Αψήφησαν τον Τραμπ και χρηματοδοτούν το Ταμείο για το Κλίμα

ΠΗΓΗ efsyn.gr

Η αμερικανική Γερουσία αγνόησε τις γνωστές θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί κλίματος και την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού και ενέκρινε κονδύλιο ύψους 10 εκατ. δολαρίων το οποίο θα πάει για τη χρηματοδότηση του Ταμείο για το Κλίμα του ΟΗΕ, το οποίο θα παρακολουθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας.

Η Επιτροπή Πιστώσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, που απαρτίζεται αό 30 μέλη, είναι αρμόδια να εγκρίνει ποσά του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού τα οποία δίνονται στη συνέχεια στο υπουργείο Εξωτερικωντ ωην ΗΠΑ και σε διεθνείς οργανισμούς. Συνολικά για τους σκοπούς αυτούς ενέκρινε 51 δισ. δολάρια. Μεταξύ άλλων, εκτός από τη χρηματοδότηση του Ταμείου για το Κλίμα μέσω του προϋπολογισμού για το 2018 πέρασε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο η χρηματοδότηση σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας για το Κλίμα, αλλά και της επιστημονικής ομάδας που απαρτίζει τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή θα συνεχιστεί.

Η απόφαση της επιτροπής έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση του Αμερικανού προέδρου για περιορισμό έως και κατάρηση της χρηματοδότησης προγραμμάτων σχετικών με την κλιματική αλλαγή, τη βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες και σε οργανισμούς.

Οι ΗΠΑ παραμένουν μέλος της συμφωνίας για το Κλίμα και του οργανισμού που επιβλέπει την εφαρμογή της, ωστόσο από τον Ιούνιο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συνθήκη και θα σταματήσει να χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο, που προωθεί την καθαρή ενέργεια και προγράμματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Σηνήθως, οι ΗΠΑ μετείχαν σε ποσοστό 20% στον προϋπολογισμό του Ταμείου.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση ελήφθη με 16 ψήφους υπέρ και 14 κατά, ενώ υπέρ της χρηματοδότησης ψήφισαν δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, ενώ ένας Δημοκρατικός ψήφισε εναντίον.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.