Αποφασισμένος ο Σκουρίδης να πάει στον Λάρνακα Λαπήθου παρά τα εμπόδια

Οι οικοδομικές εργασίες για την κατασκευή από τον Νικόλα Σκουρίδη υποστατικού στη γη που του επιστράφηκε από την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στον Λάρνακα Λαπήθου, θα συνεχισθούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξασφάλισης όλων των σχετικών αδειών, δήλωσε ο «δήμαρχος» Λαπήθου, Φουάτ Ναμσόι.

Όπως είπε, «οι εργασίες σταμάτησαν γιατί δεν λήφθηκε η εξουσιοδότηση κατασκευής». Η εξουσιοδότηση αυτή, πρόσθεσε, δίδεται από τον «έπαρχο» και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις όλων των αρμόδιων τμημάτων. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ναμσόι είπε ότι δεν γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, εξαρτάται – σημείωσε – από τη δουλειά που έχουν τα αρμόδια τμήματα. Αφού ληφθεί η σχετική “άδεια” δεν υπάρχει πρόβλημα για την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Ανέφερε επίσης ότι οι εργασίες σταμάτησαν λόγω της μη σχετικής “εξουσιοδότησης” και είναι άσχετο με τις αντιδράσεις που υπήρξαν.

Αποφασισμένος δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο 78χρονος Νικόλας Σκουρίδης να πάει να μείνει και να πεθάνει στη γενέτειρά του, τον Λάρνακα της Λαπήθου. Η γη όπου έχει αρχίσει να χτίζει το σπίτι για τον ίδιο και τα παιδιά του όταν θα τον επισκέπτονται, είναι το οικόπεδο όπου βρισκόταν αρχικά το πατρικό του. «Τα γκρέμισαν όλα τα σπίτια στον Λάρνακα Λαπήθου, μαζί και το δικό μου. Δεν έχουν χτίσει σε κανένα οικόπεδο, παρά μόνο στο τελευταίο, δίπλα από εκεί που χτίζω εγώ».

Ο κ. Σκουρίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι έχει ήδη δώσει προκαταβολή σε Τ/κ εργολάβο, ο οποίος έχει κάνει όλες τις σχετικές αιτήσεις και ήταν εκείνος που του είπε να ξεκινήσουν τις εργασίες χωρίς τις τελικές “άδειες”, πρακτική που ακολουθείται στα κατεχόμενα. Ξεκίνησαν, είπε κ. Σκουρίδης, πριν από 15 μέρες και ενώ προηγουμένως τον ενθάρρυναν γι’ αυτό Τ/κ κάτοικοι στο χωριό, μόλις ξεκίνησε η κατασκευή, με το επιχείρημα ότι το σπίτι του θα «έκοβε τον αέρα και τη θέα», υποβλήθηκε το παράπονο, που δεν ήταν μόνο από ένα άτομο τελικά.

Ο κ. Σκουρίδης είπε ότι την περασμένη Δευτέρα πήγε στον Λάρνακα Λαπήθου και προσπάθησε να συνομιλήσει με το εν λόγω άτομο, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Οι εργασίες, δήλωσε, θα ξεκινήσουν μόλις πάρει τις τελικές “άδειες”.

Ερωτηθείς εάν το ξανασκέφτεται λόγω των αντιδράσεων εκεί, η απάντηση ήταν «δεν παίζουμε και ξιπαίζουμε». Η απόφασή του, είπε, είναι οριστική και δεν θα κάνει πίσω. «Θέλω να πεθάνω εκεί που γεννήθηκα», ανέφερε.

Το θέμα δημοσιοποιήθηκε από την «Γενί Ντουζέν» στις 31 Μαΐου, και έχει πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση στην τ/κ πλευρά μετά και την επίσκεψη προχθές Τετάρτη, των τριών «βουλευτών» του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ζορλού Τορέ (είναι και «αναπληρωτής πρόεδρος» της «βουλής»), Ερσίν τατάρ και Αϊντά Τσαλούντα (συζητείται το ενδεχόμενο άρσης της «βουλευτικής» του ασυλίας λόγω κατάχρησης εξουσίας και ατασθαλιών).

Η «κοινοτάρχης» του Λάρνακα Λαπήθου, Χατιτζέ Μπεσίκτεπελι είχε δηλώσει την Τετάρτη ενώπιον των «βουλευτών» ότι δεν θέλουν να μείνει εκεί ούτε ο Νικόλας Σκουρίδης, ούτε κανείς άλλος Ελληνοκύπριος. Ενώ περιμένουν να διαχωριστούν αγροτικά τεμάχια και να δοθούν σε νέους και ενώ στο χωριό υπάρχουν κάτοικοι (Τ/κ) που δεν έχουν αποκτήσει περιουσία «ίσης αξίας» (σσ: ανάλογα με την περιουσία που είχαν στις ελεύθερες περιοχές), δεν μπορούν να αποδεχθούν να πάνε εκεί Ε/κ και να μείνουν και θα εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίδρασή τους, ανέφερε η Μπεσίκτεπελι. Και οι ίδιοι, πρόσθεσε, είναι πρόσφυγες από την Πάφο από το 1974 και άφησαν εκεί τις περιουσίες τους.

Φάνηκε πόσο επιβλαβείς είναι οι αποφάσεις της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» για επιστροφή περιουσιών σε κατοικημένες περιοχές, δήλωσε ο Ζορλού Τορέ λέγοντας ότι η «νομοθεσία» για την εν λόγω «επιτροπή» έγινε «από άλλους της ΕΕ» και όσο ο καιρός περνά και δεν γίνεται κάτι ανάλογο στην ε/κ πλευρά, “πρόκειται για μονομερή ενέργεια που καταργεί την πολιτική ισότητα”, παραλείπει τους «βρώμικους λογαριασμούς» των Ε/κ και των Ελλήνων στο Κυπριακό, “που είναι ένοχοι”, και «η μονομερής δημιουργία της επιτροπής έχει τοποθετήσει την Τουρκία και την τ/κ πλευρά στην καρέκλα του ενόχου».

Οργανώσεις και κόμματα υπέρ της λύσης του Κυπριακού, κάνουν λόγο για ρατσιστικές και προβοκατόρικες δηλώσεις του Ζορλού Τορέ με τον συνταξιούχο «εισαγγελέα» (και συμπρόεδρο στην Τεχνική Επιτροπή για τα εγκλήματα και την εγκληματικότητα), Χακί Τζελάλ Ονέν να καταδικάζει τις δηλώσεις και την ενέργεια των τριών «βουλευτών». Είναι ανθρώπινο να θέλει ο Νικόλας Σκουρίδης να εγκατασταθεί στην περιουσία του που του επιστράφηκε μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», πρόσθεσε ο κ. Ονέν λέγοντας ότι οι δηλώσεις Τορέ δημιουργούν μια φασιστική εικόνα, έχουν πολύ αρνητική επίδραση στις ανθρώπινες σχέσεις και την ειρηνική συμπεριφορά των ανθρώπων και όσων Τ/κ στην Κύπρο θέλουν ειρήνη.

«Ο άνθρωπος δεν γυρνά στην περιουσία του κ. Τορέ αλλά στη δική του. Δηλαδή στον βορρά της Κύπρου μπορούν να έρθουν άνθρωποι από κάθε έθνος και να εγκατασταθούν, αλλά Ελληνοκύπριοι στη δική τους περιουσία δεν μπορούν να έρθουν;» έγραψε ο Ασίμ Ακανσόι, «βουλευτής» του ΡΤΚ που κατηγόρησε τους Τορέ και Τατάρ ότι είναι λογικό «να κουβαλούν τα ίδια μυαλά», κάνουν ό,τι κάνουν για να πάρουν ψήφους, λαϊκίζουν «και τα υπόλοιπα είναι λαφαζανιές». Επέκρινε δε το ότι ένας «θεσμός» ανέχεται αυτή τη συμπεριφορά, εννοώντας τη «βουλή».

Σε δήλωσή του ο γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ έγραψε ότι «πρέπει να είναι καλά γνωστό ότι ο ρατσισμός και ο εθνικισμός έχουν προκαλέσει αίμα και δάκρυα σε αυτόν τον τόπο» και κατηγόρησε τους Τορέ και Τατάρ ότι προσπάθησαν «να πουλήσουν εθνικισμό».

Το ψευδοκράτος πρέπει να ακολουθεί το διεθνές δίκαιο, δήλωσε γραπτώς και ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζιάν καλώντας «κυβέρνηση» και «αστυνομία» να μην αφήσουν τους φανατικούς και ρατσιστές υποστηρικτές του ΚΕΕ και του ΔΚ να δημιουργήσουν ένταση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy