Αρνείται τις καταγγελίες των ρευματοπαθών

Δεν επήλθε καμία μείωση της δαπάνης για τους βιολογικούς παράγοντες για τη θεραπεία ρευματοπαθών, παρά την περικοπή του προϋπολογισμού για την αγορά φαρμάκων κατά 16 εκ. ευρώ για το τρέχον έτος, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Προστίθεται ότι η φετινή δαπάνη ανήλθε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και κυμαίνεται στα 6 εκ. ευρώ.

Σε επίσημη ανακοίνωση σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματα, το Υπουργείο αναφέρει ότι οι καταγγελίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ προστίθεται ότι ο Υπουργός Υγείας έχει ικανοποιήσει πάγια αιτήματα της Ρευματολογικής Εταιρείας και του Αντιρευματικού Συνδέσμου, τα οποία εκκρεμούσαν επί σειρά ετών.

Εξάλλου χαρακτηρίζεται «παράνομη» η εισήγηση του Προέδρου του Αντιρευματικού Συνδέσμου κ. Κούλουμα για συνταγογράφηση φαρμάκων, ακόμη και αυτών που δεν περιλαμβάνονται στο κρατικό συνταγολόγιο, χωρίς να ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες μέσω της Επιτροπής Φαρμάκων.

«Δεν μπορεί ο Πρόεδρος του Αντιρευματικού Συνδέσμου αλλά ούτε και κανένας άλλος να απαιτεί απειλώντας με κινητοποιήσεις τον Υπουργό Υγείας να ακολουθήσει παράνομες διαδικασίες» αναφέρεται.

«Οι καταγγελίες που καταγράφονται στα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού δε λαμβάνεται υπόψη μόνο ο οικονομικός παράγοντας για τη λήψη απόφασης από την Επιτροπή Φαρμάκων, αλλά η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας έκαστης φαρμακευτικής αγωγής» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ως προς την εισήγηση του κ. Κούλουμα, αναφέρεται ότι ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να γίνει «επειδή είναι παράνομη», ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του για στήριξη όλων των ασθενών, νοουμένου ότι οι διαδικασίες συνταγογράφησης και χορήγησης φαρμάκων γίνονται εντός των νόμιμων πλαισίων και βάσει των διαθέσιμων πιστώσεων του προϋπολογισμού.

Το Υπουργείο Υγείας εφιστά εξάλλου την προσοχή όλων στους κανονισμούς και στις νενομισμένες διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται για την εξασφάλιση και προμήθεια των φαρμάκων.

Ως προς τις ενέργειες του Υπουργού Υγείας, αναφέρεται η ικανοποίηση του αιτήματος ρευματολόγων και ρευματοπαθών για συνέχιση της θεραπείας των ασθενών, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν βιολογικό παράγοντα, με το πρωτότυπο προϊόν, αλλά και η ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος για συμπερίληψη ειδικού ρευματολόγου στην Επιτροπή Φαρμάκων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy