Άργησαν να ελέγξουν τα στημένα στον αθλητισμό

Κενά και ασάφειες εντοπίζονται στο νομοσχέδιο για καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων

Του Κώστα Κωνσταντίνου

Αφού οι κόκκινοι φάκελοι “στοιβάχτηκαν” ο ένας πάνω στον άλλο, αφού η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από διάφορα αθλήματα είναι γεμάτη με φήμες περί στημένων αγώνων και μετά τις αλλεπάλληλες καταθέσεις πρώην διαιτητών προ διετίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, το περιβόητο νομοσχέδιο για καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων.

Το νομοσχέδιο δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τους άμεσα επηρεαζόμενους, την ώρα που η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Υπουργό Ιωνά Νικολάου ότι καθυστέρησε να το καταθέσει στη Βουλή για συζήτηση. Από τα πυρά της αντιπολίτευσης δεν γλίτωσε ούτε ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος “ελέγχεται” για τριετή καθυστέρηση στην υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων που συμφωνήθηκε το 2014.

Αοριστίες…

Παρά τη διαβεβαίωση της Νομικής Υπηρεσίας ότι μετά τον νομοτεχνικό έλεγχο δεν διαπιστώθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα, η αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, εντοπίζοντας κενά, μεταξύ των οποίων ο ασαφής και μη ξεκάθαρος ρόλος της Αστυνομίας. Εξάλλου αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι το δικαστήριο «δύναται να διατάξει, σε περίπτωση που πρόσωπο αποκομίσει οποιοδήποτε οικονομικό όφελος ως αποτέλεσμα πράξεων διαφθοράς, την επιστροφή ολοκλήρου του ποσού» χωρίς διευκρινίσεις σε ποιον και πού θα επιστρέφονται αυτά τα ποσά.

Αναφέρεται αορίστως ότι η έρευνα για χειραγώγηση θα διεξάγεται «το συντομότερο δυνατόν», κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη χρησιμότητα των αποφάσεων σε περίπτωση που παρατηρούνται καθυστερήσεις, δεδομένων των στενών χρονοδιαγραμμάτων διεξαγωγής των αγώνων και πρωταθλημάτων

Παράλληλα, αναφέρεται αορίστως ότι η έρευνα για χειραγώγηση θα διεξάγεται «το συντομότερο δυνατόν», κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη χρησιμότητα των αποφάσεων σε περίπτωση που παρατηρούνται καθυστερήσεις, δεδομένων των στενών χρονοδιαγραμμάτων διεξαγωγής των αγώνων και πρωταθλημάτων.

Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας που μίλησαν στη “Χ” ήγειραν επίσης ζητήματα ασυμβίβαστου σε σχέση με τη σύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι όσοι θα την στελεχώσουν, θα πρέπει να μην έχουν συμφέροντα σε οργανισμούς τηλεοπτικών παραγωγών.

Οι επηρεαζόμενοι στο χώρο του αθλητισμού εκφράζουν έντονη δυσφορία από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με βάση τις παρατηρήσεις των σωματείων διαπιστώθηκε ότι από το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης απουσιάζει το αδίκημα της συνωμοσίας.

Ο νομικός Γιαννάκης Ιωάννου, ο οποίος μίλησε εκ μέρους των ποδοσφαιρικών σωματείων, επεσήμανε μιλώντας στη “Χ” ότι το νομοσχέδιο είναι “διάτρητο” από κενά και διαπιστώνει μια τάση “αποξένωσής” του από το νόμο περί στοιχημάτων.

Οι δύο αυτοί νόμοι, ανέφερε, πρέπει να είναι αλληλένδετοι και να ενοποιηθούν σε κοινή νομοθεσία.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε τη διαφωνία του με τοντρόπο σύστασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία βάσει του νομοσχεδίου θα επιλαμβάνεται υποθέσεων χειραγώγησης. Το νομοσχέδιο προνοεί σύσταση μιας τέτοιας πενταμελούς επιτροπής για πενταετή θητεία.

Μια τέτοια επιτροπή, κατά τον ίδιο, θα έπρεπε να δημιουργηθεί “από μέλη της Αστυνομίας” και όχι από “άλλους πέντε ημέτερους”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εκπροσωπών τα ποδοσφαιρικά σωματεία νομικός εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της χειραγώγησης απαιτείται η εισαγωγή ενός όρου, κατά την υπογραφή των συμβολαίων ενός αθλητή, για έλεγχο των λογαριασμών του, “κάτι σαν πόθεν έσχες”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η θέση του ΠΑΣΠ

Οι ποινές που προβλέπει το νομοσχέδιο σε περιπτώσεις που αποδειχθεί χειραγώγηση θα φτάνουν τα επτά χρόνια φυλάκιση ή χρηματικό πρόστιμο 200 χιλιάδων ευρώ. Το ύψος του προστίμου κρίνεται ως πολύ χαμηλό, δηλώνει στη “Χ”, ο νομικός σύμβουλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, Λοΐζος Χατζηδημητρίου, σημειώνοντας ότι τέτοια ποσά είναι το κέρδος από μια και μόνο στοιχηματική πράξη. Ο νομικός σύμβουλος του ΠΑΣΠ υποστήριξε παράλληλα ότι το νομοσχέδιο αφορά μόνο το ποδόσφαιρο, κάτι με το οποίο ο Σύνδεσμος διαφωνεί.

Από το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης απουσιάζει το αδίκημα της συνωμοσίας

Την ίδια ώρα υποστήριξε ότι δεν είναι ορθή η διατύπωση στο νομοσχέδιο για “ομοσπονδίες”, σημειώνοντας ότι πολλές αθλητικές διοργανώσεις ή αγώνες πραγματοποιούνται εν τηαπουσία οικείων ομοσπονδιών στην Κύπρο.

Ο νομικός του ΠΑΣΠ υπέδειξε παράλληλα την ανάγκη βελτίωσης προνοιών του νομοσχεδίου, που αφορούν τον ίδιο τον αθλητή, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνεται μόνο ένας αθλητής για ένα χειραγωγημένο αποτέλεσμα, αντί να ελέγχονται και οι παράγοντες”.

Η έννοια της χειραγώγησης

Ο νομικός Λοΐζος Χατζηδημητρίου εντοπίζει προβλήματα ακόμη και στο περιεχόμενο της ορολογίας της χειραγώγησης. Ο σύμβουλος του ΠΑΣΠ υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν μια τέτοια υπόθεση να αφορά μόνο περιπτώσεις αποκόμισης οφέλους, παραπέμποντας σε σενάρια όπου δύο ομάδες χειραγωγούν ποδοσφαιρικό γεγονός για να πληγεί κάποια τρίτη ομάδα.

Επί της διαδικασίας Η πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου έγινε την Πέμπτη στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.Εντύπωση προκάλεσε από παρευρισκόμενους στην εξέταση του θέματος που μίλησαν στη “Χ”, το γεγονός ότι η συζήτηση έγινε χωρίς την παρουσία σειράς παραγόντων όπως ο Σύνδεσμος Προπονητών, όπως και το γεγονός ότι παρευρέθηκαν εκπρόσωποι μόνο των ποδοσφαιρικών σωματείων και όχι άλλων ομαδικών αθλημάτων, παρά το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο αναφέρεται ρητά σε αθλήματα που διεξάγονται από “οποιαδήποτε αθλητική ομοσπονδία”.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.