Αρχή με “Μυθολογίες μιας Αρχής”

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ

pafos_2017_logoΑρχή με Μυθολογίες μιας Αρχής

Μυθολογίες μίας Αρχής, ονομάζεται η έκθεση με την οποία ο Οργανισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Πάφος2017 θέλησε να ανοίξει το πρόγραμμα των εκδηλώσεών του για τη χρονιά του 2017. Mε αυτό τον τρόπο η έκθεση αυτή αποκτά τη συμβολική σημασία μίας αφετηρίας, μίας Αρχής για την περίοδο που η πόλη της Πάφου χρίζεται με τον τίτλο την πολιτιστικής πρωτεύουσας ολάκερης της Ευρώπης. Η έκθεση εντάσσεται στον θεματικό κύκλο των εκδηλώσεων, Μύθος και Θρησκεία, στην οποία αναφέρεται τόσο ό τίτλος αλλά και το θεματικό περιεχόμενο της έκθεσης.

Ο συμβολισμός της Αρχής, που συναντούμαι στον τίτλο, δεν αφορά βέβαια μόνο τη λέξη ως έννοια χρονολογική, αλλά αναφέρεται και στην σημειολογική της υπόσταση που υποδεικνύει, οτιδήποτε είναι άρχων και αποτελεί σημείο αναφοράς, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αξιών. Αυτό σχετίζεται με την επιλογή να παρουσιαστούν μέσα στα πλαίσια της έκθεσης αυτής, οι μεγαλύτεροι κύπριοι εικαστικοί, της επονομαζόμενης Δεύτερης Γενιάς, οι οποίοι έζησαν, ζουν, και δημιουργούν στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Πάφου. Η επιλογή αυτή αποτελεί φόρο τιμής στους μεγάλους αυτούς δημιουργούς και μία μοναδική ευκαιρία για το εγχώριο μα και ένα διεθνές κοινό, να έρθει σε επαφή, να γνωρίσει και να εμποτιστεί από το νοητό φως της δημιουργικής τους διάνοιας.

Οι καλλιτέχνες αυτοί είναι, ξεκινώντας από τον Kώστα Οικονόμου, που γεννήθηκε το 1925, ο Στας Παράσχος, ο Άντης Χατζηαδάμος, ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ο Γιώργος Κοτσώνης, ο Κύπρος Περδίος, ο Χρίστος Φουκαράς και ο Χρίστος Χρίστου, γεννημένος το 1950. Το έργο τους, αλλά και η ενασχόληση πολλών από αυτούς με τη διδασκαλία της τέχνης στην Κύπρο, καθιστά το έργο τους αφετηρία, Αρχή και σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα εικαστική δημιουργία στον τόπο μας. Στις ρίζες πάντα της έμπνευσης τους βρίσκει κανείς την κυπριακή γη, φύση και ιστορία. Στο σύνολό τους, οι καλλιτέχνες αυτοί, με σπουδές και παρουσία σε εκθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, από την Αμερική, έως την Κίνα και από την Ινδία έως την Αφρική και τη Φιλανδία, ενσωματώνουν στο έργο τους μία πληθώρα εικαστικών ρευμάτων. Αγγίζουν υπαρξιακούς προβληματισμούς, βγαλμένους από την κυπριακή ιστορία και σκιαγραφούν μία παγκόσμια ψυχογραφική πραγματικότητα.

Το πρώτο κομμάτι του τίτλου αυτής της έκθεσης είναι η λέξη, Μυθολογίες και αναφέρεται στη θεματική των έργων που παρουσιάζονται εδώ, εντάσσοντας την παρουσίαση αυτή μέσα στο πλαίσιο Μυθολογία και Θρησκεία. Παρόλα αυτά η έκθεση διαλέγει το θέμα μυθολογίες και όχι μυθολογία, θέλοντας να αναφερθεί στην ιστοριογραφική και σημειολογική πολλαπλότητα των συμβολισμών, τους οποίους φέρουν τα έργα που παρουσιάζονται εδώ.

Έχει επιλεχθεί να παρουσιαστεί, ένα έργο από τον κάθε καλλιτέχνη, σε μία προσπάθεια ανάδειξης του κάθε δημιουργού μέσα από ένα έργο-σταθμό της όλης του εικαστικής παραγωγής και όχι μέσα από μία μαζική και ίσως φλύαρη παρουσίαση μικρότερης σημασίας έργων.

Έχοντας στο νου τη σημαντικότητα της έκθεσης, έχω δημιουργήσει ένα ειδικά σχεδιασμένο περιβάλλον, το οποίο φιλοξενεί τα επιλεγμένα έργα, με μία σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια. Ο σχεδιασμός της διαμόρφωσης του εκθεσιακού χώρου εμπνέεται από το ιστορικό παρελθόν της θρησκευτικής λατρείας (Θρησκεία) στην Πάφο και συγκεκριμένα, την κάτοψη της νότιας στοάς του ιερού της Αφροδίτης (Μυθολογία).

Δρ Εσπερία Ηλιάδου.

Επιμελήτρια έκθεσης, επίκουρος Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής, Βενετία, Δεκέμβριος 2016

(Απoσπάσματα από κείμενο στην έκδοση που συνοδεύει την έκθεση)

Η έκθεση παρουσιάζεται στην μπουάτ Εν Πλώ στην Κάτω Πάφο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017 (10:30 – 13:00 και 16:00 – 19:00).

Φωτογραφίες έργων: Νίκος Λουκά

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy