Αργότερα σήμερα σε κανονικό δωμάτιο ο ΠτΔ

Aργότερα σήμερα (αργά το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης) αναμένεται τελικά να μεταφερθεί σε κανονικό δωμάτιο, από την Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του Νοσοκομείου Mt Sinai, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Η μετεγχειρητική του πορεία εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά και οι γιατροί έκριναν πως δεν υπάρχει λόγος να παραταθεί για ακόμη μία μέρα η παραμονή του στην Εντατική.

`Ηδη, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος γαστρεντερολόγος, Σάββας Καδής ο οποίος τον συνοδεύει, ετοιμάζεται δωμάτιο στον 7ο όροφο του νοσοκομείου, όπου και θα μεταφερθεί. Καθώς πλέον όλα βαίνουν καλώς και υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας ο Πρόεδρος θα λάβει εξιτήριο, ο Δρ. Καδής αναχωρεί απόψε για την Κύπρο κι ο καρδιοχειρουργός Μαρίνος Σωτηρίου την Κυριακή.

«Ελπίζουμε εντός της ημέρας να βγει από την εντατική», είπε στο ΚΥΠΕ ο δρ. Καδής. «Είναι σε πολλή καλή κατάσταση, όλα βαίνουν καλώς, είναι ευδιάθετος, έχει μειωθεί η χορήγηση των παυσίπονων φαρμάκων που έπαιρνε με αποτέλεσμα να είναι ξύπνιος περισσότερες ώρες. `Εχει περπατήσει με τη βοήθεια των νοσοκόμων του και τρέφεται κανονικά”, δήλωσε ο Δρ. Καδής.

Εξήγησε ότι ο εργαστηριακός έλεγχος που έχει γίνει είναι πολύ καλός και απ’ ότι ανέφεραν οι θεράποντες ιατροί του ετοιμάζεται δωμάτιο στον 7ο όροφο της καρδιοχειρουργικής πτέρυγας, ώστε κατά τη διάρκεια της ημέρας να μεταφερθεί εκεί. Μαζί του, είπε ο Δρ. Καδής, θα μεταφερθούν κι οι νοσηλεύτριες που τον παρακολουθούσαν κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Εντατική Μονάδα, ούτως ώστε να έχουμε μία ομαλή μετάβαση στο τελικό στάδιο της ανάρρωσής του, εντός του νοσοκομείου.

Οι γιατροί έχουν δώσει οδηγίες η ενασχόληση του Προέδρου με άλλα ζητήματα, να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένη, για να μην κουράζεται.
«Θα μπορούσε οπωσδήποτε να μιλήσει και για θέματα πολιτικής, αλλά του έχουν συστήσει οι θεράποντες ιατροί να κάνει λίγη υπομονή. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και δεν θέλουν να κουράζεται. Θέλουμε να είναι 100% συγκεντρωμένος στην ανάρρωση. Του δίνουμε βέβαια σιγά-σιγά ορισμένα μηνύματα – είναι και η γιορτή του σήμερα κι έχουν έλθει πολλές ευχές από παντού – ωστόσο από Δευτέρα θα μπορούμε να του μεταφέρουμε περισσότερα», είπε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Καδής.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η απόφαση να γίνει η εγχείρηση στην Αμερική ήταν απολύτως ορθή, διευκρίνισε πάντως ότι η επέμβαση και στην τριγλώχινα βαλβίδα ήταν προγραμματισμένη και δεν προέκυψε κατά την εγχείρηση.

«Το έχει εξάλλου ξεκαθαρίσει κι ο αρμόδιος καρδιοχειρουργός Μαρίνος Σωτηρίου. Το ότι δεν είχε γίνει γνωστό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν προγραμματισμένο. Μάλιστα όταν ο Πρόεδρος υπέγραψε για την επέμβαση ήταν πολύ καθαρά γραμμένο ότι πολύ πιθανόν να γινόταν και διόρθωση δεύτερης βαλβίδας», εξήγησε ο γιατρός Καδής.

Παρότι και οι θεράποντες ιατροί μιλούν για επιστροφή του Προέδρου στην Κύπρο, πριν τα Χριστούγεννα, ο δρ. Καδής αποφεύγει να βάλει χρονοδιαγράμματα.

«Αποφεύγουμε να θέτουμε χρονικά όρια. Μην ξεχνούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μία μεγάλη εγχείρηση, είναι ένας κοινός άνθρωπος σ’ αυτή τη φάση της ανάρρωσης και υπάρχουν λοιμώξεις κι άλλα θέματα που θα μπορούσαν να μας πάνε πίσω. Αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό – σύμφωνα με τα λόγια του δρα Ντέιβιντ Ανταμς – πράγματι θα κάνει Χριστούγεννα στην Κύπρο. Όμως νομίζω είναι λίγο πρόωρο να μιλούμε με βεβαιότητα για ο,τιδήποτε. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα, την τέταρτη μετεγχειρητική ημέρα, ο πρόεδρος πηγαίνει εξαιρετικά, χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα και η ανάρρωσή του βαίνει ομαλά. Σύντομα θα εξέλθει κι από το νοσοκομείο», είπε στο ΚΥΠΕ ο γιατρός Καδής.

Καθώς πολλοί παράγοντες της Ομογένειας και άλλοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να τον επισκεφθούν στο νοσοκομείο, ο γιατρός Σάββας Καδής ξεκαθάρισε ότι οι επισκέψεις απαγορεύονται αυστηρά κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο.

«Όπως γνωρίζετε, η οικογένειά του και ο ίδιος θέλουν αυστηρά τον προσωπικό χρόνο, ώστε να τον ξοδέψουν μαζί. Επίσης να μην ξεχνούμε ότι δεν θέλουμε να κουράζεται ο Πρόεδρος, υπάρχουν μικρόβια και πιθανές λοιμώξεις. Δεν είναι ότι δεν θέλει να δει αυτούς που επιθυμούν να τον επισκεφθούν, απλά όσο παραμένει στο νοσοκομείο, απαγορεύεται αυστηρά. Μετά που θα λάβει εξιτήριο, δεν μπορώ να σας το απαντήσω, αλλά σίγουρα θα δεχθεί ορισμένες επισκέψεις στο ξενοδοχείο, όπου λογικά θα πάει μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας», εξήγησε.

Πάντως, από την απαγόρευση επισκέψεων φαίνεται ότι θα δοθεί εξαίρεση στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μετέβη στη Νέα Υόρκη και προγραμματίζει να επισκεφθεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy