Αποκαλύψεις Αρχιεπισκόπου για Ηγούμενο: Tου είπα να κατεβάσει τον τόνο της φωνής του ή θα φύγει από την μπαλκονόπορτα

Σε αποκαλύψεις για τις προσωπικές συζητήσεις που είχαν, έχει προβεί ο Αρχιεπίσκοπος - «Θα προσεύχομαι στο Θεό, το πρόσωπό σου, να μην δει χαρά, ούτε σε αυτή τη ζωή, ούτε στην άλλη»

Σε σημαντικές αποκαλύψεις για τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχε με τον τέως Ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αποκαλύπτοντας συζητήσεις και λόγια που κανείς δεν θα φανταζόταν ότι θα έβγαιναν από στόμα ιερωμένου.

Ο Αρχιεπίσκοπος με γραπτή του δήλωση, χαρακτηρίζει ως «ανήθικο ψέμα» ότι του ζητήθηκε χρηματική βοήθεια από συγκεκριμένη Μονή κατά την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα Ορθοδοξίας» το οποίο υπογράφει ο Γιάννης Παπανικολάου, ημερομηνίας 5 Ιουλίου 2018, σύμφωνα με το οποίο «ο Μακαριότατος έγινε αποδέκτης αιτήματος από ξακουστή Μονή για οικονομική συνδρομή».

Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε σημαντικές αποκαλύψεις για τις συζητήσεις που είχε με τον τέως Ηγούμενο Βατοπεδίου, ρίχνοντας ταυτόχρονα τα βέλη του στη νυν ηγεσία, δηλώνοντας ότι ήταν εις γνώσιν του διάφορες καταγγελίες κατά του Ηγουμένου, τις οποίες κρατούσε επί μήνες μυστικό.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η αποκάλυψη συζήτησης που είχαν, αφού σύμφωνα με την δήλωση του ιδίου του Αρχιεπισκόπου, «είχε μία συμπεριφορά ‘διαβολική’, μου επιτέθηκε με όλη τη δύναμη της ψυχής του και αναγκάστηκα με αυστηρότητα να του πω να κατεβάσει τον τόνο της φωνής του ή θα φύγει από την μπαλκονόπορτα. Έφυγε».»

Διαβάστε τα όσα δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος

Μετά από δημοσίευμα του κ. Γιάννη Παπανικολάου, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουλίου 2018 στο Βήμα Ορθοδοξίας, υβριστικό προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, ο Μακαριώτατος προέβη στην εξής δήλωση:

«Ζήτησα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να επισκεφθώ το Άγιον Όρος. Η απόφασή μου ήταν να επισκεφθώ μονές, όπου αφενός μονάζουν Κύπριοι μοναχοί με επικεφαλής ηγουμένους από την Κύπρο, και αφετέρου μονές όπου μονάζουν παλιοί συμφοιτητές μου από το Πανεπιστήμιο και αγαπητοί φίλοι μοναχοί που γνώριζα προσωπικά. Επίσης, είχα την επιλογή να μην επισκεφθώ όλα τα μοναστήρια, καθώς η υγεία μου δεν το επέτρεπε.

Απέφυγα τη Μονή Βατοπαιδίου για τους γνωστούς λόγους. Συγκεκριμένα, διότι ο μακαρίτης γέροντάς τους και ο νυν ηγούμενος, από το 1978 ήταν στην επαρχία Πάφου, όταν ο ίδιος ήμουν Μητροπολίτης στην Πάφο. Δέχθηκα τον γέροντά τους ως επίγειο άγγελο και ήμουν στη διάθεσή του για τα πάντα. Δυστυχώς, άργησα να αντιληφθώ περί τίνος επρόκειτο, κι όταν ως τότε Μητροπολίτης έγινα δέκτης καταγγελιών από την Ιερά μονή Αγίων Αναργύρων Πάφου, που αφορούσαν το γέροντα, για να μην προσβάλω δημοσίως τον γέροντα, το κρατούσα επί μήνες μυστικό και προσπαθούσα να βρω άκρη, με συνέπεια να κλονιστεί η υγεία μου. Όταν αποκρυστάλλωσα άποψη, και πάλι κάλεσα τον γέροντα να μου ομολογήσει έστω και την δωδεκάτη την αλήθεια. Όμως, αντ’ αυτού, είχε μία συμπεριφορά «διαβολική», μου επιτέθηκε με όλη τη δύναμη της ψυχής του και αναγκάστηκα με αυστηρότητα να του πω να κατεβάσει τον τόνο της φωνής του ή θα φύγει από την μπαλκονόπορτα. Έφυγε.

Άρχισε τότε να χαρακώνεται πίσω από οπαδούς, που οι περισσότεροι δυστυχώς είχαν ψυχολογικά προβλήματα, έβριζαν και με απειλούσαν, και αναγκαστήκαμε στη Μητρόπολη να διακόψουμε όλες τις τηλεφωνικές γραμμές της, διότι δεν μας άφηναν ήσυχους ούτε λεπτό.

Κάλεσα τον γέροντα για πολλοστή φορά να με απελευθερώσει από το δίλημμα που είχα, διότι όπως του είπα επί λέξη «αυτές τις βρωμοδουλειές τις κάνουν δύο και όχι ένας». Κι όταν ο ένας λέει το έκανα, κι ο άλλος όχι, τότε βρίσκεσαι σε φοβερό αδιέξοδο.

Μετά από την τελευταία άρνησή του, αναγκάστηκα να του πω να φύγει. Προτού απομακρυνθεί από το γραφείο μου, του είπα για πολλοστή φορά «θέλω να μου πεις όλη την αλήθεια, κι εγώ δεν θα σε εκθέσω. Αν δεν μου πεις την πραγματική αλήθεια και θα παραμείνω στο σκοτάδι, η ευχή μου για σένα θα είναι πολύ αυστηρή. Θα προσεύχομαι στο Θεό, το πρόσωπό σου, να μην δει χαρά, ούτε σε αυτή τη ζωή, ούτε στην άλλη. Θέλω να μου πεις την αλήθεια. Κι έφυγε δαιμονισμένος από το γραφείο.

Και ένας λόγος που τον έκαναν μετά τον θάνατό του να γελάει, ήταν αυτό που τον βάραινε κι αυτόν και την συνοδεία του. Για αυτούς τους λόγους δεν πήγα στο Βατοπαίδι. Διότι αυτοί που διοικούν την Μονή, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν ορρωδούν παντελώς, αλλά εμπαίζουν και τον Θεό και τους ανθρώπους. Και για μένα είναι θεομπαίχτες.

Με την επίσκεψή μου στις επτά ιερές μονές, κανένας δεν ζήτησε χρηματική βοήθεια από μένα. Και αυτό το οποίο λέχθηκε, σύμφωνα με εξακριβωμένες δήθεν πληροφορίες, είναι ένα ανήθικο ψέμα. Πράγματι, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν μονές που έχουν πραγματική ανάγκη, όμως κανένας από αυτούς ζήτησε από μας βοήθεια, αν και εμείς θα είμασταν πρόθυμοι σε ένα τέτοιο αίτημα.

Ευχαριστώ όλους, και τους ηγουμένους και των μοναχούς των ιερών μονών που επισκέφθηκα, διότι με πολλή αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση με δέχθηκαν στις ιερές μονές τους και η αγάπη και η φιλοφρόνησή τους ήταν πληθωρικές προς το πρόσωπό μου.

Και όταν έφθασε η ώρα να αναχωρήσω εκ του Αγίου Όρους, έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις για την πνευματικότητα των ιερών αυτών μονών, για τους νυχθημέρους αγώνες τους, την ασκητικότητά τους, την κραυγή της αγωνίας τους τόσο για τις ψυχές τους όσο και για όλο τον κόσμο και υποσχέθηκα ότι εάν με τη βοήθεια της Παναγίας μας ανατείλουν καλύτερες μέρες για την βασανισμένη πατρίδα μας, θα επιστρέψω στο Άγιον Όρος για να ευχαριστήσουμε όλοι μαζί την Παναγία για το μεγάλο δώρο που μας έκανε».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy