Άσε ό,τι δεν θες, πάρε ό,τι χρειάζεσαι

 

Ο «Τοίχος της Καλοσύνης» μετρά την ευαισθησία μας και βαθμολογεί την αλληλεγγύη μας

 

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

 

Εάν μας ρωτούσε κάποιος, ακόμη και πριν λίγους μήνες, για το κατά πόσον υπάρχει και πού ο «Τοίχος της Καλοσύνης», η απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν αρνητική. Από τις 22 Απριλίου όμως τα πράγματα αλλάζουν, χάριν στην παρέμβαση κάποιων παιδιών που θέλησαν να ενεργοποιήσουν τα κοινωνικά αντανακλαστικά των Κύπριων πολιτών και να δώσουν κάτι σαν επιπλέον κίνητρο για ανώνυμες κοινωνικές προσφορές, χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος, αλλά των αγαθών που έχουν ανάγκη συνάνθρωποί μας.

Πάνω σε αυτή τη λογική, η ομάδα Atoms Of Change έριξε στο τραπέζι την ιδέα της δημιουργίας του «Τοίχου της Καλοσύνης». Την συζήτησαν μεταξύ τους, αφού προηγουμένως είδαν κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό, αποτάθηκαν στο Δήμο Λευκωσίας, ζήτησαν βοήθεια και από κει και πέρα τα πάντα πήραν το δρόμο τους.

Ο «Τοίχος της Καλοσύνης» αποτελεί πλέον γεγονός. Ο χώρος δημιουργίας του, λίγο πιο πέρα από την πλατεία της Φανερωμένης. Εκεί όπου συνήθως ο μέσος Λευκωσιάτης πάει για βόλτα, καφέ, μεσημεριανό ή για μια βραδινή έξοδο, πλέον μπορεί να αποθέσει το κατιτίς του για κάποιον που το έχει ανάγκη.

 

Τι είναι ο τοίχος;

Τι είναι, λοιπόν, ο τοίχος αυτός; Δεν είναι τίποτε άλλο από ένα χώρο στον οποίο βάζει κάποιος ό,τι δεν χρειάζεται και κάποιος άλλος που έχει ανάγκη πάει και το παίρνει, στα πλαίσια της αμοιβαίας ανωνυμίας. Χωρίς λεφτά, δίχως άδεια και με καμία συνεννόηση.

Η δημιουργία του τοίχου ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της ομάδας Atoms Of Change με το Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας. Οι τοπικοί άρχοντες είδαν με ιδιαίτερη ζέση την ιδέα των παιδιών και έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για να προχωρήσει από το χαρτί στην πράξη.

Μιλώντας στη «Χ» η εκπρόσωπος του Πολυδύναμου Κέντρου του Δήμου Λευκωσίας, Σταυρούλα Γεωργοπούλου, ανέφερε ότι η δημιουργία αυτού του τοίχου έχει στην ουσία δύο πραγματικούς στόχους: να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και να προωθήσει την ιδέα της ανακύκλωσης υλικών που είτε έχουν φθαρεί και έκλεισαν τον κύκλο τους είτε ο ιδιοκτήτης τους απλά θέλει να τα δώσει κάπου για να μην τα πετάξει.

Ο «Τοίχος της Καλοσύνης» έκλεισε ήδη δύο βδομάδες ζωής. Παρά τη μικρή περίοδο που μεσολάβησε μέχρι σήμερα από την ημέρα που άρχισαν να εισρέουν αγαθά, φαίνεται ότι ήδη κέρδισε τη συμπάθεια του κοινού και ενεργοποίησε τα κοινωνικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.

 

Τι βάζουμε στον τοίχο;

Στον τοίχο, όπως επεξήγησε η λειτουργός του Πολυδύναμου Κέντρου του Δήμου Λευκωσίας, ο καθένας μπορεί να ακουμπήσει διάφορα χρησιμοποιημένα αγαθά, όπως είδη ρουχισμού, παιγνίδια ή και βιβλία, συσκευές, αλλά και καινούργια είδη, όπως προϊόντα υγιεινής, οδοντόπαστες και οδοντόβουρτσες. Ο χώρος όπου τοποθετήθηκε ο τοίχος έχει τη δική του σημασία, καθώς οι διοργανωτές επιθυμούσαν να διατηρήσουν το στοιχείο της διακριτικότητας αλλά και της ανωνυμίας όσων συνεισφέρουν αλλά και όσων αντλούν από αυτόν οτιδήποτε έχουν ανάγκη.

 

Η αρχή της ιδέας

H ιδέα του «Τοίχου της Καλοσύνης» είχε ξεκινήσει από την πόλη Μασάντ του Ιράν και την πρωτοβουλία είχαν άστεγοι της πόλης. Το μότο της δημιουργίας του ήταν, «άφησε ό,τι δεν θες-πάρε ό,τι χρειάζεσαι». Σιγά σιγά ο θεσμός επεκτάθηκε στην Τεχεράνη και πλέον έκανε το γύρο του κόσμου.

Η ιδέα για τη δημιουργία του τοίχου της καλοσύνης στη χώρα μας ήρθε όταν τα παιδιά της άτυπης ομάδας Atoms Of Change είδαν κάτι παρόμοιο σε ένα βιντεάκι. Πηγαίνοντας διακοπές στην Αθήνα είδαν το πώς λειτουργεί ο θεσμός σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας κόσμο που έχει ελλείψεις σε βασικά είδη, κυρίως πρόσφυγες. Στην Αθήνα ο θεσμός επεκτάθηκε σε διάφορες γειτονιές της πόλης και ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει ό,τι μπορεί. Μιλώντας στη «Χ» εκ μέρους της ομάδας, η Άννα Μιχαήλ ανέφερε ότι στην Αθήνα ο «Τοίχος της Καλοσύνης» – το Wall Of Kindnes όπως είναι γνωστός διεθνώς- μπορεί να δέχεται και φαγητό, το οποίο προσφέρεται από ανώνυμους, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σίτισης προσφύγων και αστέγων. Η ιδέα, ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό, προσφέρει και αγαθά που μπορούν να φυλαχθούν σε ψυγείο. Στην Κύπρο, όπως επεξήγησε η Άννα, οι θερμοκρασίες δεν προσφέρονται για κάτι τέτοιο.

Περιγράφοντας τις εμπειρίες των δύο πρώτων βδομάδων ζωής του μεγάλου αυτού κοινωνικού έργου στην Κύπρο, η Άννα μας ανέφερε ότι υπήρξαν άνθρωποι που άφησαν στο χώρο ακόμη και πίνακες ή και κορνίζες ενώ ήδη, όπως μας είπε, τα είδη που μαζεύτηκαν στον τοίχο ξεπέρασαν τις προσδοκίες της ομάδας σε όγκο. Ως εκ τούτου, ένα σεβαστό μέρος των όσων έχουν συνεισφέρει ανώνυμοι άνθρωποι θα προσφερθούν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που στηρίζουν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Δίπλα στο χώρο λειτουργεί και μια ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην οποία ο καθένας μπορεί να αφήσει ένα βιβλίο για να το πάρει κάποιος άλλος.

 

Έρχεται καλοκαίρι

Επειδή οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και σιγά σιγά έρχεται το καλοκαίρι, η Άννα συνέστησε στον κόσμο που θέλει να αφήσει στον «Τοίχο της Καλοσύνης» κάτι δικό του που δεν το χρειάζεται πλέον, να δώσει προτεραιότητα σε καλοκαιρινά είδη ρουχισμού για να καλύψει τις ανάγκες κυρίως μεταναστών.

Την ίδια ώρα, τα παιδιά της ομάδας Atoms Of Change, η οποία δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η αλληλεγγύη και η προστασία του περιβάλλοντος,  σχεδιάζουν την αναβάθμιση και επέκταση του κοινωνικού αυτού θεσμού. Ήδη εξετάζουν κατά πόσον μπορεί να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο σε άλλες δύο πόλεις, Πάφο και Λάρνακα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και οργανωμένα σύνολα. Ήδη με ευγενή χορηγία και υποστήριξη της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ο τοίχος στην Πλατεία Φανερωμένης θα υποστηριχτεί από στέγαστρο. Ο τοίχος έτυχε της ένθερμης υποστήριξης τόσο του Δήμου Λευκωσίας όσο του Επίτροπου Εθελοντισμού και των Σχολικών Εφορειών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy