Απροβίβαστο στην κοινωνική ευαισθησία

Του Κώστα Σκαρπάρη*

Το ΕΕΕ ήταν ένα πυροτέχνημα το οποίο έχει σβήσει και τώρα φαίνεται η γύμνια του. Είναι πάρα πολλές οι αδυναμίες αυτής της νομοθεσίας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ δεν την ψήφισε. Από την αρχή εντοπίσαμε ότι οι συνταξιούχοι δεν θα είχαν κανένα απολύτως όφελος. Ηταν ένα «πολύ καλά μελετημένο σχέδιο για να μην δικαιούνται οποιοδήποτε άμεσο οικονομικό όφελος. Η κατώτατη σύνταξη που είναι η κοινωνική (της οικοκυράς) είναι 336 ευρώ το μήνα,όμως μαζί με τη μικρή επιταγή, δικαίωμα που παραχωρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, που είναι 150 ευρώ, φθάνει σύνολο 486 ευρώ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης Αναστασιάδη που το ονόμασαν επανάσταση στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής προβλέπει ως Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 480 ευρώ. Κατά συνέπεια είναι πιο χαμηλό από το ποσό που δικαιούνταν ο πιο χαμηλά αμειβόμενος συνταξιούχος. Τι άλλο από κοροϊδία είναι; Δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός που έδωσε δημοσιογράφος μεγάλης σε κυκλοφορία εφημερίδας ότι το ΕΕΕ είναι ο Εσχατος Εγγυημένος Εξευτελισμός της αξιοπρέπειας του απλού ανθρώπου και των συνταξιούχων ιδιαίτερα. Για τους άνεργους και τους μακροχρόνια άνεργους και πάλι η νομοθεσία παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα.

Αιτητές υποβάλλοντας τις αιτήσεις τους, ενώ δηλώνουν ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν έχουν εργαστεί, δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε αποταμιεύσεις στις τράπεζες, εντούτοις αποκλείονται γιατί ήταν τυχεροί και είχαν μια κληρονομιά – ένα χωράφι το οποίο εξελίχθηκε σε οικόπεδο και το προορίζουν για να το παραχωρήσουν στα παιδιά ή στα εγγόνια τους. Λόγω όμως της νομοθεσίας του ΕΕΕ θεωρούνται άτυχοι από το γεγονός ότι η θεωρητική του αξία σήμερα είναι πάνω από τις 100.000 ευρώ και ως εκ τούτου απορρίπτονται. Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και για τους πρώην λήπτες δημοσίου βοηθήματος, τους πολύτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους ανάπηρους, διότι τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και ως εκ τούτου δημιουργούνται σοβαρά εμπόδια στο να υποβληθούν οι αιτήσεις, να εξεταστούν και να φανεί αν θα είναι δικαιούχοι.

Είναι ξεκάθαρο ότι η αυστηρότητα της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ εξαντλείται στους συνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη βαθμολογείται με απροβίβαστο αναφορικά με τον τρόπο συμπεριφοράς της έναντι των ηλικιωμένων και αναπήρων που έχουν υποβάλει αίτηση για το Ε.Ε.Ε. και ζητούν φροντίδα λόγω του ότι είναι μεγάλης ηλικίας με σοβαρά προβλήματα υγείας, αναπηρίας ή ανήμπορα να αυτοεξυπηρετηθούν.

Παρουσιάστηκε μεγάλη αμέλεια για το ότι άτομα έφυγαν από τη ζωή αβοήθητοι περιμένοντας να εξεταστούν οι αιτήσεις τους. 1500 περίπου άτομα περιμένουν ακόμη για περισσότερο από 1.5 χρόνο. Χρειάζεται σοβαρές βελτιώσεις η νομοθεσία αυτή για να μπορεί να είναι νομοθεσία που να βοηθά πραγματικά τα άτομα που έχουν ανάγκη τη στήριξη του κράτους. Το ΕΕΕ είναι νομοθεσία που αφαίρεσε από τους φτωχούς για να δώσει στους πιο φτωχούς. Είναι νομοθεσία που δεν επέλυσε το πρόβλημα του μεγαλύτερου θύματος της κρίσης, του μακροχρόνια ανέργου.

Για να επιλυθούν όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει το κράτος να είναι ο πρωταγωνιστής στην προσπάθεια για ανάπτυξη της οικονομίας για να μπορεί να μειωθεί η ανεργία και να μπορεί να επανέλθει η αξιοπρέπεια του εργαζομένου και ιδιαίτερα των νέων μας, η οποία έχει χαθεί στις λίστες του γραφείου εξεύρεσης εργασίας και στις αιτήσεις για το ΕΕΕ.

*Γ.Γ. ΕΚΥΣΥ, υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ- Αριστερά- Ν.Δ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy