Απότομη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Σεπτέμβριο

Απότομη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο, δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΕΕ.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI-Economic Sentiment Indicator) έκανε βουτιά 6 μονάδες το Σεπτέμβριο φτάνοντας στις 110,1 μονάδες, σε σχέση με 116,2 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Η μεγάλη μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξασθένηση της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών, όπου ο σχετικός δείκτης ανήλθε το Σεπτέμβριο στις 19,5 μονάδες σε σύγκριση με 26,6 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης μεγάλη μείωση σημείωσε ο δείκτης εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόριο, που ανήλθε στις 0 μονάδες σε σύγκριση με 3,3 τον προηγούμενο μήνα. Ακόμη, στον τομέα της βιομηχανίας ο σχετικός δείκτης ανήλθε το Σεπτέμβριο στις -2 μονάδες, σε σχέση με 8,3 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών αυξήθηκε οριακά και έφτασε στις -6,2 μονάδες, σε σύγκριση με -6,9 τον προηγούμενο μήνα. Επίσης ο δείκτης στον τομέα των κατασκευών ανήλθε στις -24,2 μονάδες, σε σύγκριση με -31,7 τον προηγούμενο μήνα.

Από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο του 2016 δείκτης οικονομικού κλίματος στην Κύπρο κατέγραφε συνεχή άνοδο, η οποία όμως διακόπηκε το Σεπτέμβριο με τον δείκτη να σημειώνει απότομη και μεγάλη μείωση.

ΕΕ και ευρωζώνη

Αντίθετα στην ΕΕ ο δείκτης αυξήθηκε στις 105,6 μονάδες σε σύγκριση με 103,8 τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην ευρωζώνη ο δείκτης αυξήθηκε στις 104,9 μονάδες σε σύγκριση με 103,5 τον προηγούμενο μήνα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy