Απουσιάζει ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη Συναγερμού καλείται να αποφασίσει αν όντως θέλει η Κύπρος να είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ με αφορμή τις δύο Εκθέσεις, μία της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών άτυπων μεταναστών με μακροχρόνια παραμονή στην Κύπρο και μία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Και οι δύο Εκθέσεις, όπως επισημαίνει το ΑΚΕΛ, αποκαλύπτουν την πλήρη απουσία ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να εκτίθεται στην Ευρώπη και διεθνώς ως ένας τόπος, όπου ευάλωτες ομάδες μένουν απροστάτευτες, οι διεθνείς συμβάσεις δεν γίνονται σεβαστές και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται.

Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά για την κατάσταση που εκθέτει την Κύπρο και να λάβουν τα δέοντα μέτρα, προσθέτει το ΑΚΕΛ. Την ίδια ώρα, με τη δημοσιοποιηθείσα θέση της, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά επισημαίνει για άλλη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες άτυπων μεταναστών με μακροχρόνια παραμονή στην Κύπρο και ιδιαίτερα οι ανήλικοι.

Αν και το όλο θέμα απασχόλησε και έκθεση της Επιτρόπου το 2014, ωστόσο οι τότε εισηγήσεις της προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιπτώσεων αλλά και για την ανάγκη δημιουργίας κανονιστικού πλαισίου νομιμοποίησης των οικογενειών άτυπων μεταναστών με μακροχρόνια παραμονή και εδραιωμένη παραμονή, ώστε να διασφαλίζονται βασικές αρχές και δικαιώματα του παιδιού, αγνοήθηκαν.

Χαρακτηριστικές είναι μάλιστα και τέσσερις εξατομικευμένες περιπτώσεις οικογενειών άτυπων μεταναστών με μακροχρόνια παραμονή, οι οποίες διερευνήθηκαν εντός του 2016 και οι απαντήσεις των αρμόδιων μεταναστευτικών Αρχών, που λήφθηκαν εντός του 2016 και του 2017. Μια περίπτωση αφορούσε οικογένεια άτυπων μεταναστών με μακροχρόνια και εδραιωμένη παραμονή (20 χρόνια παραμονής, εκ των οποίων τα 12 ήταν νόμιμα) με δύο παιδιά 16 και 7 τότε χρόνων που έχουν γεννηθεί στην Κύπρο, της οποίας ο πατέρας απελάθηκε.

Παρ’ όλο ότι στην Έκθεση του 2014 είχαν τεθεί εξατομικευμένες εισηγήσεις για την εν λόγω οικογένεια, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης της παραμονής της, με την παραχώρηση από τις αρμόδιες Αρχές ειδικής άδειας παραμονής, η αν. διευθύντρια του ΤΑΠΜ στην απαντητική της επιστολή δεν έκανε καμία αναφορά στα αιτήματα που αφορούσαν την εν λόγω οικογένεια.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy