Άρχισε η καταγραφή των δραστηριοτήτων 266 επιχειρήσεων

Τις επί τόπου επισκέψεις στις 266 επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στο Γραφείο Μεγάλων Φορολογουμένων του Τμήματος Φορολογίας για την καταγραφή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, άρχισαν οι 20 λειτουργοί που στελεχώνουν το Γραφείο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Κατά τις επισκέψεις, οι λειτουργοί του Γραφείου Μεγάλων Φορολογουμένων, που άρχισε τη λειτουργία του στις 5 Ιανουαρίου του 2015, καταγράφουν επίσης τους φορολογικούς κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν με δυσμενή τρόπο τα δημόσια έσοδα.

Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα στελεχώθηκαν οι έξι Μονάδες του Τομέα Σχεδιασμού και Παρακολούθησης, τη στιγμή που αναμένονται τα αποτελέσματα έρευνας αναφορικά με τη συμπεριφορά των φορολογούμενων για να διαμορφωθεί η κατάλληλη στρατηγική, ενώ παράλληλα υλοποιείται εντός των προσεχών ημερών, η εγγραφή όλων των φορολογουμένων, για οποιοδήποτε είδος φόρου, από ένα συγκεκριμένο χώρο και με την παραχώρηση ενός ενιαίου αριθμού εγγραφής.

Αναφορικά με την ενοποίηση των επαρχιακών γραφείων ΤΕΠ και ΦΠΑ, στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η ενοποίηση των δύο Επαρχιακών Γραφείων Αμμοχώστου και εντός των ημερών θα γίνει η ανάθεση των νέων καθηκόντων, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να αρχίσει και η ενοποίηση του Επαρχιακού Γραφείου Πάφου.

Στελέχωση έξι Μονάδων του Τομέα Σχεδιασμού και Παρακολούθησης

Ειδικότερα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο των εργασιών για ενοποίηση των φορολογικών τμημάτων του Κράτους (ΤΕΠ και Υπηρεσίας ΦΠΑ), σε ένα ενιαίο Τμήμα, το Τμήμα Φορολογίας, την περασμένη εβδομάδα έγινε η στελέχωση των έξι Μονάδων του Τομέα Σχεδιασμού και Παρακολούθησης που θα εδρεύουν στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος.

Από τις Μονάδες αυτές, οι οποίες θα ασχολούνται με τη διαμόρφωση της στρατηγικής του Τμήματος, θα αποφασίζονται οι φορολογικοί έλεγχοι, θα εντοπίζονται οι κίνδυνοι που έχει να αντιμετωπίσει το Τμήμα, ως επίσης και τα απαιτούμενα μέτρα για καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων.

“Η Μονάδα Φορολογικού Ελέγχου και Συμμόρφωσης έχει τη ευθύνη για τη διαμόρφωση της όλης στρατηγικής που θα ακολουθήσει το Τμήμα σε σχέση με τη φορολογική συμμόρφωση των φορολογούμενων”, εξήγησε αρμόδια πηγή στο ΚΥΠΕ. Μια στρατηγική, συνέχισε, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα και η οποία μετά την τελική της διαμόρφωση αναμένεται να ανακοινωθεί δημοσίως.

Σημείωσε ότι “η στρατηγική αυτή αναμένεται να πάρει την τελική της κατάληξη μετά και τα αποτελέσματα της έρευνας που προωθείται αναφορικά με τη συμπεριφορά των φορολογούμενων που εδρεύουν στη Δημοκρατία”.

Η τακτική αυτή εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της νέας πολιτικής που θα ακολουθήσει το νέο Τμήμα, ως επίσης και της υιοθέτησης μιας νέας προσέγγισης προς τους φορολογούμενους, πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι με τον καθορισμό των προϊσταμένων των Μονάδων αυτών θα γίνει και η μεταβίβαση των «νέων διαδικασιών» του Τμήματος, όπως αυτές έχουν σχεδιασθεί, για να γίνει ο απαραίτητος προγραμματισμός ώστε να υπάρξει έγκαιρη υλοποίησή τους.

Ενιαίος αριθμός εγγραφής φορολογουμένων

Επιπλέον, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μια από τις σημαντικές σηματοδοτήσεις της ενοποίησης, που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών είναι η εγγραφή όλων των φορολογουμένων, για οποιοδήποτε είδος φόρου, από ένα συγκεκριμένο χώρο και με την παραχώρηση ενός ενιαίου αριθμού εγγραφής.

Με την υιοθέτηση του ενιαίου αριθμού εγγραφής, αναμένεται ότι θα μειωθεί το κόστος των συναλλαγών του φορολογούμενου με το Τμήμα Φορολογίας, ενώ, θα δοθεί ταυτόχρονα και η δυνατότητα στο Τμήμα Φορολογίας να ασκήσει καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο.

Γραφείο Μεγάλων Φορολογούμενων

Εξάλλου, από τις 5 Ιανουαρίου 2015 άρχισε τη λειτουργία του το Γραφείο Μεγάλων Φορολογούμενων με έδρα τη Λευκωσία και παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα κλιμάκιο στη Λεμεσό για καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων που εδρεύουν στη Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα.

Σήμερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, 266 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο Γραφείο αυτό και έχουν αρχίσει οι επισκέψεις από τους είκοσι λειτουργούς που το στελεχώνουν για καταγραφή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά επίσης και των φορολογικών κινδύνων που μπορούν να επηρεάσουν με δυσμενή τρόπο τα δημόσια έσοδα.

Το Γραφείο αυτό, αναμένεται να στελεχωθεί πλήρως με την πάροδο του χρόνου – ανάλογα με την αύξηση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο Γραφείο αυτό – και θα εκτελεί όλες τις εργασίες και θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με όλα τα είδη φόρων που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του Τμήματος.

Ενοποίηση επαρχιακών γραφείων ΤΕΠ και ΦΠΑ

Η ενοποίηση των Επαρχιακών Γραφείων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Διεύθυνση του Τμήματος· όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού υπαλλήλων που θα επηρεαστούν αλλά και λόγω της ανάθεσης των νέων καθηκόντων, σύμφωνα πάντοτε με τη νέα οργανωτική δομή.

Στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η ενοποίηση των δύο Επαρχιακών Γραφείων Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι έχουν ενημερωθεί αναφορικά με τα νέα καθήκοντα που θα προκύψουν από την ενοποίηση και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να γίνει η ανάθεση των νέων αυτών καθηκόντων, θα διορισθεί ο νέος Προϊστάμενος του ενοποιημένου Επαρχιακού Γραφείου κλπ.

Το μέγεθος του Επαρχιακού Γραφείου Αμμοχώστου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την επιλογή τους ως το πρώτο για να ενοποιηθεί ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να αρχίσει και η ενοποίηση του Επαρχιακού Γραφείου Πάφου, όπου δεν υπάρχει ανάγκη μετακίνησης σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Τα τρία μεγαλύτερα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος – Λευκωσία, Λεμεσός και Λάρνακα – θα ακολουθήσουν, ενώ συνεχίζονται όλες οι διεργασίες για την εξεύρεση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων λόγω των αυξημένων αναγκών.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy