Απροστάτευτες κατά των εκποιήσεων οι πρώτες κατοικίες

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Αναποτελεσματικά χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ τα σχέδια προστασίας κατά των εκποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άριστος Δαμιανού, αναφέρει ότι αυτός είναι και ο λόγος που τα σχέδια αυτά, δεν βρίσκουν ενδιαφέρον.

Αναλυτικά:

Στην κρίσιμη περίοδο που η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού κουτσούρευε το δίχτυ προστασίας κατά των εκποιήσεων, χρησιμοποίησε σαν φύλλο συκής το λεγόμενο πλαίσιο αφερεγγυότητας. Συνάμα εξήγγειλε διάφορα σχέδια για προστασία δήθεν της κύριας κατοικίας από τις εκποιήσεις.

Η ζωή απέδειξε ότι πέραν των ρυθμίσεων που το ΑΚΕΛ και άλλες δυνάμεις προώθησαν, ουδεμία άλλη προστασία κατά των εκποιήσεων υπάρχει. Η χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών δυστυχώς επιβεβαίωσε αυτή τη διαπίστωση, αφού λέχθηκε επίσημα από τον ΚΟΑΓ ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τα σχέδια προστασίας της κυβέρνησης. Για τον απλό λόγο ότι είναι αναποτελεσματικά.

Την ιδία ώρα καταγγείλαμε την κωλυσιεργία του Υπουργείου Οικονομικών στην υιοθέτηση της οδηγίας 17 του 2014, η οποία θα έπρεπε να είχε ήδη ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και που προνοεί, μεταξύ άλλων, αυξημένα δικαιώματα για ενυπόθηκους δανειολήπτες και καταναλωτές. Αν εφαρμοζόταν νωρίτερα –ενδεχομένως- το μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δάνειων θα ήταν χαμηλότερο αλλά και ο κίνδυνος εκποίησης πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης θα ήταν μικρότερος.

Είναι ξεκάθαρο ότι η προσπάθεια για προστασία από τις εκποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστεί. Το ΑΚΕΛ αυτό θα πράξει, εντός και εκτός Βουλής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy