Ας δούμε τα Ανθεστήρια με άλλο μάτι

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Αξιέπαινη από κάθε άποψη είναι η δουλειά που κάνει ο Δήμος Γερμασόγειας σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση, τα τελευταία χρόνια, των Ανθεστηρίων. Και είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο -με δεδομένη και την οικονομική στενότητα που συνεχίζει να πνιγεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση- οι εκδηλώσεις βελτιώνονται και γίνονται όλο και πιο ελκυστικές. Το διαπιστώνει κανείς αυτό από τους επισκέπτες που κάθε χρόνο αυξάνονται.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά περιθώρια αναβάθμισης του θεσμού ώστε, πέραν του χαρακτήρα που έχουν οι μέχρι τώρα εκδηλώσεις, να εξελιχθούν τα Ανθεστήρια σε μια πραγματικά λαϊκή γιορτή που θα διαρκεί όχι μόνο τα δύο απογεύματα του Σαββατοκύριακου αλλά, γιατί όχι, ένα ολόκληρο τριήμερο και πάντως με μια πιο πλατιά γκάμα δραστηριοτήτων.

Θα μπορούσε, ας πούμε, να έρθουν σε συνεννόηση και οι έξι δήμοι της Λεμεσού και να αναλάβουν από κοινού τη διοργάνωση των Ανθεστηρίων ζητώντας και τη συνεργασία κάποιων κοινοτήτων που γειτονεύουν και ασχολούνται με την παραγωγή φυτών και λουλουδιών. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν δυνατόν, μέσα και από την εξασφάλιση κάποιων χορηγιών από φορείς που έχουν αντικείμενό τους τον τουρισμό, να διατεθούν μεγαλύτερα κονδύλια τα οποία θα επέτρεπαν, όχι μόνο την καλύτερη διοργάνωση αλλά και την αναβάθμιση των εκδηλώσεων και δράσεων.

Για παράδειγμα, θα μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε πέρα από την καθιερωμένη παρέλαση ανθοστολισμένων αρμάτων, την έκθεση φυτών και λουλουδιών και κάποια μουσικοχορευτικά προγράμματα, να περιληφθούν στις εκδηλώσεις και μια σειρά από άλλα δρώμενα τα οποία θα σχετίζονται με την πανάρχαια ιστορία και τη μυθολογία που έχουν τα Ανθεστήρια.

Αν προσανατολιστούν προς αυτή την κατεύθυνση οι Τοπικές Αρχές της μείζονος Λεμεσού, με τη διεύρυνση της θεματολογίας αλλά και της διάρκειας των Ανθεστηρίων, όπως και του χώρου διοργάνωσης των εκδηλώσεων, σίγουρα θα πετύχουν μια ακόμα σημαντική τουριστική αναφορά για την πόλη. Φανταστείτε, ένα τριήμερο μέσα στον Απρίλη ή τον Μάη (που θεωρητικά είναι νεκροί τουριστικά μήνες), με βασικό υπόβαθρο τις ομορφιές της κυπριακής άνοιξης, να διοργανώνονται σε όλο το μήκος της τουριστικής περιοχής από την αρχαία Αμαθούντα μέχρι και το παραλιακό πάρκο της Λεμεσού, θεατροποιημένα μουσικά και άλλα δρώμενα και το κλείσιμο της Γιορτής να κλείνει με την καθιερωμένη παρέλαση…

Ας το σκεφτούν οι δήμοι της μείζονος Λεμεσού…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy