Αρχισε σήμερα η δίκη υπόθεσης για τον Δημοτικό Γραμματέα Λάρνακας

Αρχισε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου, η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεση στην οποία κατηγορούμενος είναι ο Δημοτικός Γραμματέας Λάρνακας Λευτέρης Εμπεδοκλής, 57 χρόνων και αφορά κλοπή, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα ο 57χρονος κατηγορείται από ιδιοκτήτη κέντρου αναψυχής στη παραλία Μακένζυ στη Λάρνακα πως του απέσπασε ποσό ύψους 35 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε μονιμοποίηση παράνομων κατασκευών στο υποστατικό του, κάτι όμως που τελικά δεν έγινε.

Κατά τη σημερινή διαδικασία κατατέθηκαν παραδεκτά γεγονότα και τεκμήρια ενώ ξεκίνησε και η κατάθεση του επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας που χειρίστηκε την υπόθεση, αρχιλοχία του ΤΑΕ κατά τον ουσιώδη χρόνο, Μενέλαου Αντωνίου.

Ο κ. Αντωνίου ανέγνωσε την κατάθεση που έδωσε για την υπόθεση και αφορούσε τα γεγονότα όπως διαδραματίστηκαν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο κατηγορούμενος συνελήφθη ύστερα από καταγγελία ιδιοκτήτη κέντρου αναψυχής που βρίσκεται στη Λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου στη Λάρνακα, πως είχε δώσει στον Λευτέρη Εμπεδοκλή ποσό ύψους 35 χιλιάδων ευρώ για να διευθετήσει τη νομιμοποίηση της παράνομης επέκτασης του υποστατικού του.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε ο παραπονούμενος στην Αστυνομία για τη νομιμοποίηση αυτή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του με τον τότε Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, ο οποίος εισηγήθηκε τη πληρωμή προστίμου ύψους 15 χιλιάδων ευρώ.

Ο παραπονούμενος ανέφερε επίσης ότι λίγες μέρες μετά πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνάντηση με τον κατηγορούμενο ο οποίος του είπε πως επειδή τα τετραγωνικά μέτρα του υποστατικού ήταν πολλά, το πρόστιμο θα ανερχόταν σε 35 χιλιάδες ευρώ, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον επιχειρηματία.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης όπως αυτά αναγνώστηκαν από τον κ. Αντωνίου, ο επιχειρηματίας στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, απέσυρε από την Τράπεζα του ποσό 35 χιλιάδων ευρώ και την ίδια μέρα το παρέδωσε σε μετρητά στον Λευτέρη Εμπεδοκλή χωρίς όμως να λάβει καμία απόδειξη ούτε οποιοδήποτε έγγραφο παραλαβής του.

Ο επιχειρηματίας ανέφερε επίσης ότι λίγους μήνες μετά και ενώ βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενημερώθηκε ότι ο Δήμος Λάρνακας είχε κινήσει δικαστικές διαδικασίες εναντίον του για τις συγκεκριμένες παρανομίες, οπότε αναγκάστηκε να έρθει στην Κύπρο και να καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία.

Ερωτηθείς από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Αντρη Κωνσταντίνου, ο μάρτυρας απάντησε ότι λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσία διαπίστωσαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κατηγορουμένου πως ποσό ύψους 20 χιλάδων ευρώ που κατατέθηκε μεταξύ 8/9/2015 και 23/5/2016, όταν δηλαδή έγινε η καταγγελία στην Αστυνομία, ήταν αδικαιολόγητο.

Πρόσθεσε πως μετά το συγκεκριμένο εύρημα ενημερώθηκε ο Εφορος Φορολογίας για να διαπιστωθεί κατά πόσον ο κατηγορούμενος διέπραξε αδικήματα που σχετίζονταν με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οπως λέχθηκε από τον παραπονούμενο από τις 8/9/2015 μέχρι τις 23/5/2016, δεν υποβλήθηκε καμία αίτηση για νομιμοποίηση των παράνομων προσθηκών και μετατροπών στο κέντρο αναψυχής του παραπονούμενου.

Αντεξεταζόμενος από τον Νίκο Δημητρίου, συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε καταθέσεις που λήφθηκαν από προσωπικό του Δήμου Λάρνακας και άλλα άτομα που συμμετείχαν σε διάφορες συναντήσεις με τον παραπονούμενο και τον Δημοτικό Γραμματέα.

Συγκεκριμένα ο κ. Δημητρίου αμφισβήτησε συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του πελάτη του και του παραπονούμενου, στις οποίες φέρεται να συμμετείχαν ο τότε Δήμαρχος Ανδρέας Λουρουτζιάτης, ο Δημοτικός Μηχανικός Ανδρέας Καρακατσάνης και οι ενοικιαστές του επιχειρηματία.

Στις επίμονες και αλλεπάλληλες ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, ο μάρτυρας απάντησε ότι όλες οι συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του πελάτη του και του παραπονούμενου, επιβεβαιώθηκαν από άλλους μάρτυρες στην υπόθεση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ακόμα ότι την ημέρα που ο πελάτης του κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ από τον παραπονούμενο, ο Λευτέρης Εμπεδοκλής βρισκόταν στην Λευκωσία μαζί με τον τότε Δήμαρχο Ανδρέα Λουρουτζιάτη, σε συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείτο το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy