“Αργός σίδηρος” το νέο μυθιστόρημα του Σωφρόνη Σωφρονίου

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα του Σωφρόνη Σωφρονίου που το πρώτο του βιβλίο, Οι Πρωτόπλαστοι, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το πρώτο Βραβείο Μένης Κουμανταρέας της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων.

Δημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα:

«Υποθέτω πως η εμπειρία μου κατά το Μήνα Μνήμης ήταν παρόμοια με τη δική σας. Προσπάθησα φιλότιμα να ανακαλέσω όσα περισσότερα μπορούσα από τη ζωή μου στη Γη. Νομίζω δεν είναι καθόλου παράξενο: όσοι πεθάναμε γέροι εκεί, όταν βρεθούμε εδώ έχουμε διπλάσια όρεξη να θυμηθούμε. Προτού φύγουμε από τη Γη το δέρμα και το πρόσωπό μας είναι μαραγκιασμένα, τα κόκαλα και οι μύες αδύναμοι. Μόλις βρεθούμε στη Μικρή Ζωή και συνειδητοποιήσουμε ότι το σώμα μας έγινε πάλι νέο, είναι λογικό να χαρούμε ή τέλος πάντων να αναθαρρήσουμε.

Θα έλεγα μάλιστα πως εκείνο το μήνα πέρασα καλά. Παρότι ήμουν ακόμα ανίκανος να σκέφτομαι ή να εκφράζομαι συναισθηματικά –έτσι δεν μας είπαν πως συμβαίνει τον πρώτο καιρό εδώ;– πολλά πράγματα μου φαίνονταν αστεία, όπως, παραδείγματος χάρη, όταν με ρωτούσαν για την περούκα που χρησιμοποίησε μια ηθοποιός σε μια διαφήμιση σοκολάτας κάποιου αμερικανικού καναλιού. Διάφορα άλλα με έκαναν να αισθάνομαι κάτι σαν οικειότητα ή νοσταλγία: ας πούμε όταν μιλούσα για θέματα που αφορούσαν την προσωπική μου ζωή, το θάνατο της γυναίκας μου, τις σχέσεις με τους συναδέλφους μου. Ένας από αυτούς που συνέλεγαν δεδομένα είχε αδυναμία στις μεγάλες πόλεις και στις εύσωμες γυναίκες· αγνοούσε συχνά το πρωτόκολλο ρωτώντας με διακριτικά γι’ αυτά τα θέματα. Με χαλάρωνε η συζήτηση μαζί του, η προσπάθεια να ανασύρεις το καθετί από τα εξήντα έξι χρόνια που έζησες στη Γη δεν είναι εύκολη. Στο τέλος του μήνα οι μνήμες μου αξιολογήθηκαν ότι είχαν υψηλή εγκυρότητα. Είπαν κιόλας ότι οι πληροφορίες που έδωσα σχετικά με διάφορα γεγονότα, όπως τη θέση που είχαν οι σημαντικότερες φιγούρες στη φωτογραφία του Άρθουρ Λάιπτσιγκ με θέμα το παιχνίδι με το ραβδί και το μπαλάκι σε ένα δρόμο της Νέας Υόρκης, το πρώτο μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου κατά το κύμα καύσωνα του 1936 και το μήκος μιας σήραγγας που είχε παραδοθεί στο κοινό λίγες μέρες προτού πεθάνω, ήταν πολύ σημαντικές. Δεν ήξερα γιατί το μυαλό μου είχε συγκρατήσει τέτοιες λεπτομέρειες. Όταν κατέθετα στις διάφορες επιτροπές, θυμόμουν συχνά την ταινία του Χίτσκοκ όπου ένας άντρας με το παρωνύμιο Mr. Memory στέκεται μπροστά στο πλήθος σε μια αίθουσα υποστηρίζοντας πως έχει απομνημονεύσει αμέτρητα στοιχεία από γεγονότα κάθε είδους. Αποστομώνει τους παρευρισκόμενους επιδεικνύοντας μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι ικανότητές του στην ανάκληση. Τέτοιους ανθρώπους με φωτογραφική μνήμη οι επιτροπές τους ψάχνουν απεγνωσμένα· μετά από καιρό θα το μάθαινα από πρώτο χέρι.

Όταν ολοκληρώθηκε ο Μήνας Μνήμης, μου έδωσαν ένα σπίτι κοντά στο σημείο όπου εμφανίστηκα. Ζήτησαν να μην απομακρυνθώ από τη γειτονιά έως ότου με επισκεφθεί μια ομάδα που είχε ήδη ασχοληθεί με τον Κράους. Είπαν ότι το σπίτι μου ανήκε. Είναι ένα διώροφο στις παρυφές του λόφου Ντίκαμ, στη βόρεια πλευρά του Μπρασκένο. Στην ίδια περιοχή βρίσκομαι τώρα, κρυμμένος σε ένα άδειο υπόγειο. Εδώ ηχογραφώ, χρησιμοποιώντας ένα μαγνητόφωνο και χιλιάδες μέτρα μαγνητικής ταινίας, την τελική μου αναφορά, η οποία πρέπει να φτάσει σε εσάς με κάθε τίμημα. Επέστρεψα ξανά πριν από μια εβδομάδα. Ζήτημα είναι αν έχω ζήσει στο Μπρασκένο έστω κι ένα από τα εννιάμισι χρόνια που βρίσκομαι στη Μικρή Ζωή. Έδιωξα το φόβο από μέσα μου και επέλεξα, όπως ξανάπα, να ακολουθήσω τον κανόνα που λέει πως κρύβεσαι καλύτερα κάτω από τη μύτη του εχθρού σου παρά στην επίφοβη ηρεμία του αγνώστου. Πλησιάζουμε στο 1958. Τον Μάιο θα πεθάνω. Η γειτονιά έχει αλλάξει αρκετά. Ακόμα όμως θυμίζει το κέντρο του Βερολίνου πριν τον πόλεμο. Πιστεύω ότι με τοποθέτησαν εδώ γιατί όταν ήρθα στη Μικρή Ζωή ο άντρας που επέμενε να μπω στην έρευνα για τον Κράους συμπέρανε ότι στη Γη ήμουν περισσότερο Γερμανός παρά οτιδήποτε άλλο».

Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία Πάργα σε όλες τις πόλεις, Μούφλον και Σολωνειον στη Λευκωσία και στο Κ. Π. Κυριάκου (Περιοχή Δικαστηρίων) στη Λεμεσό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy