Αποδεκτή παγκόσμια η λύση του Κυπριακού με διζωνική- Ακατανόητη εξαίρεση ο κ. Σιζόπουλος

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Του Νίκου Ρώσσου*

Διαβάσαμε άρθρο του κ. Μαρίνου Σιζόπουλου, νέου προέδρου της ΕΔΕΚ με το οποίο απορρίπτει τη λύση του Κυπριακού με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς όμως να προτείνει οποιαδήποτε άλλη βάση λύσης, που σημαίνει κατά τον κ. Σιζόπουλο ότι ουδέποτε θα υπάρξει λύση.

Το πρώτο σημαντικό γεγονός είναι ότι η λύση της διζωνικής είναι από τον Αρχιεπίσκοπο και Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, που προτάθηκε και υιοθετήθηκε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Καθοριστικής σημασίας είναι όμως το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα , συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δείχνει καθαρά ότι ζητεί λύση του Κυπριακού και ότι υιοθετεί τη διζωνική δικοινοτική.

Με ποιο τρόπο, κ. Σιζόπουλε, θα μεταπείσετε εσείς τα κράτη ανά το παγκόσμιο ότι έχετε δίκαιο, όταν μάλιστα αδυνατείτε να προτείνετε οποιαδήποτε άλλη βάση λύσης; Αποτελέσματα της βλαβερής για την Κύπρο στάσης σας θα είναι: Να μην επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους, που τις στερήθηκαν για 40 χρόνια, εσείς τους αρνείστε την επιστροφή. Είναι γνωστό ότι δεν είστε εσείς πρόσφυγας, όμως σκεφθείτε τους.

Θα παραμείνουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στην πατρίδα μας επ’ άπειρο και ευκαιρίας δοθείσης πιθανόν να προελάσουν. Δεν θα συμφιλιωθούν οι δύο κοινότητες, χωρίς επαφή θα είναι οι νέες γενιές, θα αποξενωθούν ολοκληρωτικά. Θα συνεχιστεί η διχοτόμηση της πατρίδας μας. Δεν θα υπάρξει η κατάλληλη οικονομική ανάπτυξη, ούτε ξένες επενδύσεις για ανάπτυξη ολόκληρης της Κύπρου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τα 28 κράτη μέλη, έντονα υποστηρίζουν αυτή τη λύση, με τον Πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς να έρχεται στην Κύπρο και να δηλώνει πρόθεση οικονομικής υποστήριξης.

Οι ΗΠΑ σε πολλές δηλώσεις τους και όποιο κράτος μίλησε για το Κυπριακό υποστηρίζουν αυτή τη λύση. Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν θα επιτευχθεί χωρίς αυτή τη λύση.

Δεν μου επιτρέπει ο χώρος να προσθέσω και άλλες δυστυχίες, μόνο να σας ενημερώσω όμως ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας την Κύπρο κατακτούσε πάντοτε οποιαδήποτε δύναμη ήταν η ισχυρότερη στην Ανατολική Μεσόγειο με τον πληθυσμό μας να υποφέρει διώξεις, στερήσεις, να πωλούνται συνεχώς σαν σκλάβοι σε διάφορες χώρες, να χάνουν τις περιουσίες τους, να δουλεύουν για τους κατακτητές στερούμενοι και πολλοί να καταλήγουν πρόσφυγες σε ξένες χώρες. Οποιαδήποτε ιστορία της Κύπρου ανοίξετε θα συνειδητοποιήσετε πόσα υπέφερε ο λαός μας.

Εκείνο που δεν μπορώ να αντιληφθώ είναι η δήλωσή σας ότι «η λύση της διζωνικής θα αποτελέσει το προ στάδιο για τη συνολική ενσωμάτωση στην τουρκική επικράτεια». Ποιο το επιχείρημά σας με το οποίο το αποδεικνύετε, όταν μάλιστα με τη λύση θα αποχωρήσουν από την πατρίδα μας τα τουρκικά στρατεύματα;

Δεν μπορείτε για να υπερασπίσετε τη θέση σας να φουσκώνετε αριθμούς όπως ότι θα παραμείνουν 250.000 έποικοι. Πόσοι θα είναι κ. Σιζόπουλε οι έποικοι μετά από 10 ή 20 χρόνια αν δεν υπάρξει λύση και ποιος θα τους διώξει, καθώς και ποιος θα διώξει τα τουρκικά στρατεύματα;

Θα βρεθεί ξανά ο συνδυασμός Ακιντζί – Αναστασιάδη, της επίμονης επιθυμίας και έμπρακτης ειλικρινούς αναζήτησης της λύσης ή θα επανέλθουμε σε Ερογλου και Ντενκτάς; Η αδυναμία σας να προτείνετε εσείς τρόπο λύσης και να μας πείσετε πως θα συστρατεύσετε τη διεθνή κοινότητα με τη δική σας πρόταση που αδυνατείτε να υποβάλετε, λυπούμαι αλλά σημαίνει ότι εσείς βλάπτετε την Κύπρο και το λαό μας.

*Οικονομολόγος, Μ.Α.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy