Αθήνα: Το πρωί της Τρίτης στους θεσμούς η λίστα μεταρρυθμίσεων

Το πρωί της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στους θεσμούς η λίστα της κυβέρνησης με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.

Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι η λίστα θα γίνει αποδεκτή, ώστε στη συνέχεια να γίνει η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι.

«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το ‘ναι’ από τους θεσμούς. Δεν θα υπάρξει Eurogroup και θα προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας» είχε δηλώσει το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Εφόσον η λίστα εγκριθεί, τότε το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα δώσει και επισήμως το «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα παράτασης της Σύμβασης.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα που καταρτίζεται θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο Τομέα και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Mega, στη λίστα θα περιλαμβάνονται αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεσμεύσεις για περαιτέρω ανεξαρτησία της γγ Δημοσίων Εσόδων, για αξιολόγηση στο Δημόσιο και κινητικότητα χωρίς απολύσεις, ενώ θα γίνεται αναφορά για την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων.

Για μεταρρυθμίσεις «κυρίως δομικής φύσης» έκανε λόγο κυβερνητικός αξιωματούχος και στους Financial Times. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνεται αναφορά σε τρόπους αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και τσιγάρα, που -κατά τις εκτιμήσεις- θα μπορούσε να αποφέρει 2 δισ. ευρώ έως 2,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Πάντως, τα μέτρα δεν θα είναι κοστολογημένα, αλλά αυτό δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα. Ωστόσο, οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν κάποιες από τις παρεμβάσεις να είναι εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις που είχαν καταγραφεί και συμφωνηθεί στο πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα που καταρτίζεται δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν το εργασιακό, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το ασφαλιστικό, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το πάγωμα των πλειστηριασμών και τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς αυτά θεωρούνται ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

«Φιλοδοξία και ρεαλισμό» περιμένει ο Μοσκοβισί

«Περιμένω απόψε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ελπίζοντας ότι έχει γίνει κατανοητό ότι θα πρέπει να είμαστε συγχρόνως φιλόδοξοι αλλά και ρεαλιστές» δήλωσε ο γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική υπόθεση.

«Οχι μόνο δεν μελετώ ένα σχέδιο πιθανής εξόδου της Ελλάδας, αλλά και απαγορεύω το να μελετηθεί κάτι τέτοιο» δήλωσε ο ίδιος στην πρωϊνή εκπομπή του κρατικού καναλιού France 2.

Η δήλωση έγινε απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου, εάν και ο ίδιος μελετά το πιθανό σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, υποτίθεται ότι προετοίμαζε η ΕΚΤ.

« Δεν υπάρχει σχέδιο Β» τόνισε ο Επίτροπος και πρόσθεσε: «Οταν αρχίζουμε να μιλάμε για σχέδιο Β, σημαίνει ότι δεν πιστεύουμε πλέον στο σχέδιο A. Υπάρχει ένα και μόνο σχέδιο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι εντός της.

» Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ένα και μόνο στόχο και ο ρόλος που εγώ έχω παίξει μέχρι τώρα είναι η αναζήτηση συμβιβασμών, για τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης, για να δοθεί η δυνατότητα στις Δημοκρατίες να εισακουσθούν και για να μπορέσει να έχει μια επιθυμητή δημοσιονομική ισορροπία.

» Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί πραγματικά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και δεν υπάρχει κανένα απολύτως άλλο σχέδιο. Πιστεύω πραγματικά ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.»

Η συμφωνία «αφήνει περιθώρια ελιγμών»

Θετικά αποτιμά τη συμφωνία του Eurogroup ο γερμανός οικονομολόγος Ρούντολφ Χίκελ. Ο συμβιβασμός, σύμφωνα με τον ίδιο, αφήνει σημαντικά περιθώρια ελιγμών στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως εκτίμησε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία ο γερμανός αναλυτής, η συμφωνία σίγουρα δεν είναι ιδανική, ωστόσο «αν τη διαβάσει κανείς με προσοχή θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά σημεία τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει από την πλευρά της και η Ελλάδα. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης περιέγραψε πολύ καλά το αποτέλεσμα λέγοντας ότι ο ίδιος και η Ελλάδα αισθάνονται ότι συνέγραψαν τη συμφωνία. Από αυτό αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικοί είναι οι συμβολισμοί, το να έχεις τη δυνατότητα να συναποφασίζεις».

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Σύμφωνα με τον Ρούντολφ Χίκελ, «(…)Η ευελιξία του πακέτου έγκειται αφενός στο ότι αν και δεν μπορούν να αναιρεθούν μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συνεννόηση, ορισμένα σημεία που αφορούν κυρίως τις περικοπές, μπορούν να επανεξεταστούν. Αφετέρου υπάρχει μια ακόμη πολύ σημαντική πρόταση στη συμφωνία: δεν επιτρέπεται να ληφθούν μέτρα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Υπάρχουν όμως μέτρα τα οποία δεν συμβάλουν διόλου στην οικονομική σταθερότητα. Ίσως να είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά διακρίνω περιθώρια ελιγμών».

Μια από τις άμεσες προτεραιότητες, σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο, θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. «Γνωρίζω τα επιχειρήματα του Σόιμπλε και εάν είχε δίκιο θα τον υποστήριζα. Ο Σόιμπλε ισχυρίζεται ότι αφενός υπάρχουν σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και πως αφετέρου επιτυγχάνεται πάλι πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόκειται όμως απλά για ωραιοποίηση της σημερινής κατάστασης. Από οικονομική και κοινωνική σκοπιά η Ελλάδα παραμένει μια χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Να διορθωθούν τα λάθη της συνταγής

Παράλληλα όμως, όπως επισημαίνει ο Ρούντολφ Χίκελ, θα πρέπει να γίνει και μια συνολική επαναξιολόγηση της πολιτικής που ακολουθήθηκε και της συνταγής που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για κάτι που με εκπλήσσει, παρουσία μάλιστα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της κ. Λαγκάρντ. Ήδη το 2013 το ΔΝΤ παρουσίασε μια εκτενή ανάλυση που λέει ότι η στρατηγική για την Ελλάδα και η πολιτική της λιτότητας εκτόξευσαν το χρέος στα ύψη καθώς κατέρρευσε η οικονομία. Ελπίζω ο απολογισμός αυτός σχετικά με το τι πήγε λάθος στην ακολουθούμενη στρατηγική εξυγίανσης, να τεθεί στο επίκεντρο. Οι δυο πλευρές θα πρέπει να δουν από κοινού ποια ήταν τα λάθη που έγιναν και να τα διορθώσουν. Στη συνέχεια θα πρέπει όμως να πει κανείς και στους Έλληνες ότι είναι πλέον καιρός να κάνουν κάτι. Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να μην καταφέρουν ο Τσίπρας και ο υπουργός του επί των Οικονομικών να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και την εκροή κεφαλαίων αλλά και να φορολογήσουν τους πλούσιους. Σε αυτό θα πρέπει να στηριχθούν από την ευρωζώνη».

in.gr/ Deutsche Welle

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy