Απομάκρυναν τη διευθύντρια έργου Ακάμα

Η κυβέρνηση «αδειάζει» την Α. Θεοδοσίου, παρά τη θέληση των κοινοτήτων.

 

Τουλάχιστον τρεις επιστολές με τις οποίες ζητούσαν την επέκταση του συμβολαίου της Διαχειρίστριας Έργου Ακάμα, Αντωνίας Θεοδοσίου, απέστειλαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη, ο δήμαρχος Πέγειας και οι κοινοτάρχες Κάθηκα, Δρούσειας, Ανδρολίκου, Νέου Χωριού, Πάνω και Κάτω Αρόδων. Το συμβόλαιο της κας Θεοδοσίου ήταν πενταετές και περιλάμβανε ρήτρα επέκτασης για δύο ακόμα χρόνια, αν αυτό κρινόταν αναγκαίο.

Ανάμεσα στα καθήκοντά της ήταν η συνδιαμόρφωση σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης της Χερσονήσου του Ακάμα μαζί με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τις τοπικές αρχές. Στις επιστολές τους οι επικεφαλής του Δήμου Πέγειας και των τοπικών κοινοτήτων (πλην Ίνειας) χαρακτηρίζουν άριστη τη συνεργασία που είχαν με την αρχιτέκτονα/περιβαλλοντικό μηχανικό και ζητούν επιτακτικά την επέκταση της σύμβασής της, τονίζοντας πως παρά το ότι έχουν διανύσει μαζί πολύ δρόμο, τα έργα που αποφασίστηκε να προχωρήσουν βρίσκονται ακόμα σε αρχικά στάδια.

Σύμφωνα με την κα Θεοδοσίου, από το Διαχειριστικό Σχέδιο προωθήθηκαν 90 έργα και δράσεις με εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και με πόρους της επαρχιακής Διοίκησης Πάφου.

 

Κάθετος ο Κουγιάλης

Ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, υποστήριξε ότι έκλεισε ένας κύκλος. «Η κα Θεοδοσίου έκανε σωστή δουλειά και είχε τον τρόπο να κυνηγήσει κατάλληλα τις προτάσεις της», σημείωσε, προσθέτοντας ότι χωρίς τη Διευθύντρια Έργου ελάχιστες προτάσεις θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Ο κ. Χατζηπαναγιώτου παραδέχθηκε ότι η παρουσία της κας Θεοδοσίου θα έδινε μια άλλη διάσταση, καθώς διέθετε την κατάλληλη τεχνογνωσία και ήξερε πώς μπορεί να υλοποιηθεί η κάθε πρόταση.

Η απόφαση για επέκταση ή όχι του συμβολαίου της κας Θεοδοσίου ωστόσο, δεν αποτελεί αρμοδιότητα των τοπικών αρχών ή του Τμήματος Περιβάλλοντος αλλά του οικείου Υπουργού, Νίκου Κουγιάλη, ο οποίος θα έπρεπε να είχε παρουσιάσει σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μιλώντας στη «Χ», η κα Θεοδοσίου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών, ο κ. Κουγιάλης ουδέποτε εξέφρασε παράπονα για τη συνεργασία τους. Ωστόσο, σε τοπική σύσκεψη για το μέλλον της Χερσονήσου που έγινε στην Ίνεια περί τα μέσα Μαρτίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος φέρεται να προανήγγειλε τη μη ανανέωση της σύμβασης της Διευθύντριας Έργου Ακάμα.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους, ο κ. Κουγιάλης είπε σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες: «Είτε εγώ θα φύγω είτε η κα Θεοδοσίου». Παλαιότερα, ο Υπουργός είχε επικαλεστεί λόγους εξοικονόμησης, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να παύσει το συμβόλαιο της Διευθύντριας με την ανάληψη των καθηκόντων του το 2013.

 

Πρόσληψη νέου συμβούλου

Η κα Θεοδοσίου είχε καταφέρει να καταλήξει σε αμοιβαία αποδεκτό Σχέδιο Δράσης για τον Ακάμα τον Νοέμβριο του 2014, το οποίο ωστόσο ουδέποτε υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η κυβέρνηση ανέτρεψε μερικώς το σκηνικό τον Ιανουάριο του 2016, βγάζοντας τις ιδιωτικές περιουσίες εκτός του Εθνικού Δασικού Πάρκου και δίνοντας δικαιώματα ήπιων αναπτύξεων στους ιδιοκτήτες γης. Οι εκτάσεις αυτές ανέρχονται περίπου στο 25% του συνόλου της Χερσονήσου. Στην ίδια απόφαση το Υπουργικό είχε συμπεριλάβει διαδικασία πρόσληψης συμβούλου για αξιοποίηση των εκτάσεων που βρίσκονται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι από τις δύο προτάσεις που υποβλήθηκαν, υπερίσχυσε η προσφορά των περιβαλλοντικών συμβούλων I.A.CO. Η πρόσληψη αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί αντικατάσταση της Διευθύντριας Έργου, καθώς οι περιβαλλοντικοί σύμβουλοι θα ασχοληθούν με ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι του Ακάμα. Από το υπόλοιπο Σχέδιο Δράσης της κας Θεοδοσίου το Υπουργικό υιοθέτησε μόνο δύο πρόνοιες, οι οποίες αφορούν κυρίως προστασία της βιοποικιλότητας της Χερσονήσου.

Τις προτάσεις αυτές θα κληθεί πλέον να τις προωθήσει η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου. Με αυτά τα δεδομένα και την πρόσθετη πρόνοια στην περσινή απόφαση του Υπουργικού για επανεξέταση των αποφάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι Πρόεδρος Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ δημιουργούν ένα καθεστώς αναβολής για το μέλλον του Ακάμα. 

Ανδρέας Ριρής

 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.