Ασυμβίβαστο στο ασυμβίβαστο;

Τέθηκε θέμα συνταγματικότητας για το νόμο περί πρώην κρατικών αξιωματούχων

Και ζητήματα ενδεχόμενης σύγκρουσης του νόμου περί του Ελέγχου της Ανάληψης Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους και ορισμένους πρώην υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα με το Σύνταγμα, προέβαλαν κάποιοι κατά τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Η Επιτροπή συζήτησε την πρόταση νόμου του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, με τον Πρόεδρο της Βουλής να παρευρίσκεται στο εισαγωγικό μέρος της συζήτησης.

Ο Δημήτρης Συλλούρης υπέδειξε προς τους βουλευτές ότι το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων δημοσίων λειτουργών και αξιωματούχων πρέπει να συζητηθεί εξ υπαρχής και σε βάθος έτσι ώστε η νέα νομοθεσία να καλύψει όλα τα κενά που ενδεχομένως να υπάρχουν. Τοποθέτηση η οποία σε συνδυασμό με την έλλειψη κυβερνητικής πρωτοβουλίας και το ζήτημα συνταγματικότητας που τέθηκε χθες, προμηνύει ότι η συζήτηση θα κρατήσει και πάλι επί μακρόν. Κατά τη συζήτηση αποκαλύφθηκε μάλιστα ότι υπάρχουν επιστολές πρώην υπουργών, οι οποίοι ζητούν άδεια βάσει της σχετικής νομοθεσίας για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα.

Έλεγχος από κλίμακα Α12 και άνω

Η πρόταση Περδίκη προνοεί διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου σε όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα που υπηρετούν σε θέσεις με κλίμακα Α12 και άνω, να παραχωρηθούν νέες αρμοδιότητες στην Επιτροπή που λειτουργεί δυνάμει του υφιστάμενου νόμου, να αυξηθεί από δύο σε τρία έτη ο χρόνος που δύναται να επιβάλλεται έλεγχος για ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην αξιωματούχους και ορισμένους πρώην υπαλλήλους του δημοσίου.

Προτείνει επίσης την αύξηση των ποινών στους παρανομούντες.

Τη μια μέρα υπουργός και την άλλη εκπρόσωπος ιδιωτικής επιχείρησης

Ο Γενικός Ελεγκτής τόνισε πως θεωρείται μεμπτό να είναι κάποιος υπουργός, να έχει απέναντί του έναν επιχειρηματία και την επόμενη μέρα ο πρώην υπουργός να εκπροσωπεί την ιδιωτική επιχείρηση.

Πρέπει, υπέδειξε, να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες έτσι ώστε να εμποδίζουν τους πρώην αξιωματούχους να καταχρούνται την προηγούμενή τους θέση.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένα παραδείγματα πρώην υπουργών που εργοδοτήθηκαν την επόμενη μέρα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που συνδέονταν άμεσα με το Υπουργείο τους.

Ενδεχόμενη σύγκρουση με το συνταγματικό δικαίωμα εργασίας

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ελέγχου της Ανάληψης Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα από πρώην Κρατικούς Αξιωματούχους ξεκαθάρισε πως μέχρι σήμερα δεν απορρίφθηκε καμία αίτηση, σημειώνοντας ωστόσο πως ο νόμος χρήζει ενδελεχούς νομοτεχνικής μελέτης γιατί ενδεχομένως, όπως είπε, να συγκρούεται με το Σύνταγμα επειδή περιορίζει το δικαίωμα εργασίας.

Υπάρχει ο κίνδυνος, όπως λέχθηκε, κάποιος που θα απορριφθεί η αίτησή του να κινηθεί νομικά για στέρηση του δικαιώματος εργασίας του.

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy