Απτά τα αποτελέσματα από την Τριμερής, λέει ο ΠτΔ

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών στην 5η τριμερή Σύνοδο των τριών χωρών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης ότι κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις εξέτασαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των δράσεων τους. Πρόσθεσε ότι τα θέματα ενέργειας που είναι από τους βασικότερους πυλώνες συμφώνησαν ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη σταθερότητα της Μεσογείου. Άλλο θέμα που τέθηκε επί τάπητος στις διευρυμένες συνομιλίες ήταν και το μεταναστευτικό. Συμφώνησαν για στενή συνεργασία των τριών χωρών αλλά και ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ καθώς το πρόβλημα απειλεί τη συνοχή της ΕΕ.

Η τριμερής συνεργασία έχει διευρυνθεί και στον τομέα της πληροφορικής. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη του δικτύου καινοτομίας στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορικής. Απώτερος στόχος τόνισε, είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας προς όφελος της οικονομίας των τριών χωρών. Επίσης συμφώνησαν όπως μέσα από κοινές δράσεις διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά των τριών χωρών. Επίσης έδωσαν έμφαση στον τομέα του τουρισμού και υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε στις αρχές 2018 θα γίνει επιχειρηματικό φόρουμ για τη διαχείριση των αποβλήτων. Άλλος τομέας συνεργασίας είναι αυτός της αξιοποίησης των αποδήμων της διασποράς. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις πως μέσα από κοινές δράσεις μπορούν να συμβάλουν στην ασφάλεια και ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο. Αντάλλαξαν απόψεις και για την κατάσταση στο Λίβανο.

Το κυπριακό δεν μπορούσε να μην είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου και τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η επιμονή της Τουρκίας ήταν το αποτέλεσμα της αποτυχίας της διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα. Εξέφρασε ωστόσο την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Ευχαρίστησε τους Σίσι και Τσίπρα για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για επίλυση του κυπριακού. Παράλληλα, ευχήθηκε η επόμενη σύνοδος να δώσει περισσότερα αποτελέσματα από τα σημερινά και ευχήθηκε ότι καλύτερο σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επανέλαβε τη χαρά του για την εκ νέου διάσκεψη. Ο τριμερής μηχανισμός είναι σημαντικός πυλώνας διατήρησης της ασφάλειας και σταθερότητα στη Ανατολική Μεσόγειο. Οι τρεις χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με διάφορους τρόπους τα προβλήματα στη Μεσόγειο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy