Αρωγή σε όσους υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές στην Πάφο

Η Κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε όσους έπαθαν ζημιά από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Πάφο, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

«Ήταν μια δύσκολη περίπτωση. Ενώ πηγαίναμε πολύ καλά αυτή τη χρονιά σε ό,τι αφορά το θέμα των πυρκαγιών, είχαμε όλα αυτά που συνέβησαν χθες στην Πάφο, πολλές εστίες πυρκαγιές» είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι διερευνάται αν οι πυρκαγιές τέθηκαν κακόβουλα ή όχι.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, σήμερα η επαρχιακή διοίκηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας προχωρούν σε μια πρώτη καταγραφή των ζημιών, ώστε η Κυβέρνηση να σταθεί δίπλα σε αυτούς που πραγματικά έπαθαν ζημιά και χρήζουν βοήθειας.

Ερωτηθείς αν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ο Υπουργός είπε ότι η έγνοια της Αστυνομίας, των θηροφυλάκων, αλλά και των κοινοτήτων είναι σταθερή. «Ελέγχουν στο βαθμό που μπορούν να ελέγξουν έτσι ώστε να λειτουργούν προληπτικά όχι μόνο για πρόκληση πυρκαγιών αλλά κυρίως για κακόβουλες πυρκαγιές» είπε ο Υπουργός.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού μίλησε για «αντικυνηγετικό μένος» από πλευράς του προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, ο οποίος νωρίτερα είχε εκφράσει την πάγια θέση του Κινήματος ενάντια στο αυγουστιάτικο κυνήγι.

«Έχει δικαίωμα ο κ. Περδίκης να εκφράζει το αντικυνηγετικό του μένος όποτε και με όποιο τρόπο θέλει, όμως τα γεγονότα μιλούν ακριβώς το αντίθετο» είπε και εξήγησε ότι η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Πάφο την Κυριακή ήταν αναζωπύρωση μιας εκ των έξι πυρκαγιών του Σαββάτου.

«Το Σάββατο δεν υπήρχε κυνήγι. Απλά αναζωπυρώθηκε πυρκαγιά την Κυριακή μετά από τους πολύ δυνατούς ανέμους» είπε.

Σημείωσε δε ότι με βάση τα στατιστικά οι περισσότερες πυρκαγιές στην Κύπρο γίνονται τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο δεν υπάρχει άδεια κυνηγίου.

Ανέφερε επίσης ότι ο βιότοπος που κάηκε στην Πάφο είναι απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου την οποία συντηρούσε με «πάρα πολλή προσπάθεια» η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου.

«Πάγια θέση του Κινήματος είναι ότι είμαστε ενάντια στο αυγουστιάτικο κυνήγι» δήλωσε ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

«Είναι πραγματικά εγκληματικό το ότι επιτρέπει η πολιτεία σε 20-30 χιλιάδες οπλοφόρους να μπαίνουν στη φύση με τόσα ξηρά χόρτα και τόση καύσιμη ύλη γύρω» είπε, σημειώνοντας ότι «το αυγουστιάτικο κυνήγι πρέπει να επανεξεταστεί».

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε το πρωί σύσκεψη όλων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών (Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, Τμήμα Γεωργίας και Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία) στα Γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, για σκοπούς συντονισμού της προσπάθειας καταγραφής των ζημιών που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες, υποστατικά και μηχανήματα.

Ήδη, λειτουργοί των προαναφερθεισών αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών βρίσκονται επί τόπου για καταγραφή των ζημιών.

Την όλη διαδικασία συντονίζει η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου.

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ Πάφου στις πληγείσες περιοχές

Αντιπροσωπεία της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Πάφου αποτελούμενη από τον Επαρχιακό Γραμματέα Γιώργο Γιαλλούρη, τον βουλευτή Αντρέα Φακοντή και τον Γραμματέα της Επ. Υπαίθρου Γεώργιο Ζούκωφ, επισκέφθηκαν την Δευτέρα 31 Σεπτεμβρίου τις περιοχές Γιόλου και Θελέτρας οι οποίες πλήγηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Επαρχία Πάφου.

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ εξέφρασε την συμπαράσταση του Κόμματος σε όσους έχουν πληγεί και υποστεί ζημιές και ενημερώθηκε από τους Κοινοτάρχες Σταύρο Βραχνού (Γιόλου) και Νικόλα Νικολάου (Θελέτρα) αλλά και τους κατοίκους των δυο Κοινοτήτων για το μέγεθος της καταστροφής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής ανέφερε ότι θα εγγράψει θέμα στη βουλή, ώστε όσοι έχουν υποστεί ζημιές στις περιουσίες τους να αποζημιωθούν και να ληφθούν μέτρα για αποκατάσταση της μεγάλης οικολογικής καταστροφής.

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ θα προβεί σε διαβήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό για άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του αρδευτικού συστήματος της Θελέτρας. Τόσο ο Κοινοτάρχης όσο και οι κάτοικοι της Κοινότητας δήλωσαν ότι η αποκατάσταση του αρδευτικού συστήματος είναι προτεραιότητα.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy