Ασυνήθιστα μεγάλη εισροή κεφαλαίων στη Ρωσία

Μια ασυνήθιστα μεγάλη εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό στη Ρωσία κατέγραψε τον Ιανουάριο η Sberbank Private Banking, η μεγαλύτερη ρωσική κρατική τράπεζα, όπως δήλωσε η επικεφαλής του εν λόγω τμήματος Γιεβγκένια Τιουρίκοβα, αποδίδοντας τους λόγους των ασυνήθιστων αυτών εισροών κεφαλαίου στην αναμονή επιβολής νέων κυρώσεων.

“Την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο ζούσαμε με την αναμονή ότι αυτή τη στιγμή στις 29 Ιανουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν κυρώσεις, για αυτό ας δούμε που θα βάλουμε τα χρήματα μας”, δήλωσε. Η Τιουρίκοβα είπε επίσης ότι σε διάστημα δύο εβδομάδων οι εισροές κεφαλαίων στα τμήματα επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας της Sberbank τριπλασιάσθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά αρκέσθηκε απλώς να πει ότι οι εισροές αφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Πρόσθεσε επίσης ότι κατά μέσο όρο τα εμβάσματα των πλουσίων πελατών της τράπεζας αυξήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας από τα 2,3 εκατομμύρια δολάρια στα 3,8 εκατομμύρια δολάρια ( το κατώτατο όριο κατάθεσης για την Sberbank Private Banking είναι τα 100 εκατομμύρια ρούβλια δηλαδή 1,4 εκατομμύριο ευρώ, ή 1,7 εκατομμύριο δολάρια).

Οι εισροές κεφαλαίων που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο προήλθαν, όπως δήλωσε η Τιουρίκοβα κυρίως από την Ελβετία, αλλά υπήρξαν και εισροές από την Αυστρία, τη Μεγάλη Βρετανία οι οποίες ωστόσο δεν ήταν σημαντικές. Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας είχε δηλώσει ότι τον Ιανουάριο είχαν καταγραφεί καθαρές εκροές κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα, της τάξεως των 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι των 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο έτος.

Στις 30 Ιανουαρίου το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στην δημοσιότητα κατάλογο με ονόματα Ρώσων κρατικών αξιωματούχων και ολιγαρχών, που έχουν σχέσεις κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης με το Κρεμλίνο, και στους οποίους ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy