Αθήνα: Αποκαθίσταται ο Ναός του Ολυμπίου Διός

Ο Ναός του Ολυμπίου Διός, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, πρόκειται να αποκατασταθεί, κατόπιν έγκρισης που δόθηκε σε σχετικές μελέτες από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Τα δομικά προβλήματα που παρουσιάζει το μνημείο καθιστούν αναγκαία τη διεξαγωγή εργασιών δομικής στερέωσης και συντήρησης, σύμφωνα με τις μελέτες που εκπονήθηκαν από το αρμόδιο τμήμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αθηνών.

«Το μνημείο έχει πολλά προβλήματα δομικής αποκατάστασης. Ως τώρα το θέμα δεν είχε προχωρήσει γιατί έπρεπε να ενταχθεί σε κάποιο ΕΣΠΑ. Γι` αυτό ήρθαν οι μελέτες στο ΚΑΣ ώστε να “εγκριθούν”, πράγμα που έγινε, και να προχωρήσουμε πλέον στην ένταξή του στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αθηνών. «Το αποτολμήσαμε γιατί, όπως είπα και στο ΚΑΣ, αν δεν το κάνουμε θα είμαστε υπόλογοι στην ιστορία», υπογράμμισε η κ. Μπάνου.

Ο Ναός του Ολυμπίου Διός βρίσκεται ανάμεσα στην Ακρόπολη και τον λόφο του Αρδηττού και οικοδομήθηκε πάνω σε ένα από τα αρχαιότερα ιερά της Αθήνας, το οποίο σύμφωνα με την αττική παράδοση ιδρύθηκε από τον Δευκαλίωνα, γενάρχη των Ελλήνων, προς τιμήν του Δία. Η ανέγερση του μεγάλου ναού άρχισε από τον Πεισίστρατο, το 515 π.Χ. και διακόπηκε με την κατάλυση της τυραννίας. Η οικοδόμησή του συνεχίστηκε το 175 π.Χ. από τον Βασιλέα της Συρίας Αντίοχο Δ΄ τον Επιφανή, με τον Ρωμαίο αρχιτέκτονα Κοσσούτιο. Ο νέος ναός που οικοδομήθηκε τότε ήταν μαρμάρινος δίπτερος κορινθιακού ρυθμού, στις ίδιες διαστάσεις με τον αρχαϊκό. Ο ναός αποπερατώθηκε τελικά από τον αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος και τον εγκαινίασε το 131-132 μ.Χ. Ο αδριάνειος ναός, από τους μεγαλύτερους του αρχαίου κόσμου, είχε μήκος 110,35μ., πλ. 43,68μ., δύο σειρές από 20 κίονες στις μακρές πλευρές και τρεις σειρές από 8 κίονες στις στενές. Δέσποζε στο μέσο ενός μεγάλου ορθογωνίου περιβόλου με πρόπυλο στα βόρεια. Στο εσωτερικό του ναού στεγάζονταν δύο υπερμεγέθη χρυσελεφάντινα αγάλματα του Δία και του αυτοκράτορα Αδριανού, ενώ πλήθος αγαλμάτων και αναθημάτων στόλιζαν τον περίβολο. Η ερείπωση του ναού άρχισε τον 5ο αι. μ.Χ. και συνεχίστηκε κατά τους επόμενους αιώνες.

«Τελευταία μεγάλη βλάβη το μνημείο υπέστη στον εμφύλιο το `44. Ακόμα υπάρχουν τα σημάδια από τις σφαίρες πάνω στους κίονες. Επίσης, μεγάλες βλάβες υπέστη κατά τη βυζαντινή περίοδο», εξηγεί η κ. Μπάνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σήμερα, στο μνημείο διαπιστώνονται εκτεταμένες δομικές φθορές, κυρίως στα επιστύλια, γεγονός που καθιστά αναγκαία την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου, ενίσχυσης της ευστάθειάς του και συντήρησης του δομικού του υλικού. Οι προτεινόμενες από τις μελέτες εργασίες προβλέπουν τη δομική αποκατάσταση των μελών που έχουν υποστεί βλάβες (επιστύλια και σπόνδυλοι κιόνων) και τη συντήρηση της μαρμάρινης επιφάνειας, όπως στερεώσεις, σφραγίσεις, αντιμετώπιση των βιολογικών επικαθίσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια. «Θα εξαντλήσουμε τη διάρκεια του ΕΣΠΑ, δεν πιστεύω ότι θα μας φτάσουν τα τρία χρόνια. Και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ανάταξη του πεσμένου κίονα σε αυτό το διάστημα. Σε δεύτερη φάση θα ήταν πολύ ωραίο να γίνει», ανέφερε η κ. Μπάνου για τον κίονα του ναού, ο οποίος έπεσε στη διάρκεια θύελλας τον Οκτώβριο του 1852.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy