Aποκαλυπτήρια του γλυπτού «Ο Αγρότης της Αγίας Νάπας»

Στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη, τελέστηκαν χθες βράδυ τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Ο Αγρότης της Αγίας Νάπας».
 
Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «το  γλυπτό φιλοτέχνησε ο γνωστός Κύπριος γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης, είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο,  έχει ύψος 1.85μ και απεικονίζει τον αγρότη την ώρα της επιστροφής του στο σπίτι του κρατώντας στο χέρι το καλάθι με τα προϊόντα του. Φοράει τη παραδοσιακή ενδυμασία της Αγίας Νάπα, το κεφάλι του είναι καλυμμένο με μαντήλα χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής, έχει μαντήλι δεμένο στη μέση και δυνατά χοντρά μπράτσα που αναδεικνύουν την δύναμη του ανθρώπου αλλά και την αρχοντιά, τη λεβεντιά του Αγιανναπίτη Αγρότη».

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι «μετά τα μνημεία της «Αγρότισσας» και  του «Ψαρά» ένα ακόμη γλυπτό είναι αφιερωμένο στους απλούς εργάτες της φύσης, με στόχο ο Δήμος να εκφράσει τον ελάχιστο φόρο τιμής προς τους αγρότες προγόνους του, αφού οι πλείστοι κάτοικοι εκτός από ψαράδες ήταν αγρότες».

Ο Δήμος συνέχισε ο κ. Καρούσος «δεν ξεχνάει τους δημότες του που έχουν μοχθήσει και με την εργασία τους πότισαν με ιδρώτα τη γη της Αγίας Νάπας. Εχουμε καθήκον να θυμόμαστε την ιστορία και τις παραδόσεις μας γιατί λαός που ξεχνά το παρελθόν του δεν έχει μέλλον».
 
Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο και ο ίδιος προσωπικά θα συνεχίσουν την προσπάθεια για ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων του τόπου μας για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Το επόμενο έργο που ολοκληρώνεται σύντομα και έχει τεράστια πολιτιστική αξία, είναι το γενεαλογικό δένδρο της Αγίας Νάπας και τα γλυπτά της οικογένειας Κεμιτζήδων, ένα πολιτιστικό σημείο αναφοράς και δημιουργίας της Αγίας  Νάπας».

Ο Γιάννης Καρούσος «ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για την στήριξη που προσφέρει στην Αγία Νάπα και για το γεγονός ότι αναγνώρισε τη σημασία της πόλης – μητρόπολης του κυπριακού τουρισμού στην οικονομία της Κύπρου,  προωθώντας έργα πολλών εκατομμυρίων τα οποία θα αναβαθμίσουν το Δήμο και θα τον καταστήσουν ως το καλύτερο μεσογειακό και κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο».

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος «συνεχάρη τον Δήμο για την πρωτοβουλία του να τιμά τους εργάτες της φύσης και του μόχθου όπως είναι οι ψαράδες και οι αγρότες με τέτοιες αξιόλογες εκδηλώσεις».
 
Ταυτόχρονα «διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο του θα στέκεται πάντοτε αρωγός σε αυτούς τους ανθρώπους».

Η εκδήλωση της τελετής των αποκαλυπτηρίων του γλυπτού, ολοκληρώθηκε με τραγούδια από τις χορωδίες του Δήμου Σωτήρας και «Ευαγόρας» Αμμοχώστου.
ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy