Απροστάτευτες οι χελώνες στη Λίμνη

Επίθεση στο τμήμα Περιβάλλοντος για την έγκριση των μελετών

Πυρά εναντίον του τμήματος Περιβάλλοντος για την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών (δέουσα μελέτη και μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον), σχετικά με την προγραμματιζόμενη επένδυση της Cyprus Limni Resorts & Golf Courses στη Λίμνη Πόλης Χρυσοχούς, εξαπέλυσαν χθες εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ενάλια Φύσις, Terra Cypria, Οικολογική Κίνηση, Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Περιβαλλοντική Κίνηση, Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Πτηνολογικός Σύνδεσμος, Φίλοι του Ακάμα και Φίλοι της Γης συνυπογράφουν ανακοίνωση μέσω της οποίας ασκούν έντονη κριτική στο τμήμα Περιβάλλοντος, κατηγορώντας το ότι αφήνει απροστάτευτες τις χελώνες στην περιοχή, ενώ προειδοποιούν ότι η καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Δικαστήριο της ΕΕ για το ζήτημα είναι πλέον πολύ πιθανή.

Ο διευθυντής του τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, υπενθύμισε, μιλώντας χθες στη «Χ», ότι το έργο είναι ήδη αδειοδοτημένο και πως οι αναφορές των περιβαλλοντικών οργανώσεων σε ζώνη προστασίας 20 μέτρων αφορούν μόνο τα έργα που προστέθηκαν πρόπερσι στην προγραμματιζόμενη επένδυση. Διευκρίνισε ότι αφαιρέθηκαν τρεις σειρές bungalows και πως το ξενοδοχείο μεταφέρθηκε σε απόσταση 350 μέτρων από την περιοχή η οποία βρίσκεται ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Μέτρα διά διαταγμάτων…

Ερωτηθείς για το τι άλλο άλλαξε από το 2013, όταν το τμήμα Περιβάλλοντος εξέφραζε έντονες αντιρρήσεις στην προτεινόμενη επένδυση του ομίλου Σιακόλα στη Λίμνη, ο κ. Χατζηπαναγιώτου επεσήμανε ότι η εταιρεία ετοίμασε επαρκέστερες μελέτες με επιπλέον στοιχεία, ενώ το τμήμα συνυπολόγισε μέτρα τα οποία μπορεί να επιβάλει μέσω έκδοσης διαταγμάτων για διασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας της παραλίας ωοτοκίας των χελωνών. «Ενα από αυτά τα μέτρα είναι η υποχρέωση της εταιρείας να προσλάβει πτυχιούχο άτομο για διαφύλαξη της παραλίας, τόσο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων, όσο και μετά την ολοκλήρωση των έργων, όταν θα αρχίσει η λειτουργία των τουριστικών εγκαταστάσεων». Πρόσθεσε δε, ότι το τμήμα απέρριψε το αίτημα της εταιρείας, η οποία επιθυμούσε ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, θέτοντας όριο μέχρι 100 λουόμενους κάθε φορά. Καθείς αντιλαμβάνεται βεβαίως τη δυσκολία με την οποία μπορεί αυτή η πρόνοια να διασφαλιστεί, παρόλο που ο κ. Χατζηπαναγιώτου έκανε λόγο για ελεγχόμενη πρόσβαση στην παραλία.

Κληθείς να συγκρίνει το περιστατικό θανάτου νεότευκτης χελώνας στον παραλιακό πεζόδρομο της Αργάκας, με τα προγραμματιζόμενα έργα στη Λίμνη και την πιθανότητα αυξημένης επικινδυνότητας για τις χελώνες, ο κ. Χατζηπαναγιώτου ξεκαθάρισε αρχικά ότι το περιστατικό στην Αργάκα θα διερευνηθεί και ότι ενδεχομένως ο φωτισμός που χρησιμοποιείται είναι ακατάλληλος από άποψη έντασης και τοποθέτησης. Αρνήθηκε ότι το έργο στη Λίμνη θα προκαλέσει μεγαλύτερους κινδύνους για τα μικρά χελωνάκια, καθώς διαπιστώνει ότι στην Αργάκα τα φώτα τοποθετήθηκαν σε ψηλούς πασσάλους, αντίστοιχους με αυτούς που χρησιμοποιούνται για τον οδικό φωτισμό και βλέπουν μάλιστα προς την παραλία, γεγονός που χαρακτήρισε απαράδεκτο.

Σημειώνεται ότι το τμήμα Περιβάλλοντος είχε προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων για θέματα φωτισμού και φωταύγειας, οι απόψεις των οποίων λήφθηκαν υπόψη στη θετική γνωμάτευση για τη Λίμνη. Ωστόσο οι θέσεις των ιδιωτών εμπειρογνωμόνων δεν καταγράφονται κάπου ξεχωριστά. Στην έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών συναίνεσε και το τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων ερευνών ως καθ’ ύλην αρμόδιο για τις χελώνες.

Εκτεθειμένη σε όχληση και φωτισμό η παραλία

Πάντως, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιμένουν ότι η παραλία ωοτοκίας μένει εντελώς εκτεθειμένη λόγω της τεράστιας ανθρώπινης ενόχλησης στις χελώνες που αναμένεται να επιφέρει το έργο, αλλά και λόγω των αυξημένων επιπέδων φωτισμού και φωταύγειας που θα αποπροσανατολίζουν τόσο τα χελωνάκια που θα εκκολάπτονται όσο και τις χελώνες που θα βγαίνουν στη στεριά για να γεννήσουν. «Συνολικά, το όλο έργο αναμένεται να επηρεάσει το 25% των φωλιών της Caretta Caretta στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Πέρα από την επικινδυνότητα που προκύπτει από το φωτισμό και τη φωταύγεια, οι οικολογικές οργανώσεις στέκονται και στην ανθρώπινη πίεση και όχληση που μπορεί να επιφέρει το προτεινόμενο έργο, λόγω της εγγύτητας των αναπτύξεων με την παραλιακή περιοχή ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών, των ανεπαρκών προσπαθειών μετριασμού των επιπτώσεων και του τεράστιου μεγέθους του προτεινόμενου έργου».

Σύμφωνα με τις εννέα οργανώσεις, «η τελική απόφαση του τμήματος Περιβάλλοντος εκτός του ότι απειλεί το τόσο ευαίσθητο είδος θαλάσσιας χελώνας, για το οποίο η Κύπρος έχει ιδιαίτερη ευθύνη προστασίας, απειλεί παράλληλα και τον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη, ο οποίος στο τέλος θα είναι και ο τελικός αποδέκτης που θα κληθεί να πληρώσει το βαρύ πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Ανδρέας Ριρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy