Αβέρωφ: Σε περιπέτειες η Ελλάδα

Ανεξάρτητα του «όχι» ή του «ναι» η Ελλάδα έχει μπει σε εθνικές περιπέτειες δήλωσε το πρωί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανέφερε ότι η αριστερά δεν μπορεί να κάνει μαθήματα εθνικοφροσύνης στον ΔΗΣΥ και παράλληλα κάλεσε το ΑΚΕΛ να κάνει την αυτοκριτική του και να επιδείξει σεμνότητα.

Σε δηλώσεις στα Καμπιά, όπου τελέστηκε το μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «στην περίπτωση της Ελλάδας, όλα τα πιθανά λάθη που μπορούσαν να γίνουν, έγιναν από όλους. Στο υπάρχον πρόβλημα της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και του χρέους, η πορεία που ακολούθησε η χώρα αλλά και οι θεσμοί τους τελευταίους πέντε μήνες, προξένησαν τεράστια ζημιά -κι εύχομαι να μην είναι ανεπανόρθωτη- στο τραπεζικό τους σύστημα, και το δημοψήφισμα όχι μόνο, κατά την άποψή μου, δεν θα δώσει λύση, αλλά θα προσθέσει στα οικονομικά και τραπεζικά προβλήματα και τον οικονομικό διχασμό. Ανεξάρτητα του «όχι» ή του «ναι» η Ελλάδα έχει μπει σε εθνικές περιπέτειες. Και σφαδάζουμε και πονούμε παρακολουθώντας αυτά που γίνονται κι αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός» ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα επηρεαστεί η Κύπρος σε περίπτωση «ατυχήματος» στην Ελλάδα, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την άποψη ότι «έχουν παρθεί όλες οι αποφάσεις». «Η Κύπρος δεν εκτιμώ ότι κινδυνεύει ή θα υποστεί οποιεσδήποτε παράπλευρες απώλειες υπό μια προϋπόθεση: ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί. Η οικονομία δεν σηκώνει ούτε λαϊκισμούς, ούτε ανέξοδες μαγκιές» υπέδειξε.

Σημείωσε ακόμα ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κρατά τα spreads των κυπριακών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα και ως αποτέλεσμα της υπευθυνότητας που επιδεικνύεται, η χώρα παραμένει στο πρόγραμμα και έχουμε αυτά τα θετικά και διατηρείται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και των δημόσιων οικονομικών.

«Και πρέπει να προβληματιστούν κάποιοι που πριν μερικούς μήνες με ένα άκρατο ενθουσιασμό ζητούσαν να σκίσουμε τα μνημόνια» είπε ο κ. Νεοφύτου.

Σχολιάζοντας χθεσινές αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τις μειώσεις των μισθών στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ξεχνά ότι όλα τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν σε νόμο για μειώσεις μισθών και συντάξεων στην Κύπρο, κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν κατά την περίοδο που Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας.

«Κανένα νομοσχέδιο έστω και για ένα σεντ περικοπών, δεν ψηφίστηκε από νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη» είπε, προσθέτοντας πως «λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει» εκ μέρους αυτών που για πέντε χρόνια κυβέρνησαν τον τόπο και έφεραν τα αποτελέσματα που ο λαός γνωρίζει.

«Αλλά να τους υπενθυμίσω και κάτι, που ήθελαν να μας κάνουν μαθήματα οικονομίας, φέρνοντας οικονομολόγους από το εξωτερικό και απαιτώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητώντας από τα πολιτικά κόμματα η Κύπρος να έφευγε από το ευρώ. Και μας έκαναν και μαθήματα για την επαναφορά της λίρας. Ας κάνουν την αυτοκριτική τους» είπε.

Κληθείς να σχολιάσεις τις επικρίσεις εναντίον του ΔΗΣΥ για την αποχή που τήρησε κατά την πρόσφατη έγκριση ψηφίσματος από τη Βουλή, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «το ψήφισμα που κατέθεσε η ΕΔΕΚ μαζί με κάποιους άλλους ήταν ένα ψήφισμα ενάντια στην Ευρώπη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα».

Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ στήριξε τη θέση του Προέδρου της Βουλής που αναγνώστηκε από το βήμα της Βουλής ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν τον Ελληνισμό και τον Ελληνικό λαό και εύχονται να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

«Κι εμείς παραμένουμε σοβαροί και υπεύθυνοι. Αρκετά πλήρωσε ο λαός από λαϊκισμούς και ανέξοδες επικοινωνιακές ατάκες. Δεν νομίζω ότι οι φίλοι της αριστεράς μπορούν να κάνουν μαθήματα εθνικοφροσύνης στον ΔΗΣΥ» σημείωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy