Άρχισε σήμερα ο έλεγχος της οικονομίας από το ΔΝΤ

Στο υπερβολικό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος καθώς και στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα επικεντρωθεί το κλιμάκιο των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που άρχισε σήμερα στην Κύπρο την καθιερωμένη, ανά διετία, διαβούλευση με την κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία γίνεται υπό το άρθρο 4 του Οργανισμού και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο, Βιντσέντζο Γκούτσο είπε ότι πρόκειται για την καθιερωμένη επίσκεψη που πραγματοποιεί το ΔΝΤ στις χώρες μέλη του, κατά τη διάρκεια της οποίας οι τεχνοκράτες του Οργανισμού συζητούν με αξιωματούχους της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας τους κινδύνους για την εσωτερική και παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

Σημείωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα ανασκοπήσει «τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και τους κινδύνους που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές».

Επίσης, θα έχει συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές σε σχέση με τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές καθώς και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Γκούτσο τόνισε ότι στο επίκεντρο της αποστολής του ΔΝΤ θα βρεθούν οι στρατηγικές “για μείωση του υπερβολικού ιδιωτικού και δημόσιου χρέους καθώς και η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ)”, που αποτελούν κρίσιμες, όπως υπογράμμισε, “προτεραιότητες για την Κύπρο».

Σημείωσε ότι η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου και στη συνέχεια το ΔΝΤ θα εκδώσει τα τελικά του συμπεράσματα για τον έλεγχο που διενήργησε, πρόσθεσε.

Στην διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο “το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα συνεργαστεί με τεχνοκράτες από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ”, είπε ο κ. Γκούτσο

Οι τεχνοκράτες, όπως είχε μεταδώσει το ΚΥΠΕ, θα βρίσκονται στην Κύπρο στις 25 Σεπτεμβρίου για τον 3ο μεταμνημονιακό έλεγχο μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εποπτείας (post-program surveillance).

Το κλιμάκιο από την ΕΕ θα αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy