ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια ζητούν συνδρομή της Βουλής για μείωση του Φόρου Θεάματος

Τη συνδρομή της Βουλής των Αντιπροσώπων ώστε να επανέλθει ο Φόρος Θεάματος που καλούνται να καταβάλουν τα αθλητικά σωματεία στην προηγούμενη κατάσταση ζήτησαν σήμερα σε συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο του σώματος Γιαννάκη Ομήρου οι ηγεσίες του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας.

Τα σωματεία διαμαρτύρονται ότι μετά την απόφαση του Δικαστηρίου υπέρ της προσφυγής του Δήμου Στροβόλου, καλούνται να καταβάλουν τριπλάσιο φόρο θεάματος, κάτι που θα τους πνίξει οικονομικά και θα τα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ Πρόδρομος Πετρίδης είπε πως σε μια προσπάθεια επιβίωσης των σωματείων επεξήγησαν στον Πρόεδρο της Βουλής το πρόβλημα που προέκυψε με τον Φόρο Θεάματος, μετά την αλλαγή του καθεστώτος αναφορικά με τον υπολογισμό του που προήλθε μετά από δικαστική απόφαση.

Όπως είπε, τα σωματεία είχαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους Δήμους, χωρίς να βρουν την ανάλογη ανταπόκριση και γι` αυτό αποτάθηκαν στον Πρόεδρο της Βουλής ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με τα κόμματα για να επεξηγηθεί η νέα κατάσταση πραγμάτων. Στόχος είναι, όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, να μην επιβαρύνονται τα σωματεία με αυτό το μεγάλο κόστος καθώς έχουν σταματήσει όλες οι χορηγίες που δίνονταν από το κράτος παλαιότερα ενώ πλέον καταβάλλονται από τα σωματεία όλες οι φορολογίες βάσει και των νέων δεδομένων και της Τρόικας και της ΟΥΕΦΑ.

Συνεπώς, συνέχισε, “προσπαθούμε από κοινού για όλα τα σωματεία να περιορίσουμε το Φόρο Θεάματος στο ελάχιστο γιατί είναι κάτι που βρίσκουμε πολύ άδικο με τον τρόπο που το διαχειρίζονται οι Δήμοι σήμερα”.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ομόνοιας Λάκης Πολυκάρπου είπε πως με τη διαφοροποίηση του τρόπου υπολογισμού του Φόρου Θεάματος και την κατάργηση του αθλητόσημου, ουσιαστικά ο φόρος που καλούνται τώρα τα σωματεία να καταβάλουν έχει τριπλασιαστεί.

“Αυτό έχει επιδράσει αρνητικά στη διαχείριση των εσόδων των σωματείων, έχει τρομερές επιπτώσεις και ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Βουλής όπως η Βουλή δείξει κατανόηση στο αίτημά μας για μείωση του ύψους του φόρου Θεάματος σε ότι αφορά τους αθλητικούς αγώνες, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τα σωματεία να εξέλθουν από τα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να καταφέρουν να δώσουν λύσεις στα οικονομικά τους αδιέξοδα”, είπε.

Ο κ. Πολυκάρπου εξέφρασε την άποψη ότι η αντιμετώπιση της Πολιτείας στο θέμα του Φόρου Θεάματος πρέπει να είναι διαφορετική ώστε να παραμείνουν βιώσιμα και να συνεχίσουν τα σωματεία να διαδραματίζουν το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν μέσα στην κοινωνία.

Ερωτηθείς για το ύψους του Φόρου, ο κ. Πολυκάρπου ανέφερε πως με βάση το τι ίσχυε μέχρι τον Ιούνιο ο Φόρος Θεάματος υπολογιζόταν επί του 30% των συνολικών εισπράξεων από έναν αγώνα. Μετά από προσφυγή του Δήμου Στροβόλου στη δικαιοσύνη, αυτό το καθεστώς έχει αλλάξει και τώρα ο Φόρος επιβάλλεται επί ολοκλήρου του ποσού των εισπράξεων από έναν αγώνα, κάτι που σημαίνει ότι έχει τριπλασιαστεί το ποσό που καλούνται τα σωματεία να καταβάλουν.

Σύμφωνα με τα σωματεία, στη βάση του παραδείγματος ενός εισιτηρίου αξίας €10, ο Φόρος υπολογιζόταν γύρω στο 2,85% επί της συνολικής αξίας του εισιτηρίου δηλαδή στα 29 σεντ, ενώ με τα νέα δεδομένα υπολογίζεται γύρω στο 10% της αξίας του εισιτηρίου, δηλαδή στο 1 ευρώ.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy