Άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου

Αθλιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης όσων διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου, ανέφεραν σήμερα Εθελοντικές Οργανώσεις που επισκέφθηκαν το χώρο και συνομίλησαν με τους διαμένοντες για την κατάσταση που επικρατεί.
 
Όπως δήλωσε η Νατάσα Γεωργίου, Συντονίστρια Εθελοντικών Οργανώσεων και Ανεξάρτητων Εθελοντών που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο «η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο έχει φτάσει στο απροχώρητο επειδή τα περιστατικά υγείας δύο παιδιών (υποφέρουν από άσθμα) μας έχουν φέρει στο σημείο να απευθύνουμε  έκκληση στον κόσμο για να βρεθούν σπίτια για φιλοξενία ώστε να ξεφύγουν από την κατάσταση που επικρατεί εδώ στη Κοφίνου».
 
Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση στο Κέντρο είναι άθλια, δεν έχει αλλάξει καθόλου εδώ και πάνω από δυόμιση χρόνια που ενεργοποιούμαι προσωπικά στη Κοφίνου. Απευθύνουμε έκκληση στον κόσμο να βοηθήσει να βρούμε σπίτια για κάποιες οικογένειες που έχουν σοβαρότατο πρόβλημα υγείας και πρέπει άμεσα να ξεφύγουν από τις συνθήκες που επικρατούν εδώ. Παράλληλα απευθύνουμε έκκληση στο κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει μια λύση στα προβλήματα που υπάρχουν στο Κέντρο».
 
Σε ερώτηση ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά, απάντησε πως «ένα παιδί υποφέρει από άσθμα ενώ ένα άλλο αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα νεφρά του, έχει υποβληθεί σε εγχείρηση, παθαίνει συνέχεια λοιμώξεις και η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο δεν το βοηθά. 
 
Εξήγησε ακόμα ότι «η εταιρεία δεν παρέχει το απαραίτητο φαγητό στις οικογένειες και έτσι το ένα φρούτο την ημέρα που τους προσφέρεται, το φυλάνε για να το πάρουν την επόμενη μέρα τα παιδιά στο σχολείο. Το φαγητό που προσφέρεται είναι πολύ φτωχό» είπε και πρόσθεσε πως «το φαγητό, την ένδυση, τα είδη προσωπικής υγιεινής και όλα τα απαραίτητα για την διαβίωση των ατόμων στο Κέντρο έπρεπε να τα παρέχει το κράτος. Ωστόσο το κράτος παρέχει μόνο πανιά και γάλα για τα βρέφη και όλα τα υπόλοιπα αγαθά τα παρέχουν οι εθελοντές».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Γεωργίου είπε πως «η υπηρεσία Ασύλου είναι εγκατεστημένη στο Κέντρο και με τους λειτουργούς της υπάρχει άψογη συνεργασία. Οι ίδιοι οι λειτουργοί θέλουν να κάνουν ορισμένες αλλαγές ωστόσο είναι δεμένα τα χέρια τους λόγω των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας που επικρατούν. Ταυτόχρονα υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην ανταπόκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους που είναι υπεύθυνες για το Κέντρο προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι και από τη στιγμή που κινδυνεύει η ζωή κάποιων παιδιών, θα πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούν προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση. Δεν μπορούμε απλά να είμαστε παρατηρητές και να βλέπουμε τα παιδιά να υποφέρουν χωρίς να κάνουμε οτιδήποτε» κατέληξε.  

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy