Αρένες… κατάντησαν τα σχολεία

Το ζήτημα με τα περιστατικά βίας μέσα στα σχολεία άγγιξε χθες η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Δυστυχώς, όπως σημείωσαν οι βουλευτές, καλέστηκε μόνο ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με το τελευταίο περιστατικό που αφορούσε ξυλοδαρμό τεσσάρων μαθητών από καθηγητή ενώ το ζήτημα είναι ευρύτερο και αφορά πολύ περισσότερες υπηρεσίες, τόσο του ΥΠΠ, όσο και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κ. Χατζηγιάννης είπε ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση περιστατικών βίας σε σχολεία τονίζοντας ότι τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας δεν μπορούν να επισκεφθούν απρόοπτα τα σχολεία, καθώς δεν τους δίνεται η ανάλογη έγκριση από το Υπ. Παιδείας. Διερωτήθηκε μάλιστα εαν το πρόβλημα διαιωνίζεται. Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς κατήγγειλε πως μαθητής αποπειράθηκε να κάψει ζωντανή την καθηγήτριά του καθώς και συμμαθητές του. Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για μαθητή ο οποίος αντιμετωπίζει κάποια ψυχιατρικά προβλήματα και ο οποίος με ένα μπιτόνι βενζίνης έβαλε φωτιά στην αίθουσα διδασκαλίας. Αναφέρθηκε επίσης ότι σε δημοτικά σχολεία υπάρχουν συμμορίες που συμμετέχουν σε περιστατικά βίας. Σημείωσε ακόμη ότι τα σχολεία είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας.

Ο βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι διαπιστώνεται πως όλες οι πρόνοιες οι οποίες προβλέπονται στους νέους κανονισμούς για τη ρύθμιση και τη διαχείριση από την κάθε σχολική μονάδα των φαινομένων παραβατικότητας, δυστυχώς δεν έχουν εφαρμοστεί. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο πρέπει να το επιληφθεί άμεσα το Υπουργείο Παιδείας. Ακόμη σημειώθηκε πως σε τρία σχολεία στη Λευκωσία, υπήρξε ξυλοδαρμός καθηγητών από μαθητές.

Από την πλευρά του ο Α’ Λειτουργός Εκπαίδευσης Στέλιος Θεοφίλου ανάφερε πως σε ό,τι αφορά τη Μέση Εκπαίδευση η ανοχή είναι μηδενική. Σε σχέση με το τελευταίο ισχυριζόμενο περιστατικό από την ίδια μέρα είπε ότι λήφθηκαν μέτρα και ο εκπαιδευτικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Ανάφερε ακόμη ότι οι εκπαιδευτικοί που έχουν αποκλίνουσες συμπεριφορές είναι «γνωστοί στα σχολεία».

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy