Αργεντινή: Πτώμα που πιθανόν ανήκει σε εξαφανισμένο ακτιβιστή βρέθηκε σε ποτάμι

Στον Σαντιάγο Μαλδονάδο, έναν ακτιβιστή η εξαφάνιση του οποίου συγκλόνισε την Αργεντινή, φέρεται να ανήκει το πτώμα που βρέθηκε σε ποτάμι στην Παταγονία.

Η ταυτότητά του ανακαλύφθηκε μέσα σε μια τσέπη των ρούχων που φόραγε, γνωστοποίησε την Τετάρτη η οικογένειά του.

Παρά το γεγονός ότι ο Τύπος της Αργεντινής, επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, θεωρεί δεδομένο ότι το πτώμα ανήκει πράγματι στον Μαλδονάδο, η οικογένειά του αρνείται ακόμη να το επιβεβαιώσει και θα περιμένει τα αποτελέσματα της νεκροψίας.

«Το ότι βρέθηκαν προσωπικά του αντικείμενα στα ρούχα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητάς του, δεν συνεπάγεται την αναγνώρισή του. Το πτώμα θα υποβληθεί σε νεκροψία τις επόμενες ημέρες στο Μπουένος Άιρες», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ένας ειδικός που βοηθά την οικογένεια, ο Αλεχάντρο Ιντσαουρέγκι.

Το πτώμα αναμενόταν να μεταφερθεί στο νεκροτομείο του Μπουένος Άιρες, όπου ιατροδικαστές θα προχωρήσουν σε εξέταση DNA για την ταυτοποίηση του θύματος.

Η νεκροψία αναμένεται επίσης να αποκαλύψει τα αίτια του θανάτου του—είτε οφειλόταν στους άνδρες της χωροφυλακής, είτε σε ατύχημα.

Σε μια χώρα όπου ακόμη δεν έχουν επουλωθεί τα βαθιά σημάδια από την καταστολή της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983), επί των ημερών της οποίας οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τους 30.000, η εξαφάνιση του Μαλδονάδο προκάλεσε ένα κύμα αγανάκτησης.

Μια φωτογραφία του πτώματος που φέρεται να ανήκει στον 28χρονο Σαντιάγο Μαλδονάδο, που έκανε τατουάζ και αγωνιζόταν στο πλευρό των ιθαγενών Μαπούτσε στην Παταγονία όπου είχε εγκατασταθεί, κυκλοφορούσε την Τετάρτη από κινητό σε κινητό, αλλά δεν μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, ούτε αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένας άνδρας με γένια και μακριά μαλλιά ράστα, αλλά το πρόσωπό του είναι αδύνατο να αναγνωριστεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Αργεντινής, που επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, το πτώμα δεν έχει εμφανή σημάδια από τραύματα ή από σφαίρες.

Την 1η Αυγούστου, ο Σαντιάγο Μαλδονάδο συμμετείχε στο χωριό Κουσαμέν σε μια κινητοποίηση αυτοχθόνων Μαπούτσε, οι οποίοι διεκδικούν εδώ και χρόνια να τους επιστραφούν πατρογονικές τους γαίες που έχει αγοράσει ο ιταλός επιχειρηματίας Λουτσιάνο Μπενετόν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy