Άρχισε η εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής Λεμεσού 

Σε εφαρμογή τέθηκαν τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί τους περασμένους μήνες, με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, προς αντιμετώπιση του φαινομένου της ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής Λεμεσού, σύμφωνα με το Δήμο Λεμεσού.


Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του, ήδη η συλλογή και μεταφορά των λυμάτων από τα πλοία γίνεται πλέον από  αδειοδοτημένη εταιρεία, η οποία από τις 12 Ιουνίου  είναι καταχωρημένη στα μητρώα του Τμήματος Περιβάλλοντος και πλέον εφαρμόζει όλες της προβλεπόμενες διαδικασίες παραλαβής και μεταφοράς των λυμάτων από τα πλοία και  υπόκειται σε αυστηρότερους εποπτικούς ελέγχους, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Υπενθυμίζεται δε πως τα λύματα αυτά, μετά την περισυλλογή τους, θα μεταφέρονται σε υπό ανέγερση κατάλληλες δεξαμενές, που βρίσκονται στο νέο λιμάνι και αφού διενεργούνται  οι σχετικοί έλεγχοι, θα διοχετεύονται στο κεντρικό αποχετευτικό σύστημα του ΣΑΛΑ.

Αναφέρεται επίσης ότι προκειμένου να επιτυγχάνεται ο μέγιστος δυνατός έλεγχος, καθημερινά, από τις 6.00 το πρωί,  γίνεται εποπτεία και καθαρισμός της θάλασσας από σκάφη του Δήμου Λεμεσού, του Τμήματος Αλιείας και της Λιμενικής Αστυνομίας και όπου εντοπίζονται εστίες ρύπανσης θα  ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιοι φορείς για κατάλληλο χειρισμό.

Επιπρόσθετα, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας  θα συνεχίσει τους έκτακτους επί τόπου ελέγχους στα πλοία του αγκυροβολίου  καθόλη την καλοκαιρινή περίοδο για εξακρίβωση της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης των αποβλήτων.

Τέλος, ο Δήμος Λεμεσού επισημαίνει πως έχει συσταθεί ομάδα άμεσης δράσης από άτομα του Δήμου, τα οποία όταν εντοπίζουν περιστατικά που αφορούν ρύπανση της θάλασσας, θα προχωρούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για απάμβλυνση του προβλήματος  και άμεσα θα λαμβάνονται δείγματα τα οποία θα στέλνονται σε εξειδικευμένο χημείο για περαιτέρω έλεγχο και συμπεράσματα.

Για θέματα που αφορούν τη ρύπανση της θάλασσας το κοινό μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 25 884 590 (επί 24ωρου βάσεως).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy