεκριμένων κατευθύνσεων, ώστε να καταστεί πιο θεμελιωμένη η καταχώριση υπόθεσης στο δικαστήριο.

 

 Εξασφάλιση περισσότερων διαταγμάτων άρσης τραπεζικού απορρήτου, ώστε να ελεγχθούν και άλλες τραπεζικές συναλλαγές προσώπων που συνδέονται με την υπόθεση

 

 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δώσει οδηγίες για περαιτέρω διερεύνηση κυρίως επί δύο κατευθύνσεων. Η πρώτη αφορά στην εξασφάλιση περισσότερων διαταγμάτων άρσης τραπεζικού απορρήτου, ώστε να ελεγχθούν και άλλες τραπεζικές συναλλαγές προσώπων που συνδέονται με την υπόθεση. Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στην επέκταση της έρευνας στο εξωτερικό.

Η ποινική ομάδα που διερευνά την υπόθεση έχει αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε συγκεκριμένες χώρες και ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δώσει οδηγίες επίσπευσης της εκτέλεσης των αιτημάτων από τις αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών. Όλη η προσπάθεια εστιάζει στην τεκμηρίωση αδικαιολόγητων εισοδημάτων, τα οποία, όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα, ενδεχομένως να διοχετεύθηκαν στο εξωτερικό μέσω υπεράκτιων εταιρειών (offshore), που είναι προσφιλής μέθοδος απόκρυψης κεφαλαίων και εισοδημάτων.

 

 Επέκταση της έρευνας στο εξωτερικό

 

Τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής έχουν αποσταλεί στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Στις χώρες αυτές έχουν εντοπιστεί μεταφορές χρηματικών ποσών σε offshore εταιρείες.  Σημείο κλειδί στην έρευνα είναι οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, γνωστές στους επιχειρηματικούς κύκλους με το αρκτικόλεξο BVI (British Virgin Islands). Πρόκειται για νησιωτικό σύμπλεγμα με καθεστώς υπερπόντιου εδάφους της Μεγάλης Βρετανίας στην Καραϊβική Θάλασσα, το οποίο αποτελεί ένα από τους πιο γνωστούς φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο.

H ποινική έρευνα για το αποχετευτικό της Λάρνακας έφτασε μέχρι την ύπαρξη offshore εταιρειών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, από τις οποίες ζητείται δικαστική συνδρομή ως προς το ακριβές ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών των εταιρειών σε επίπεδο φυσικών προσώπων. Μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν θα καταστεί δυνατή η εξασφάλιση στοιχείων από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, αφού είναι γνωστό ότι οι χώρες που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι έχουν πολιτική μη παραχώρησης στοιχείων για επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο έδαφός τους.

 

Διαμέρισμα και αδικαιολόγητα ποσά

Όπως αποκαλύψαμε στη «Χ» τον περασμένο Αύγουστο, μέσα από το φάκελο που παρέδωσε στον Γενικό Εισαγγελέα στις 31 Ιουλίου 2017, η Αστυνομία εισηγείται την ποινική δίωξη πέντε φυσικών και νομικών προσώπων ανάμεσα στα οποία και πολύ γνωστά πρόσωπα.

Για την ακρίβεια η Αστυνομία παρέδωσε δύο φακέλους στη Γενική Εισαγγελία, αλλά το ζουμί της υπόθεσης βρίσκεται στο φάκελο που αφορά στη διαδικασία κατακύρωσης των συμβολαίων C 12 και C 14 του αποχετευτικού της Λάρνακας. Ο δεύτερος φάκελος σχετίζεται με το Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων. Η ποινική έρευνα επικεντρώθηκε στις ενέργειες του Συμβουλίου Αποχετεύσεων και του νομικού του συμβούλου κατά την κατακύρωση των δύο συμβολαίων, καθώς και στις ενέργειες της εργοληπτικής εταιρείας που κέρδισε τα δύο συμβόλαια και εξετάστηκε κατά πόσον δόθηκαν είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο μίζες για ευνοιοκρατική κατακύρωση των συμβολαίων. Μεταξύ άλλων οι ανακριτές εξασφάλισαν πρόσβαση και σε τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως του τέως δημάρχου Λάρνακας και προέδρου του ΣΑΛ, Ανδρέα Λουρουτζιάτη. Με βάση αντίστοιχα δικαστικά διατάγματα άρσης τραπεζικού απορρήτου, η ποινική ομάδα εξασφάλισε πρόσβαση σε περισσότερους από 24 τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους εντοπίστηκαν ύποπτες κινήσεις χρηματικών ποσών τα οποία δεν δικαιολογούνται με βάση τα νόμιμα εισοδήματα των δικαιούχων των λογαριασμών. Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση εντοπίστηκαν αγορές ρούχων μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε μια μέρα με χρήματα που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

 

 H ποινική έρευνα για το αποχετευτικό της Λάρνακας έφτασε μέχρι την ύπαρξη offshore εταιρειών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους από τις οποίες ζητείται δικαστική συνδρομή ως προς το ακριβές ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών των εταιρειών σε επίπεδο φυσικών προσώπων

 

Επίσης, βασικό αντικείμενο της έρευνας ήταν ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία στις Φοινικούδες. Η ομάδα που ερευνά το σκάνδαλο, εντόπισε πωλητήριο έγγραφο στο Κτηματολόγιο Λάρνακας με το οποίο το διαμέρισμα μεταβιβάστηκε από κατασκευαστική εταιρεία που εμπλεκόταν στη διεκδίκηση συμβολαίων του αποχετευτικού Λάρνακας, σε μέλη της οικογένειας προσώπου που είχε καθοριστικό ρόλο στην κατακύρωση συμβολαίων.  Συγκεκριμένα, ως αγοραστές του διαμερίσματος εμφανίζονται στο Κτηματολόγιο η σύζυγος και τα παιδιά του προσώπου αυτού, το οποίο φέρεται να μεσολαβούσε στην κατακύρωση συμβολαίων του ΣΑΛ προς όφελος της εταιρείας που μεταβίβασε το διαμέρισμα στα συγγενικά του πρόσωπα.

 

Στο επίκεντρο δύο συμβόλαια

Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη ποινική έρευνα ξεκίνησε μετά από επιστολή του Γενικού Ελεγκτή στον Γενικό Εισαγγελέα με καταγγελίες για ευνοϊκή μεταχείριση μιας συγκεκριμένης κοινοπραξίας από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας στις διαδικασίες κατακύρωσης συμβολαίων για τη δεύτερη φάση του αποχετευτικού συστήματος.

Ο Γενικός Ελεγκτής έχει καταλογίσει ευνοιοκρατική μεταχείριση της εν λόγω κοινοπραξίας από το ΣΑΛ μέσω των γνωματεύσεων του νομικού συμβούλου του ΣΑΛ κατά την κατακύρωση συμβολαίων. Ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης ήγειρε επίσης θέμα σύγκρουσης συμφερόντων λόγω της ταυτόχρονης εκπροσώπησης ενός από τα μέλη της κοινοπραξίας από τον ίδιο τον νομικό σύμβουλο του ΣΑΛ.

Θέμα νομιμότητας εγείρεται για την κατακύρωση του συμβολαίου C12, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας στην ερευνώμενη κοινοπραξία, με τον Γενικό Ελεγκτή να χαρακτηρίζει την απόφαση αποκλεισμού του δεύτερου προσφοροδότη από το διαγωνισμό εντελώς λανθασμένη, επειδή παραβίασε τις πρόνοιες των εγγράφων προσφορών, τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας και τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της μη διάκρισης. Ο αποκλεισμός του δεύτερου προσφοροδότη και η κατακύρωση του συμβολαίου στην ερευνώμενη κοινοπραξία έγινε μέσω της γνωμάτευσης του νομικού συμβούλου του ΣΑΛ.

Σε ό,τι αφορά στο συμβόλαιο C14, ο Γενικός Ελεγκτής υποστηρίζει ότι με τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του ΣΑΛ ευνοείτο και πάλι η συγκεκριμένη κοινοπραξία με την οποία, όπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή, ο εν λόγω δικηγόρος διατηρούσε επαγγελματική σχέση.

Η συγκεκριμένη ποινική έρευνα άρχισε και συνεχίζεται από το 2015 από ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας σε συνεργασία με λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Πρόκειται όμως για μια εξαιρετικά περίπλοκη έρευνα με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολυπλοκότητας τις δομές των υπεράκτιων εταιρειών που εντοπίστηκαν. Στις περιπτώσεις τέτοιων εταιρειών είναι γνωστό ότι ο εντοπισμός των διαδρομών των χρηματικών συναλλαγών αλλά και των πραγματικών μετόχων των εταιρειών είναι εξαιρετικά δύσκολα εγχειρήματα εξ ου και ο μεγάλος χρόνος που διέρρευσε από την έναρξη της έρευνας μέχρι σήμερα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy