Αποζημιώνει και η Benetton τα θύματα της Ντάκα

Η ιταλική εταιρεία Benetton συμφώνησε να συνεισφέρει σε ταμείο για τα θύματα του εργοστασίου Rana Plaza, το οποίο κατέρρευσε στο Μπανγκλαντές σχεδόν πριν δύο χρόνια, αφήνοντας πίσω του 1,100 θύματα.

Η κίνηση της ιταλικής φίρμας έρχεται μετά από τη συγκέντρωση 1 εκατομμυρίου υπογραφών σε διαδικτυακό δημοψήφισμα από τον ακτιβιστικό ιστότοπο Avaaz, το οποίο την καλούσε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων.

Η Benetton δήλωσε ότι επεξεργάζεται με έναν ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό για να καθορίσει το ποσό που πρέπει να συνεισφέρει για αποζημιώσεις στο ταμείο, το οποίο υποστηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας του ΟΗΕ. Πρόκειται για την τελευταία εταιρεία η οποία συμμετείχε στο εργοστάσιο.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, η επικεφαλής της εκστρατείας του Avaaz, Dalia Hashad, ανέφερε: «Είναι μία νίκη για όσους στον κόσμο θέλουν να διασφαλίσουν ότι η ένδυσή μας δεν συνεπάγεται χαμένες ζωές. Ελπίζουμε ότι η Benetton θα πραγματοποιήσει μια σημαντική εισφορά ούτως ώστε οι οικογένειες των θυμάτων του Rana Plaza να μην μείνουν στα κρύα του λουτρού».

Η ιταλική εταιρεία δεσμεύθηκε να ανακοινώσει το ποσό που θα συνεισφέρει πριν την δεύτερη επέτειο του τραγικού ατυχήματος, στις 24 Απριλίου. Εκφράζονται ελπίδες ότι η Benetton θα συνεισφέρει $9 εκατ. ούτως ώστε να συμπληρωθούν τα $30 εκατ. που χρειάζονται για την πλήρη αποζημίωση των οικογενειών.

Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, 5.000 άνθρωποι -τραυματίες εργαζόμενοι και οικογένειες των θυμάτων- έλαβαν μόνο το 40%  των χρημάτων που τους οφείλονται και το αποθεματικό αρκεί για να λάβουν μόνο το 70%.

Περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι, που παρήγαγαν είδη ένδυσης για δυτικές φίρμες όπως η Primark, η Walmart και η Matalan, τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους μετά την κατάρρευση του Rana Plaza στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, Ντάκα. Το περιστατικό ανέδειξε με τον πιο έντονο τρόπο τα εκατομμύρια των χαμηλά αμειβόμενων εργαζόμενων ανά τον κόσμο και έδωσε το έναυσμα για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στο Μπανγκλαντές.

Despite pressure from campaigners and government ministers, Benetton has, until now, held back from contributing to the ILO-backed scheme. The company backed a separate victim support scheme led by Brac, a Bangladeshi development organisation.

Υπάρχουν πάντως ομάδες, όπως η Clean Clothes Campaign και η Labour Behind the Label, που τονίζουν ότι το σχέδιο του ΔΟΕ δεν επαρκεί για αρμόζουσες αποζημιώσεις.

Από την πλευρά της, η Benetton υποστήριξε ότι το εν λόγω σχέδιο άργησε να μπει σε εφαρμογή και είναι αδιαφανές ως προς τον τρόπο διαμοιρασμού των αποζημιώσεων.

Ακτιβιστές κάλεσαν τις εταιρείες που συνεισέφεραν ελάχιστα, όπως η αμερικάνικη Walmart και το ταμείο Ανακούφισης του Πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές, να δώσουν περισσότερα.

Η μεγαλύτερη εισφορά έγινε από την Primark, η οποία έδωσε $12 εκατ. εκ των οποίων τα $8 εκατ. αποτελούν μέρος του σχεδίου του ΔΟΕ. Η ιρλανδική εταιρεία άρχισε να καταβάλλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες πριν από ένα χρόνο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy