Αρνείται τα περί «φωτογραφικών» πολεοδομικών κινήτρων

Δεν τίθεται θέμα ότι φωτογραφίσαμε ή είχαμε πρόθεση να φωτογραφίσουμε τον οποιονδήποτε μέσα από την απόφαση για τα πολεοδομικά κίνητρα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σημειώνοντας πως “μέλημα, στόχος και σκοπός μας ήταν η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και μόνο”.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του The Mall of Cyprus, είπε πως “το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμίσματα” και πως ειδική επιτροπή θα αποφασίσει το ύψος του ποσού που ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας θα πρέπει να δώσει, “έτσι ώστε αυτά τα χρήματα να πάνε στο Δήμο Λευκωσίας, ο οποίος με τη σειρά του θα τα αξιοποιήσει όπως ο ίδιος πιστεύει και εξυπηρετεί και το συμφέρον του Δήμου Λευκωσίας”.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι με τις παρεκκλίσεις αναβαθμίζονται κυρίως οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως τα κίνητρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις δόθηκαν εδώ και δυο χρόνια περίπου. “Δεν ακούσαμε κανένα τότε να διαμαρτυρηθεί”, ανέφερε.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι με αυτό τον τρόπο φωτογραφίζονται επιχειρηματίες, ο κ. Χάσικος επεσήμανε: “Ουδέν αναληθέστερον τούτου”. Δεν φωτογραφίσαμε κανένα και αν υπονοούν κάποιοι την περίπτωση του Mall, για αυτή την περίπτωση το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει (οι παρεκκλίσεις) να δοθούν αντισταθμιστικά”, σημείωσε.

Επεσήμανε πως η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων για την περίπτωση αυτή ουσιαστικά ήταν θετική. “Κανένας δεν αντέδρασε για την περίπτωση του Mall πλην του Δήμου Λευκωσίας. Όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι ήταν θετικοί”, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως “το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμίσματα για αυτό και αναμένω ότι η ειδική επιτροπή θα αποφασίσει το ύψος του ποσού που θα πρέπει να δώσει ο επιχειρηματίας, έτσι ώστε αυτά τα χρήματα να πάνε στο Δήμο Λευκωσίας, ο οποίος με τη σειρά του θα τα αξιοποιήσει όπως ο ίδιος πιστεύει και εξυπηρετεί και το συμφέρον του Δήμου Λευκωσίας”.

Ο κ. Χάσικος εξήγησε πως “το πολεοδομικό συμβούλιο και η πολεοδομία δεν εξετάζουν ονόματα. Εξετάζουν ιδιοκτησίες αλλά και από την άλλη θα πληρώσει η εταιρεία για αυτά τα επιπλέον μέτρα που πήρε και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται”.

Πρόσθεσε πως “όλοι αυτοί που επωφελούνται και στα πλαίσια της αλλαγής ζωνών θα πρέπει να πληρώνουν”, για να σημειώσει πως για αυτό το θέμα ωστόσο δεν υπάρχει νομοθεσία σήμερα.

“Η Πολεοδομία και το Κτηματολόγιο πήραν οδηγίες. Τέρμα. Αλλάζει η ζώνη, σήμερα η γη σου στοίχιζε 100, αύριο στοιχίζει 1000, θα πρέπει να πληρώνεις γιατί τώρα δεν υπάρχει νόμος. Πήγε κάποια νομοθεσία στη Βουλή και έχω την εντύπωση ότι είναι εκεί και `κοιμάται`”, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

“Ας πάρει ο επιχειρηματίας αλλά την ίδια στιγμή να δημιουργηθεί ανάπτυξη για το ευρύτερο καλό, για την οικονομία, και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει”, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά άλλες περιπτώσεις, ο κ. Χάσικος ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που μέσα από επικαιροποίηση καλύπτονται περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με αιτήματα του απλού κόσμου.

Πρόσθεσε πως “από την άλλη δεν μπορούμε να είμαστε μόνο στα λόγια υποβοηθητικοί στο να δημιουργούνται συνθήκες και προϋποθέσεις για μεγάλες αναπτύξεις. Έμπρακτα πρέπει να γίνεται και έμπρακτα βοηθούμε εκεί και όπου μπορούμε στα πλαίσια των νόμων”.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος είχε επιφυλάξεις για κάποια επί μέρους ζητήματα των κινήτρων, ο κ. Χάσικος ανέφερε πως μπορεί να είχε τις όποιες επιφυλάξεις αλλά στην πορεία και μετά από επιχειρηματολογία υιοθέτησε “τις απόψεις ότι έτσι πρέπει να προχωρήσουμε με τα ακίνητα”, σημειώνοντας πως στηρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Αναλύοντας τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, ο κ. Χάσικος είπε πως προκειμένου να υπάρξει νομιμοποίηση των μικρών παρανομιών που αφορούν δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις ατόμων που έχουν προβεί σε μικρο-επεκτάσεις στο χώρο τους, για τις οποίες απαιτείται πολεοδομική άδεια, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει σε αυτά τα άτομα την ευχέρεια να υποβάλουν αίτηση στην πολεοδομική Αρχή προκειμένου εντός τριών μηνών να παίρνουν πολεοδομική άδεια χωρίς να πληρώσουν.

Σημείωσε ακόμη πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει επίσης το δικαίωμα στον κάθε ένα μέσω μιας χαλάρωσης 20% επί του δομήσιμου εμβαδού για να προσθέσει στην κατοικία του είτε δωμάτια, είτε άλλους χώρους, που θέλει να κλείσει προς εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας του σπιτιού του.

Σημειώνοντας πως αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, ο κ. Χάσικος είπε πως στα σχέδια παροχής κινήτρων στα πλαίσια του 20% απευθύνονται στον πολύ κόσμο – φτωχούς, μεσαία τάξη, ιδιοκτήτες κατοικιών, ιδιοκτήτες διαμερισμάτων – και “με αυτό τον τρόπο επιτέλους η κυβέρνηση δείχνει και το κοινωνικό της πρόσωπο, ότι νοιάζεται για τον απλό πολίτη και ότι μας ενοχλεί το ότι είχαμε και έχουμε πάρα πολλές παρανομίες που είναι απότοκο μικρών προσθηκών μέσα στα τεμάχια ή πάνω στις οικοδομές και ότι όλα αυτά έπρεπε να νομιμοποιηθούν”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χάσικος είπε πως το 20% αφορά κατοικίες, διαμερίσματα, βιομηχανικά, βιοτεχνικά υποστατικά, αποθηκευτικές μονάδες ή κτηνοτροφορικές μονάδες. Επίσης αφορά και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει αλλαγή χρήσης.

Σε ότι αφορά τα κίνητρα που δίδονται στα πλαίσια της προσπάθειας για ανάκαμψη της οικονομίας και υποβοήθηση επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων με στόχευση ξένους επενδυτές που θα φέρουν, όπως είπε, “ζεστό χρήμα” στην Κύπρο, ο κ. Χάσικος είπε πως είχαν δοθεί κάποια κίνητρα που τοποθετούνταν σε ένα χρονικό πλαίσιο που ήταν τα πέντε χρόνια.

Εκείνο που άλλαξε με την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ότι αυτά τα κίνητρα ουσιαστικά μονιμοποιούνται, ανέφερε. Ο λόγος, εξήγησε, είναι διότι το Υπουργικό Συμβούλιο έκρινε ότι με την ένταξή τους στα σχέδια ανάπτυξης εξυπηρετείται καλύτερα ο στόχος και ο σκοπός που είναι η υποβοήθηση της οικονομίας με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα προσφύγων που προσέτρεχαν στη λεγόμενη επιτροπή στα κατεχόμενα για πώληση των περιουσιών τους.

Επεσήμανε πως η απόφαση αυτή προνοεί για την παραχώρηση χαλαρώσεων σε όσους από τους πρόσφυγες θέλουν να κτίσουν είτε πάνω από την υφιστάμενη οικοδομή που έχουν, ή να κτίσουν στο οικόπεδό τους και δεύτερο σπίτι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy