Αριθμοί που σοκάρουν, πραγματικότητα που τρομάζει

  • 91% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στην Κύπρο είναι γυναίκες
  • 1 στις 3 Ευρωπαίες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία

 

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Οι αριθμοί μπορεί να σοκάρουν, την ίδια όμως στιγμή κρύβουν ένα μέρος μόνο της πραγματικότητας. Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και αποσιωπημένη μορφή βίας σε όλο τον πλανήτη. Αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνίες και κοινωνικές τάξεις και επηρεάζει γυναίκες κάθε ηλικίας ανεξαρτήτως μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Δυστυχώς οι αριθμοί δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικοί, αφού χρόνο με το χρόνο παρουσιάζεται σημαντική αύξηση στα περιστατικά βίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Κομισιόν με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας Εναντίον των Γυναικών, μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία, ενώ ταυτόχρονα το 80% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ είναι γυναίκες. Σημειώνεται ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες ένα στα τρία κορίτσια παντρεύεται πριν την ηλικία των 18 ετών. Παράλληλα σύμφωνα με υπολογισμούς πάνω από το 70% των γυναικών του πλανήτη έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας κατά τη διάρκεια της ζωή τους, ενώ η βία που ασκείται σε γυναίκες μεταξύ 15 και 44 χρόνων, από τον άντρα ή τον σύντροφό τους, έχει καταστεί η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου.

Στη χώρα μας εκτιμάται πως μια (1) στις πέντε (5) γυναίκες θα υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση στη ζωή της. Η ενδοοικογενειακή βία στην Κύπρο δεν είναι μόνο από τα λιγότερο καταγγελλόμενα εγκλήματα, αλλά την ίδια ώρα και τα ποσοστά των υποθέσεων που καταλήγουν σε καταδικαστική απόφαση είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Σε σχέση με την εκδίκαση των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας διαπιστώνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων βίας δεν καταγγέλλονται, κι αν καταγγελθεί η υπόθεση δεν προχωρά σε ποινική έρευνα. Ή αν προχωρήσει δεν ολοκληρώνεται, ή κι αν ολοκληρωθεί η έρευνα δεν οδηγεί σε καταδίκη. Ή κι αν υπάρξει καταδίκη, δεν επιβάλλονται οι αρμόζουσες ποινές και τα κατάλληλα μέτρα. Οι λόγοι που οδηγούν τα θύματα να εγκαταλείπουν στη μέση είναι πολλοί. Φόβος, ντροπή, μακροχρόνιες διαδικασίες μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, έλλειψη εξειδικευμένης στήριξης. Το συχνό φαινόμενο ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που τα περιστατικά σεξουαλικής βίας καταγγελθούν αρχικά, τα θύματα αποφασίζουν να αποσύρουν την καταγγελία τους στην πορεία της ποινικής διαδικασίας, θα πρέπει να προβληματίσει έντονα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αύξηση κλήσεων στο 1440

Χθες ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) ανέπτυξε τις δράσεις και τα προγράμματα, ενώ έδωσε και στοιχεία τα οποία καταγράφουν σε κάποιο βαθμό την ενδοοικογενειακή βία στην Κύπρο.

Στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι πλέον η γραμμή βοήθειας 1440 είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα. Κάτι που όπως φαίνεται οδήγησε και στην αύξηση των κλήσεων. Όπως σημείωσαν οι λειτουργοί του ΣΠΑΒΟ Παναγιώτα Γρηγορίου και Αναστασία Σάββα,από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, το 1440 έχει δεχθεί 11.634 κλήσεις, με τον αριθμό να σημειώνει αύξηση, αφού το 2016 η συγκεκριμένη γραμμή δέχθηκε 8.341 κλήσεις.

Επίσης κατά το α’ εξάμηνο του 2017 πραγματοποιήθηκαν 301 συμβουλευτικές θεραπείες σε σχέση με 427 όλο το 2016. Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις που ζητήθηκε παρέμβαση, αυτές εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν σε σχέση με την περσινή χρονιά. Τα νέα περιστατικά ήταν κατά το α’ εξάμηνο του 2017 263, ενώ όλο το 2016 ήταν 353.

Το προφίλ των θυμάτων για το α’ εξάμηνο του 2017

91% θηλυκό θύμα

14 είναι έγκυες

62% ζούσαν με τον θύτη

73% είχαν παιδιά

31% δεχόταν βία σε νεαρή ηλικία

26% ήταν άνεργες

78 θύματα ήταν ανήλικα

Το προφίλ των θυτών για το α’ εξάμηνο του 2017

87% άντρες

24% ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας στο παρελθόν

14% άνεργοι

Είχαν προβλήματα:

17% με το αλκοόλ

9% με το τζόγο

και 14% με παράνομες ουσίες

Σημαντική η πρόληψη και η ενημέρωση

Επίσης ο ΣΠΑΒΟ λειτουργεί και το Χώρο Φιλοξενίας σε Λευκωσία και Πάφο που αποτελεί ένα ασφαλές μέρος προσωρινής διαμονής για γυναίκες και τα παιδιά τους που βρίσκονται σε άμεσο σωματικό και ψυχολογικό κίνδυνο από άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Ανάμεσα σε όλα αυτά, σημαντικό είναι το κομμάτι της πρόληψης αλλά και της επιμόρφωσης. Η πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ, Κική Πογιατζή, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδεται στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών, γονέων και άλλων επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με θύματα βίας.

Όπως είπε η κα Πογιατζή, «ο Σύνδεσμος μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα SAFER και STEP4GBV, στα οποία είναι ανάδοχος φορέας, καθώς και τα προγράμματα CIRCLE OF CHANGE και VOCIARE, στα οποία συμμετέχει ως εταίρος, στοχεύει στην επιμόρφωση επαγγελματιών και άλλων φορέων, που έρχονται σε επαφή με παιδιά και θύματα βίας».

Όπως είπε, ο στόχος είναι διπλός -αρχικά η αναγνώριση και μετά η πρόληψη όλων των μορφών της βίας μέσω της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των γονέων. Τα παιδιά πρέπει να βοηθηθούν να απαλλαγούν από παλιά κοινωνικά στερεότυπα και να τα αντικαταστήσουν με τις αρχές του σεβασμού και της ισότητας μεταξύ των φύλων.

 

«Σπάσε τη σιωπή σου, μίλα για τη ζωή σου»

Εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών με κεντρικό μήνυμα «Σπάσε τη σιωπή σου, μίλα για τη ζωή σου» διοργανώνει σήμερα το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ.

«Στις 11 το πρωί συναντιόμαστε στην πλατεία Φανερωμένης, στο κέντρο της Λευκωσίας και τοποθετούμε μοβ κορδέλες στο σύμβολο ενάντια στη βία κατά των γυναικών, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού».

Επίσης το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καταδικάζει κάθε μορφή βίας εναντίον τους και καλεί την κοινωνία και την πολιτεία να σταθούν απέναντι από το φαινόμενο με στόχο την πρόληψη και την πάταξή του.

Η βία κατά των γυναικών είναι μία από τις πιο αποτρόπαιες, συστηματικές και διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, το αρνητικό αυτό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών έχει ξεκάθαρες γενεσιουργές αιτίες και οφείλεται στον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος. Το φαινόμενο εντείνεται συνήθως στις περιπτώσεις κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας, παράγοντες που επιφέρουν συγκρούσεις και ψυχολογικές εντάσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις μέρες που διανύουμε η βία ενάντια στις γυναίκες αυξήθηκε εξαιτίας της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και των πολιτικών λιτότητας.

«Στον τόπο μας το 80% των κακοποιημένων ατόμων είναι γυναίκες, ενώ η τάση είναι αυξητική. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, 30 γυναίκες στην Κύπρο έχουν δολοφονηθεί από νυν ή πρώην συντρόφους τους. Την ίδια στιγμή οι απολύσεις στις γυναίκες είναι πολύ συχνές, ενώ το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα φύλα παραμένει αυξημένο».

Η ΠΟΓΟ καλεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη να προχωρήσει, διαγράφοντας την όποια επιφύλαξη, στην εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία προνοεί ολιστική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Επιπλέον ζητά επιτακτικά τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που να αντιμετωπίζει σφαιρικά και ολοκληρωμένα τη βία κατά των γυναικών, ώστε να παρατηρηθεί επιτέλους ουσιαστική μείωση του φαινομένου.

Ανακοινώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών εξέδωσαν και άλλες γυναικείες οργανώσεις και οργανωμένα σύνολα, καθώς και η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι νόμοι από μόνοι τους δεν μπορούν να επιλύσουν αυτό το ντροπιαστικό φαινόμενο για την κοινωνία και τον πολιτισμό μας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy