Αθήνα: Καλό το κλίμα στο Brussels Group

Για κατ’ αρχήν συμφωνία με το τεχνικό κλιμάκιο των Βρυξελλών ότι «θα πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα», κάνει λόγο η ελληνική κυβέρνηση με άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα γίνει αυτός ο σχεδιασμός και ποιες ακριβώς θα είναι αυτές οι «κατάλληλες πολιτικές».

Σε δηλώσεις τους τις τελευταίες μέρες, κύκλοι του Μαξίμου κάνουν λόγο για μέτρα που δεν θα είναι υφεσιακά, και που θα επικεντρωθούν στην πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Επίσης, με τα νέα φορολογικά μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, βασικός της σκοπός όπως η ίδια διαμηνύει είναι «να μην πληρώνουν μόνο οι “συνήθεις ύποπτοι” αλλά και οι “έχοντες και κατέχοντες”».

Πέραν αυτού, επαναλαμβάνεται από τους ίδιους κύκλους του Μαξίμου ότι το πρόγραμμά της κυβέρνησης, που πλέον βρίσκεται υπό την επεξεργασία και εκτίμηση των τεχνικών κλιμακίων, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, το Μαξίμου εκτιμά ότι αυτές οι προτεινόμενες δράσεις, που δεν αναφέρονται συγκεκριμένα, θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.

Σήμερα, Κυριακή, συνεχίζονται οι συζητήσεις στο λεγόμενο Brussels Group, και η κυβέρνηση μιλάει για «καλό κλίμα». «Χθες η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινήσεις από κάθε πλευρά», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Και προσθέτουν ότι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα.

Σχετικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ είναι «καίριας σημασίας» για τους εταίρους και δανειστές, η κυβέρνηση αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της, παρά την χθεσινή δήλωση του Αντιπροέδρου της Γιάννη Δραγασάκη από το Πεκίνο όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ότι η κυβέρνηση θα εκχωρήσει το πλειοψηφικό της πακέτο μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.

Ενώ η είδηση έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τον ξένο Τύπο, στο εσωτερικό υπήρξαν αμέσως αντιδράσεις, και μάλιστα εντός της κυβέρνησης, με τον Υπουργό Ναυτιλίας Θόδωρο Δρίτσα, που είχε προαναγγείλει την διαδικασία τερματισμού της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ την μεθεπόμενη μέρα της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώνει ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής, και θα αποσαφηνιστεί μετά την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας από το Πεκίνο».

Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προέβη σε έναν γενικότερο σχολιασμό, παρατηρώντας ότι:
“Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.”

Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είχε θέσει επισταμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, στον Έλληνα πρωθυπουργό η Ανγκέλα Μέρκελ κατά την πρόσφατη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Βερολίνο.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy