Αποφασισμένο να προχωρήσει με τις εξετάσεις τετραμήνων το ΥΠΠ

Αγκυλωμένο παραμένει το Υπ. Παιδείας, λένε από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί

Ούτε βήμα πίσω φαίνεται να κάνει το Υπουργείο Παιδείας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των νέων κανονισμών λειτουργίας των σχολείων και πιο συγκεκριμένα την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Οι ανησυχίες της ΟΕΛΜΕΚ μπορούν να συζητηθούν και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, αλλά η νομοθεσία που ψηφίστηκε και ακόμη δεν τέθηκε σε εφαρμογή για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο δεν μπορεί να αλλάξει, διαμήνυσε χθες ο Υπουργός παιδείας Κώστας Καδής. Μιλώντας στον «Άστρα» επανέλαβε ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να επιλυθούν οι ανησυχίες της ΟΕΛΜΕΚ και υπενθύμισε ότι η προηγούμενη ηγεσία της οργάνωσης είχε αποδεχτεί τις εξετάσεις ανά τετράμηνο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, είπε πως η οργάνωση θα μιλήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς και θα έχει συναντήσεις μαζί τους για να προωθήσει την απόφασή της για μη εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Σχολιάζοντας δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για το θέμα, ο Γ. Σωκράτους επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι στο Υπουργείο Παιδείας έχουν αγκυλωθεί με κάποια πράγματα και δεν μπορούν να ακούσουν την άλλη άποψη. Διερωτήθηκε πώς αποδεικνύεται ότι το καινούργιο σύστημα είναι καλύτερο από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία έρευνα και τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να σεβαστεί την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ, καθώς τρεις στους τέσσερις εκπαιδευτικούς τάχθηκαν κατά της απόφασης και είπαν ότι αυτή είναι εναντίον του δημόσιου σχολείου.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κ. Γεωργίου επεσήμανε πως το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να είχε λάβει σοβαρά υπόψη τις ενστάσεις εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και άλλων φορέων για την εισαγωγή των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Η εισαγωγή αυτού του θεσμού, τόνισε, θα ενισχύσει την παραπαιδεία και τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του σχολείου. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα όποια ζητήματα θα έπρεπε να είχαν ήδη λυθεί πριν τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση.

Στο πλευρό των καθηγητών οι δάσκαλοι

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο διεξήγαγε η ΟΕΛΜΕΚ για το θέμα των εξετάσεων των τετραμήνων στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της εκπαίδευσης αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα δεν είναι άλλο από την αναγκαιότητα επανεξέτασης του όλου ζητήματος και ουσιαστικού αναστοχασμού με απώτερο και μοναδικό σκοπό η όποια αλλαγή υιοθετηθεί να είναι προς το πραγματικό όφελος των παιδιών. Μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και εφόσον αυτοί που θα καλεστούν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη αλλαγή είναι οι εκπαιδευτικοί, ο κ. Φυλακτού επισημαίνει πως ο αναστοχασμός και η επαναξιολόγηση της εν λόγω πολιτικής, παρόλο που ψηφίστηκε και από τη Βουλή, είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy