Αποσύρει τις προσφορές της η CYTA

Μετά από μια συνεδρία που διήρκεσε περίπου επτά ώρες το Διοικητικό Συμβούλιο της CYTA αποφάσισε όπως αποσύρει τις αρχικές γενναιόδωρες προσφορές που είχε προτείνει στο ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση για τα τηλεοπτικά ποδοσφαιρικά δικαιώματα.

Μετά από έντονες τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. επικράτησε η λογική ότι η Cyta ως οργανισμός δημοσίου δικαίου, δεν μπορεί να εμπλακεί σε μια πλειοδοτική διαδικασία με μια άλλη ιδιωτική πλατφόρμα, ξοδεύοντας αλόγιστα μεγάλα ποσά. Τονίστηκε ακόμα ότι δεν μπορούν δύο σωματεία να καθορίζουν αποφάσεις ενός δημοσίου οργανισμού προβάλλοντας προσφορές που έχουν με ιδιωτική πλατφόρμα.

Οι παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή για την ανάγκη η όποια συμφωνία να μπορέσει να έχει ανταποδοτικό όφελος (value for money) για τη Cyta, οι έντονες επικρίσεις και οι τάσεις φυγής από τη Cyta από μερίδα πολιτών διαδραμάτισαν όπως φαίνεται καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις του Δ.Σ. της Cyta. Ρόλο έπαιξαν και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, την ώρα που διεξαγόταν η συνεδρία περί “φούσκας” σε σχέση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα ποδοσφαιρικών σωματείων. Υπήρχαν μέλη του Δ.Σ. που εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τα έσοδα της Cyta εάν δύο από τις μεγάλες ομάδες εγκαταλείψουν την πλατφόρμα της Cytavision.

Όπως πληροφορούμαστε, πραγματοποιήθηκαν αρκετοί κύκλοι τοποθετήσεων, με την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. να επαναλαμβάνουν για αρκετές ώρες τις θέσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε η “Χ” σε ό,τι αφορά το ΑΠΟΕΛ, η Cyta είχε αποδεχτεί σε παλαιότερη συνεδρία πλειοψηφικά πρόταση ύψους €2.650.000 συν μπόνους ύψους €200.000 σε περίπτωση κατάκτησης του πρωταθλήματος, του κυπέλλου και εισόδου σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Σε ό,τι αφορά την Ανόρθωση, η τελική προσφορά ανερχόταν στο €1.600.000 με τα ίδια μπόνους.

Οδεύουν προς ιδιωτική πλατφόρμα

Η Cyta με την απόσυρση των προσφορών διατηρεί ανοικτό κανάλι επικοινωνίας για επαναδιαπραγμάτευση με τις δύο ομάδες σε περίπτωση που θέλουν να συζητήσουν για χαμηλότερα ποσά. Εάν ευσταθούν οι προσφορές για τις οποίες έκαναν λόγο ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση με την ιδιωτική πλατφόρμα, η οικονομική λογική λέει ότι θα τις αποδεχτούν. Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε η “Χ” το ΑΠΟΕΛ, πριν από μερικές μέρες, διαβίβασε στη Cyta ότι άλλη ιδιωτική πλατφόρμα τού έχει προσφέρει αυξημένη προσφορά, ζητώντας από τον Οργανισμό πόσο που συνολικά ξεπερνά τα €3.000.000 (μαζί με τα μπόνους).

Το ΑΠΟΕΛ ζητούσε επίσης συμβόλαια πενταετούς διάρκειας, ενώ η Cyta του προσέφερε συμβόλαιο τριετίας. Νωρίτερα χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι την αποκλειστική ευθύνη για τέτοιες αποφάσεις φέρει το Διοικητικό Συμβούλιο της Cyta και εξέφρασε τη συμφωνία του με τις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή για το όλο θέμα. Έκανε λόγο για ενδεχόμενο δημιουργίας φούσκας αναφορικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ποδοσφαιρικών σωματείων και σημείωσε ότι δεν έχει καμία διαφωνία με τα όσα ο Γενικός Ελεγκτής έχει υποδείξει, ότι δηλαδή πρέπει να διασφαλίζεται θετικός οικονομικός αντίκτυπος από κάθε ανάλογη απόφαση. Μιλώντας στην εκπομπή “Πρωινή έκδοση” του ραδιοφώνου του ”Άστρα” ο επικεφαλής της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ CYTA, Δώρος Θεοδώρου, τόνισε χθες ότι οι εργαζόμενοι στη CYTA θέλουν να ξέρουν αν παίζονται παιγνίδια μεταξύ ομάδων και ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ, Ηλίας Δημητρίου, ανέφερε ότι το Δ.Σ. της Cyta δεν είναι αγιοβασίληδες και ούτε μπορούν να παίζουν το ρόλο του κουμπαρά. Ασκώντας κριτική στους χειρισμούς του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού στο ζήτημα των συμβολαίων με ποδοσφαιρικά σωματεία, τόνισε ότι δεν μπορεί να ζητούνται από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών ποσά που δεν δικαιολογούνται. Και οι δύο εξέφρασαν ανησυχία για τις τάσεις φυγής πελατών από τη CYTA, οι οποίοι υποστηρίζουν την Ομόνοια Λευκωσίας.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy