Αριστερά και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Του Γιώργου Γιαλλούρη*

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι, ίσως, ο πιο οικείος χώρος για την Αριστερά. Είναι ο χώρος στον οποίο η Αριστερά αναπτύσσει τις σχέσεις της με τις τοπικές κοινωνίες, σφυρηλατεί δεσμούς με κοινωνικές ομάδες και κινήματα, πρωτοπορεί στη διεκδίκηση επίλυσης των τοπικών προβλημάτων, προβάλλει τις διαφορετικές της θέσεις για την κοινωνία και τον άνθρωπο, που πηγάζουν μέσα από την ιδεολογία μας, καθίσταται επίσης παράδειγμα προς μίμηση.

Η σχέση του ΑΚΕΛ με την Τ.Α. είναι τόσο στενή όσο και η προσπάθειά του για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών προς όφελος των ίδιων των ανθρώπων και του πολιτισμού.

Ποιος είναι ο δικός μας ρόλος, ποιες οι δικές μας ευθύνες σ’ αυτό το πλαίσιο;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το «όχημα» μέσα από το οποίο η Αριστερά μπορεί να ενισχύσει το βασικό της χαρακτηριστικό -την επαφή της με τον κόσμο. Συστηματικά και με οργανωμένο τρόπο θα πρέπει το ΑΚΕΛ, τα τοπικά του στελέχη, καθώς και οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτιά μας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επαφής.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται δυστυχώς φαινόμενα, τα οποία δεν τιμούν την Ιστορία μας και απογοητεύουν τον κόσμο, ο οποίος προσβλέπει διαχρονικά στο ΑΚΕΛ.
Μερικές φορές κάποιοι από όσους εκλέγονται με τα ψηφοδέλτιά μας παύουν να αισθάνονται ότι εκπροσωπούν το ΑΚΕΛ και την Αριστερά. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, για να βελτιώσουμε και τη σχέση μας με τον κόσμο. Είναι η δύναμή μας η επαφή με τον κόσμο για ό,τι τον προβληματίζει, ό,τι τον ταλανίζει.

Οταν για παράδειγμα φτιάχνουμε τα προεκλογικά μας προγράμματα, αυτά γίνονται με τη συνεισφορά στελεχών, μελών και φίλων του κόμματος. Στη συνέχεια ο κόσμος γίνεται κοινωνός του προγράμματος. Μετά τις εκλογές δεν υπάρχει λογοδοσία ή γίνεται σε περιορισμένο βαθμό. Η λογοδοσία είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της κομματικής μας δράσης ξεκινώντας από τις ΚΟΒ, τους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους και φτάνοντας μέχρι τις τοπικές συνοικιακές συγκεντρώσεις. Αποφασιστικά θα πρέπει να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, όσες δυσκολίες κι αν παρουσιάζονται.
Αλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να συνοδεύει τις αποφάσεις μας είναι η διαφάνεια.

Οσοι συμμετέχουν σε οποιαδήποτε συμβούλια, εκεί που δεν γινόταν, θα πρέπει να ενημερώνουν και να συναποφασίζουν με τις τοπικές οργανώσεις συλλογικά. Δεν υπάρχει κανένας αλάνθαστος, ούτε παντογνώστης. Η συλλογική σοφία πρέπει να συνοδεύει τις αποφάσεις μας. Αυτές οι απλές δράσεις συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας, τόσο εσωκομματικά όσο και μέσα στην κοινωνία. Οταν ο πολίτης γίνεται κοινωνός και συμμέτοχος των εξελίξεων, τότε δεν έχει λόγο να επιλέγει την αποχή.

Ιδιαίτερο καθήκον που αναλαμβάνουν πλέον οι εκπρόσωποί μας στην Τ. Α. είναι να ξεσκεπάζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού μέσα από τις οποίες επιδιώκεται η αφαίρεση της πολιτικής εξουσίας και της αυτονομίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Λαμβάνονται πολλές αποφάσεις τον τελευταίο καιρό από δημοτικά, κυρίως, συμβούλια που ακολουθούν ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα οποία επικαλούνται την οικονομική κρίση ως το λόγο που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις. Το κόμμα και οι εκπρόσωποί του πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιπαλέψουν μ’ αυτές τις πολιτικές.

Κλείνοντας, μια μικρή αναφορά στα ζητήματα της διαπλοκής και της διαφθοράς, τα οποία τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν διαστάσεις επικίνδυνες για την κοινωνία. Το ΑΚΕΛ απέδειξε ότι αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα τέτοια φαινόμενα και οι εκπρόσωποι του κόμματος πρέπει να είναι έτοιμοι να συγκρουστούν με τη διαφθορά από οποιαδήποτε θέση ή αξίωμα κατέχουν.

* Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Πάφου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy