ΑΣΔΥΚ: Άμεση και πλήρη αποκατάσταση των μισθών στο Δημόσιο

Την πρόταση της προς την Κυβέρνηση για πλήρη αποκατάσταση των μισθών στο Δημόσιο εντός της επόμενης τριετίας επαναφέρει με σημερινή ανακοίνωση της η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ).

Η Συντεχνία απορρίπτει την πρόταση της Κυβέρνησης για σταδιακή αποκατάσταση των μισθών εντός πενταετίας και αναμένει την έκβαση των προσφυγών που μέλη της έχουν καταθέσει στο Διοικητικό Δικαστήριο.

«Με αίσθημα ευθύνης, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το μακροχρόνιο και οπισθοβαρές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης και επαναφέρουμε την πρόταση μας προς την Κυβέρνηση για πλήρη αποκατάσταση των μισθών εντός της επόμενης τριετίας», προσθέτει.

Η ΑΣΔΥΚ αναφέρει ότι με την εν λόγω συμφωνία ο μισθός του δημοσίου υπαλλήλου το 2023 θα επανέλθει στα επίπεδα του 2011, μετά την παρέλευση 11 ετών λιτότητας, ενώ θα ήταν εύλογη μια άμεση και καθολική αποκατάσταση των μισθών για όλες τις κλίμακες, αντί σταδιακή.

Υπενθυμίζει ότι για τα μέλη του Δικαστικού Σώματος, οι μισθοί έχουν αποκατασταθεί πλήρως (με δική τους απόφαση) από την 1/1/2017, ενώ πετυχημένη ήταν η προσφυγή των πολυσυνταξιούχων αξιωματούχων του κράτους η οποία εκδόθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με τις εκατοντάδες προσφυγές των επηρεαζόμενων μελών της συντεχνίας.

Αναφέρει επίσης ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επήλθε μετά από διαπραγματεύσεις με συντεχνίες, που εκπροσωπούν εργαζομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και σίγουρα δεν εκπροσωπούν κανένα δημόσιο υπάλληλο, χωρίς καμία συζήτηση ή διαβούλευση με το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπούν εργαζομένους στο Δημόσιο.

Η ΑΣΔΥΚ αναφέρει ακόμη ότι οι ενδείξεις της οικονομίας καθώς και άλλα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση (π.χ. υποστήριξη της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με δισεκατομμύρια Ευρώ, καταβολή αποζημιώσεων στους υπαλλήλους της Συνεργατικής, επαναφορά προνομίων ανεξάρτητων αξιωματούχων, ετοιμότητα για διοργάνωση διαγωνισμού Eurovision, καθώς και μια σειρά εξαγγελιών κοινωνικών και επιδοματικών πολιτικών κ.λπ.) οδηγούν στο εύλογο συμπέρασμα ότι ο χρόνος αποκατάστασης των μισθοσυντήρητων υπαλλήλων θα μπορούσε να συντμηθεί.

«Ιδιαίτερα από τη στιγμή που αναγνωρισμένα, όπως δήλωσε και ο πρώην Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και τότε Επίτροπος Μεταρρύθμισης, κος Κ. Πετρίδης, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, οι υπάλληλοι στο Δημόσιο είναι η μόνη ομάδα εργαζόμενων που επωμίστηκε δυσανάλογα το κόστος της οικονομικής κρίσης, μιας και η μείωση στο μισθό τους άγγιξε το 20% ενώ, η μείωση του ΑΕΠ υπήρξε μόλις 10%», καταλήγει η ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy