Αρχίζουν τη Δευτέρα οι αιτήσεις στο Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων

Ο ΚΟΑΠ αναμένει 35000 αιτήσεις και το ποσό που θα υποβληθεί το 2018 θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ

Την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018, ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων στο Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων 2018, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Τίμης Ευθυμίου.

Αναμένεται, όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου, να υποβληθούν 35.000 αιτήσεις και το ποσό που θα διατεθεί για το 2018 θα είναι περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ. Όπως πέρσι, έτσι και φέτος η αίτηση από τον αγροτικό κόσμο θα πρέπει να υποβληθεί γεωχωρικά. Από σήμερα, αρχίζουν περιφερειακές συσκέψεις παγκύπρια, από το Αγροτικό Κίνημα, προς ενημέρωση των αγροτών σε ότι αφορά το Σχέδιο αλλά και για να τους παρασχεθεί βοήθεια στην συμπλήρωση των αιτήσεων τους. Στις συσκέψεις θα δοθούν πληροφορίες και η σχετική βοήθεια και για άλλα προγράμματα που “τρέχουν”. Την ίδια ώρα, και στην περίπτωση που αντιμετωπίζει κάποιος πρόβλημα στη συμπλήρωση των αιτήσεων τα επαρχιακά γραφεία και οι σύμβουλοι υποβολής αιτήσεων θα παράσχουν στους αγρότες την βοήθεια που χρειάζονται.

Με την ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής των αιτήσεων ο ΚΟΑΠ θα διενεργήσει προκαταρκτικούς ελέγχους επί των υποβληθεισών αιτήσεων και θα ενημερώσει σχετικά τους επηρεαζόμενους αιτητές. Αυτοί, θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία ή να διορθώσουν αποκλίσεις στην αίτηση τους ώστε να εξασφαλίσουν το μέγιστο των επιδοτήσεων που δικαιούνται. «Στόχος είναι και φέτος οι επιδοτήσεις για το Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων 2018, να αρχίσουν την 1η Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμίου. Αναμένεται πάντως ότι η καταβολή των επιδοτήσεων θα ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Να σημειωθεί ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 19η Απριλίου, 2018.
Δραττόμενος της ευκαιρίας ο κ. Ευθυμίου υπενθύμισε στους αιγοπροβατοτρόφους όπως μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Μαρτίου, υποβάλουν τις απογραφές του ζωικού τους πληθυσμού. Είκοσι-τρεις Απριλίου αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για το μέτρο «συνδεδεμένη στήριξη αιγοπροβατοτρόφων» ενώ στόχος του ΚΟΑΠ είναι η επιδοτήσεις για αυτό το μέτρο να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2017.

Ο Τίμης Ευθυμίου κατά τη διάσκεψη Τύπου έκανε απολογισμό του έργου που διετέλεσε ο ΚΟΑΠ το 2017 εκφράζονται μεγάλη ικανοποίηση. Κατά το 2017 δόθηκαν επιδοτήσεις ύψους 94 εκ. ευρώ, στους τομείς των Άμεσων Ενισχύσεων, των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς και στα πλαίσια του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Μέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται να παραχωρηθούν επιδοτήσεις συνολικού ποσού 97 εκ. ευρώ. Από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και σήμερα έχει ήδη παραχωρηθεί για σκοπούς Άμεσων Πληρωμών και Αγροτικής Ανάπτυξης το συνολικό ποσό των 6,5 εκ. ευρώ.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy