Αριστερά: Τι πρέπει να γίνει σήμερα

Του Ανδρέα Χρυσάνθου*

Η Αριστερά στην Κύπρο σήμερα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και κάτω από συνεχή πίεση, γιατί είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις πολιτικές που εφαρμόζονται στο νησί μας -όπως και παγκόσμια- και στοχεύουν στην αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πλουσίων, στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, των δημοσίων οργανισμών της κοινωνίας, του συνεταιριστικού κινήματος.

Σε μια κοινωνία που κυριαρχεί ο καπιταλισμός και ο ατομικισμός, που τα εξαγορασμένα ΜΜΕ χειραγωγούν εύκολα την κοινή γνώμη, που το χρήμα που πλέον κατέχουν νομιμοποιημένοι κλέφτες -π.χ. τράπεζες και πλουτοκράτες- εξαγοράζει τα πάντα, είναι εύκολο να απαξιωθούν όλες οι φωνές που αντιστέκονται στην επιστροφή στη βαρβαρότητα.

Κάποια λάθη της Αριστεράς την περίοδο της διακυβέρνησης –σε ένα σύστημα που είναι προορισμένη να αλλάξει και όχι να διαχειριστεί, απογοητεύσεις που δημιουργήθηκαν δίκαια ή άδικα, η προσέγγιση της Αριστεράς από λαμόγια λόγω της εξουσίας και μια μικρή, ελάχιστη, μερίδα διεφθαρμένων στις γραμμές μας- είναι φυσικό να μεγεθύνονται και να γίνονται όπλο φθοράς του Λαϊκού μας Κινήματος.

Τι πρέπει, λοιπόν, να γίνει σήμερα; Αυτό ακριβώς που γινόταν πάντα. Η Αριστερά να σταθεί δίπλα στο λαό. Με μεγαλύτερη επιμονή και πάθος, με οργάνωση και αυτοπεποίθηση, γιατί οι συνθήκες είναι πολύ πιο δύσκολες και ο αντίπαλος του λαού ισχυρός, ύπουλος και με πλήθος νέες μεθόδους και υποταγμένους που τον υπηρετούν.

Αυτοκριτική και ανάλυση των θετικών και αρνητικών εμπειριών τού χτες με εξαγωγή διδαγμάτων για το μέλλον και απαλλαγή από κάθε εστία σάπιου είναι το ένα. Η υπεράσπιση του Κινήματός μας από τις άγριες επιθέσεις είναι το δεύτερο. Το κύριο, όμως, που πρέπει να υπερισχύει οποιασδήποτε εσωστρέφειας είναι η επίμονη υπεράσπιση του λαού, η συμβολή στη λύση των προβλημάτων του, μικρών και μεγάλων, και η καθημερινή αντίσταση στις προσπάθειες να τον αφήσουν δίχως στέγη, δίχως δουλειά, δίχως αξιόπιστη ιατρική περίθαλψη και Παιδεία, σε ένα μέλλον φτώχειας και εξαθλίωσης. Η Αριστερά, τα στελέχη και τα μέλη της πρέπει να πρωταγωνιστούν στην οργάνωση του λαού με κουλτούρα αλληλεγγύης.

Σε όλες τις μάχες για υπεράσπιση της πατρίδας, για την επανένωση και τη διάσωση του εθνικού πλούτου, σε όλες τις μάχες για να διαφυλαχθεί ό,τι ανήκει στις μελλοντικές γενιές, η Αριστερά πρέπει να πρωταγωνιστεί. Ο πόλεμος αυτός μπορεί να μη γίνεται με μπαρούτι αλλά μπορεί να αφήσει μεγαλύτερα ερείπια στην πατρίδα μας.

Πρέπει, λοιπόν, ως η μεγαλύτερη διαχρονικά πατριωτική δύναμη του τόπου, που δεν ευθύνεται ούτε για μια σταγόνα αίμα στην Ιστορία της Κύπρου, να κάνει και σήμερα το πατριωτικό της καθήκον.

Ο λαός είναι απογοητευμένος, συγχυσμένος, απελπισμένος και πολλές φορές άδικα μας θεωρεί ίδιους με εκείνους που τον σπρώχνουν στο λάκκο. Πρέπει να κάνουμε ό,τι κάνει ένας γιατρός, όταν ο άρρωστος του που πονάει, φωνάζει ή ακόμα και του επιτίθεται: υπομονετικά εφαρμόζει την επιστήμη του και δεν χάνει τον κύριο σκοπό του να τον κάνει καλά.

Ως Αριστερά ο κύριος σκοπός μας είναι το καλό του εργαζόμενου λαού, το εμείς και όχι το εγώ.

Τέρμα πια η ηττοπάθεια από τις σικέ παραστάσεις μισθοφόρων δημοσιογράφων και αναλυτών -τι περιμέναμε;- και αδικιών σε βάρος μας -πότε ήταν διαφορετικά; Μόνο θυμό πρέπει να μας προκαλούν, δύναμη για αγώνες και μάχες για τις δικές μας προτεραιότητες. Υπερασπιζόμενοι το λαό υπερασπιζόμαστε την πατρίδα και το Κίνημά μας και τους εαυτούς μας.

*Γιατρός

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy