Απονομή των Βραβείων Ευρωπαίου Πολίτη

47 πολίτες και οργανισμοί, από 19 χώρες που με τη δράση τους προώθησαν τη συνεργασία μεταξύ των λαών και χωρών της Ευρώπης, έλαβαν το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 25 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των βραβευμένων ήταν πολίτες και οργανισμοί που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ευπαθών ομάδων, που παλεύουν για την καλύτερη γνώση των πολιτικών και των κανόνων της ΕΕ και που προωθούν τον διάλογο.

Η αντιπρόεδρος του ΕΚ Sylvie Guillaume (Σοσιαλιστές, Γαλλία) και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το Βραβείο, δήλωσε ότι “Παρά την κρίση… και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, οι Ευρωπαίοι πολίτες στηρίζουν το ευρωπαϊκό μοντέλο που βασίζεται στα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Φυσικά κανένα βραβείο δεν είναι αρκετό για να αναγνωρίσει αυτά που έχετε κάνει. Ωστόσο, το ΕΚ βρίσκεται εδώ για να φωτίσει το έργο σας. Οι πολίτες έχουν φωνή και το βραβείο αποδεικνύει ότι τους ακούμε”.

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται από το 2008 σε άτομα και οργανώσεις που διακρίθηκαν για το έργο τους για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Φέτος το βραβείο απονεμήθηκε σε 37 άτομα από 19 κράτη μέλη, τα οποία παρέλαβαν τα βραβεία στις χώρες τους όμως συγκεντρώθηκαν στις 7-8 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσουν το έργο τους και να συναντηθούν με τους ευρωβουλευτές.

Από την Κύπρο βραβεύτηκαν οι Sevgul Uludag και Μιχάλης Χριστοφίδης. Η Sevgul και ο Μιχάλης, ένωσαν τις δυνάμεις τους διακηρύσσοντας ότι η αιματοχυσία στην Κύπρο είναι κοινή πληγή και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την ενθάρρυνση του εθνικισμού.

Από την Ελλάδα βραβεύτηκε το Κέντρο Εκπαιδεύσεως & Αποκαταστάσεων Τυφλών Θεσσαλονίκης, η ΜΚΟ Διογένης που βοηθά άστεγους και κοινωνικά αποκλεισμένους πολίτες να επανενταχθούν στην κοινωνία και το Χαμόγελο του Παιδιού, που μάχεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy