Ασκός του Αιόλου για τη Μεταρρύθμιση

Αλυσιδωτές οι εξελίξεις με τις εξετάσεις εκπαιδευτικών και τις καταγγελίες

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η «γκάφα» με τη διαρροή θεμάτων στα πλαίσια των εξετάσεων των εκπαιδευτικών.

Το λάθος πάτημα του κουμπιού για το οποίο κάνουν λόγο οι κυβερνώντες τις τελευταίες μέρες ή το σαμποτάζ για το οποίο μίλησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, και στη συνέχεια ο κ. Καδής, οδήγησαν στο «να ανοίξουν στόματα» καταγγέλλοντας πράματα και θάματα αλλά και να αποκαλύψουν μια βιομηχανία προχειρότητας σε βάρος χιλιάδων ανυποψίαστων πολιτών, οι οποίοι εναπόθεταν ελπίδες και όνειρα στο περιβόητο Νέο Σύστημα Διορισμού.

Πλέον ο λόγος ανήκει στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος έχει αναλάβει το έργο της διερεύνησης όχι μόνο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, όπως είχε αναφέρει προχθές, αλλά και ενδεχόμενης διαπλοκής.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Χαραυγής» η έρευνα που άρχισε ήδη από χθες με τη συλλογή στοιχείων και από το Υπουργείο Παιδείας θα ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας και αν όντως επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες που έχει στα χέρια του ο Γενικός Ελεγκτής, τότε θα μιλάμε για κατάρρευση ολόκληρου συστήματος, το οποίο φαντάζει διάτρητο από αρκετές πλευρές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ χθες ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι οκτώ καθηγητές που δηλώνουν ως εργοδότη το Υπουργείο Παιδείας και δύο το Πανεπιστήμιο Κύπρου φαίνεται να δίδασκαν σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο που παρέχει μεταπτυχιακά προγράμματα. Πρόσθεσε ότι πιθανώς να δίδασκαν και μαθήματα που είχαν σχέση με τις εξετάσεις για το διορισμό των εκπαιδευτικών.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι λειτουργοί της Υπηρεσίας πήγαν στο Υπουργείο Παιδείας για να διαπιστώσουν κατά πόσο τα 8 πρόσωπα που εργοδοτούνται από το Υπουργείο έχουν εξασφαλίσει σχετική άδεια για να μπορούν να διδάσκουν σε ανταγωνιστικό ίδρυμα.

Πρόσθεσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα εξετάσει επίσης την καταγγελία ότι τα δυο μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα είναι μέλη της επιστημονικής επιτροπής των εξετάσεων.

Επίσης ως σοβαρή χαρακτηρίζεται καταγγελία πως υψηλόβαθμο στέλεχος του εκπαιδευτηρίου σχετίζεται άμεσα με ανώτερο λειτουργό του Υπουργείου, με άμεση σχέση με τις εξετάσεις.

Σε ό,τι αφορά την επιστημονική επιτροπή αυτή σύμφωνα με το νόμο αποτελείται από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εξετάσεων ως προεδρεύοντα και μέχρι έξι ακαδημαϊκούς των δημόσιων ή ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου.

Η επιστημονική επιτροπή διαχειρίζεται τα επιστημονικά θέματα που άπτονται της θεματοθέτησης, της βαθμολόγησης και της επιμόρφωσης θεματοθετών και βαθμολογητών.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με καταγγελία πολίτη, οι χρεώσεις ανά μάθημα ήταν 300 ευρώ και υπήρχαν περιπτώσεις, πρόσθεσε, που έβγαζαν οι καθηγητές που δίδασκαν 1.500 ευρώ ανά άτομο για την προετοιμασία των εξετάσεων. Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν οι χρεώσεις αυτές ανέρχονταν ακόμη και μέχρι τα 1.800 ευρώ.

Ο Γενικός Ελεγκτής υπέδειξε ότι αν υπάρχουν πτυχές που δημιουργούν υπόνοια για ποινικό αδίκημα, θα ζητήσουν γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Σύμφωνα πάντα με τον Γενικό Ελεγκτή, ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, δηλώνει άγνοια για τις νέες καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, στο Υπουργείο Παιδείας επιθυμούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ωσότου ολοκληρωθεί η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy