Απόσειση ευθυνών επιχείρησε και πάλι ο Αθ.Ορφανίδης

Για άλλη μια φορά με τις ψεσινές του δηλώσεις ο  πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης προσπάθησε αγωνιωδώς να αποσείσει τις ευθύνες του για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και να τις φορτώσει σε άλλους. Αυτό τόνισε το μέλος του  Γραφείου Οικονομικών Μελετών της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ , Χάρης Πολυκάρπου, προσθέτωντας ότι “δυστυχώς όμως για τον κ. Ορφανίδη η ασυνέπεια στις δηλώσεις του τότε και σήμερα καταδεικνύει την αναξιοπιστία του”.

Είναι ο ίδιος ο κ. Ορφανίδης, πρόσθεσε,  που τον Απρίλη του 2012, έξι μήνες μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων δήλωνε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στις κυπριακές τράπεζες από το κούρεμα του ελληνικού χρέους κρίνονται ως διαχειρίσιμες. Είναι ο ίδιος επίσης τον Νοέμβρη του 2011, ένα μήνα μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που δήλωνε στην εφημερίδα Καθημερινή ότι οι τράπεζές μας ήταν προσεκτικές και δεν αναλάμβαναν μεγάλους κινδύνους, υποβαθμίζοντας έτσι την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα αλλά και την αλόγιστη επέκταση τους στο εξωτερικό. Δυστυχώς η όποια προσπάθεια του, τρία χρόνια μετά, για να πείσει ότι δήθεν προειδοποίησε την τότε Κυβέρνηση για τους κινδύνους αλλά πολύ περισσότερο για να υπερασπιστεί την επάρκεια της εποπτείας του, δεν πείθει κανένα.

Το κυριότερο όμως,  όπως επεσήμανε ο κ.Πολυκάρπου,  το οποίο απέβη και καθοριστικό για την πορεία που ακολούθησε μετέπειτα ο τραπεζικός τομέας είναι η αδυναμία του για μέτρα και αποφάσεις που θα περιόριζαν την τζογαδόρικη και συνάμα καταστροφική πορεία των τραπεζών. Τα αποτελέσματα αυτής της αδυναμίας δυστυχώς είναι σήμερα κάτι περισσότερο από ορατά.

Τελειώνοντας ανέφερε ότι,  αν ο κ. Ορφανίδης νιώθει τόσο σίγουρος γι’ αυτά που λέει και καθόλου υπεύθυνος για τα όσα έγιναν, ας έρθει στην Κύπρο και ας φέρει μαζί του και τους σκληρούς δίσκους από τον υπολογιστή της Κεντρικής Τράπεζας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy