Ας επαγρυπνούμε

Της Νίκης Κουλέρμου

Είμαστε λεύτεροι! Αναπνέουμε ελευθερία και δημοκρατία! Ο χιτλεροφασισμός τσακίστηκε! Ξέρουμε γιατί; Το θυμόμαστε;

Η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, η 9η Μαΐου μας το θυμίζει. Ήταν τη νύκτα της 8ης προς την 9η Μαΐου 1945 που η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων στον στρατάρχη Ζούκοφ του Κόκκινου Στρατού.

Η μέρα που τέλειωνε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Σ’ αυτό τον πόλεμο με το χιτλεροφασισμό, τον οποίο ο σοβιετικός λαός τον έζησε ως τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο γιατί ίσως πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα από όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Πάνω από 20 εκ. οι νεκροί του, από τα 50 τόσα εκατομμύρια νεκρών που άφησε πίσω του ο ναζισμός και ο φασισμός. Αμέτρητες οι ζημιές, τις οποίες η χώρα χρειάστηκε πολλές προσπάθειες στη συνέχεια για να αποκαταστήσει.

Ανατριχιάζει όποιος επισκεφθεί το νεκροταφείο Πισκαριόβ στην πόλη Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη). Η πόλη της Τέχνης και της Ιστορίας βρισκόταν για 900 ημέρες υπό πολιορκία από τους Ναζί.

Για πάνω από 2,5 χρόνια οι Ναζί πολιορκούσαν το Λένινγκραντ, αποτρέποντας οποιαδήποτε μετακίνηση των ανθρώπων, των τροφίμων ή των εξοπλισμών. Παρά τη φρίκη που βίωσαν οι κάτοικοι της πόλης του Λένινγκραντ δεν παραδόθηκαν ποτέ.

Αισθάνονται υπερήφανοι για το γεγονός ότι στα 300 χρόνια ζωής της αυτή η πόλη δεν κατακτήθηκε ποτέ από κανέναν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη (κυρίως από το κρύο και την πείνα) κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.

Περίπου μισό εκατομμύριο από αυτούς, μεταξύ των οποίων 420.000 άμαχοι, είναι θαμμένοι στo συγκεκριμένο νεκροταφείο σε 186 μαζικούς τάφους. Στο χώρο δεσπόζει το άγαλμα της μητέρας πατρίδας που παρουσιάζεται σαν μια γυναίκα να θρηνεί.

Πολλές από τις οικογένειες της Αγίας Πετρούπολης έρχονται στο νεκροταφείο μία ή δύο φορές το χρόνο για να φέρουν λουλούδια και να αποτίσουν φόρο τιμής στους υπερασπιστές της πόλης, ίσως στα μέλη της δικής τους οικογένειας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, που οι Ρώσοι αποκαλούν Blokada.

Όποιος δεν είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί έστω και ένα από τα δεκάδες τέτοια κοιμητήρια της Ρωσίας, όποιος δεν ξέρει για τους Κύπριους βετεράνους που συνέβαλαν στη συντριβή του φασιστικού τέρατος, όποιος δεν άκουσε για την απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ της 16ης του Ιούνη του 1943 για να συνειδητοποιήσει ότι και η μικρή Κύπρος βρέθηκε στα πεδία των μαχών κατά του χιτλεροφασισμού, όποιος δεν έζησε τα φασιστικά κτυπήματα του 1974 και δεν ξέρει ποιος επέτρεψε να βλέπουμε καθημερινά τη σημαία του ψευδοκράτους στην πλάτη του Πενταδάκτυλου, όποιος δεν ξέρει γιατί πρέπει να τιμά τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης δεν μπορεί και να αντιληφθεί και να συνειδητοποιήσει γιατί ανησυχούμε σήμερα από την άνοδο της ακροδεξιάς. Δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί το ΑΚΕΛ αντέδρασε άμεσα στις φασιστικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο ΤΕΠΑΚ…

Σήμερα ο φασισμός σηκώνει κεφάλι γιατί οι πολιτικές της σκληρής λιτότητας και η καπιταλιστική κρίση εκτρέφουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό και το φασισμό.

Σήμερα επιβεβαιώνεται η ρήση του Μπέρτολντ Μπρεχτ ότι «η κοιλιά που γέννησε το τέρας, ο ιμπεριαλισμός, είναι ακόμα καρπερή».

Γι’ αυτό ας επαγρυπνούμε. Για να ζουν λεύτεροι και τα παιδιά και τα εγγόνια μας, ο τόπος μας, η ανθρωπότητα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy