Απόφαση Διαιτητικού Δικαστηρίου για FBME

Το Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να μην προχωρήσει στην πώληση ή ρευστοποίηση της FBME Bank, καθώς και να μην προβεί σε μεταφορά κεφαλαίων στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, πριν το Δικαστήριο αποφανθεί για την αίτηση της τράπεζας για ενδιάμεσα μέτρα, αναφέρεται σε γραπτή ενημέρωση από τον σύμβουλο της FBME Nigel Perry.

Σύμφωνα με τον κ. Perry, το Διαιτητικό Δικαστήριο εξέδωσε στις 20 Φεβρουαρίου την πρώτη του απόφαση, ή Διαδικαστικό Διάταγμα, βάσει του οποίου – όπως αναφέρεται – σταματούν, ενόσω διαρκεί η Διαιτησία, οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες κατά της FBME Bank από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ως Αρχής Εξυγίανσης, καθώς και του διορισμένου Ειδικού Διαχειριστή.

Προστίθεται ότι οι μέτοχοι της FBME Bank είχαν καταχωρήσει στις 28 Οκτωβρίου 2014 αίτηση για διαιτησία στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο στο Παρίσι, μετά την πρόθεση της Επιτροπή Εξυγίανσης, η οποία εξουσιοδοτήθηκε από την Αρχή Εξυγίανσης, να πωλήσει το κυπριακό υποκατάστημα της FBME.

Ο κ. Perry αναφέρεται εξάλλου και στην αναβολή της συζήτησης στην Βουλή για τις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα της FBME, την περασμένη Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου, «μετά από παράκληση του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη», με στόχο, όπως αναφέρεται την «αποφυγή οποιονδήποτε ενδεχόμενων προβλημάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις διαδικασίες αγωγών στα Κυπριακά δικαστήρια, καθώς και στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι».

Προστίθεται, ότι ο κ. Κληρίδης δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση να παρευρεθεί στην ακρόαση, καθώς «προφανώς, αντιμετωπίζει ενδεχόμενη δυσκολία να ισορροπήσει τα συμφέροντα το κράτους έναντι του δικαίου και των ενεργειών υψηλόβαθμων στελεχών».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy