Αττική: Πάνω από 500 αστυνομικοί ακατάλληλοι να φέρουν όπλο

Τουλάχιστον 500 αστυνομικοί που υπηρετούν στο λεκανοπέδιο Αττικής έχουν κριθεί ακατάλληλοι να οπλοφορούν, μετά από εξετάσεις αρμόδιων επιτροπών. Οι επιτροπές όπλων έχουν εξετάσει από το 2009 16.500 αστυνομικούς και έχουν κρίνει ακατάλληλους τους 500. Ακόμα 4.000 περίπου, υπολογίζονται αυτοί που δεν έχουν περάσει καν από έλεγχο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», από το 2009 που λειτουργούν οι επιτροπές όπλων μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 16.500 αστυνομικοί στην Αττική, εκ των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλοι οι 500. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν στην Αττική τουλάχιστον 4.000 ένστολοι που δεν έχουν περάσει ποτέ από τις επιτροπές όπλων, εκ των οποίων -κατ’ εκτίμηση με βάσει το παραπάνω ποσοστό ακαταλληλότητας- οι 120 φέρουν όπλο ενώ δεν θα έπρεπε.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, οι δύο επιτροπές που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν το σύνολο των αστυνομικών, ενώ υπάρχουν άνδρες της Αστυνομίας που ενώ έχουν εμπλακεί σε σοβαρά περιστατικά με τραυματισμούς ή θανάτους δεν περνούν από τους ψυχολόγους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση 30χρονου ειδικού φρουρού που δολοφόνησε 52χρονο οδηγό ταξί στην Καστοριά. Ο ίδιος είχε πυροβολήσει το καλοκαίρι του 2014 τον Νίκο Μαζιώτη, αλλά δεν πέρασε στη συνέχεια από τις επιτροπές όπλων της Αττικής, παρότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοιου είδους σοβαρά περιστατικά μπορούν να έχουν επίδραση στην ψυχολογία του ενστόλου. Μετά το περιστατικό με τον Μαζιώτη, ο 30χρονος μετατέθηκε στην Καστοριά, όπου και δολοφόνησε τον 52χρονο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy